Započelo obilježavanje Dana Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica: Učenici na radionici debatirali o besplatnim udžbenicima za srednjoškolce

Nizom sadržaja u nekoliko dana Srednja škola ”Stjepan Ivšić” Orahovica obiježit će Dan škole. Središnja svečanost i projektni dan na rasporedu je u utorak, 2.svibnja, a sve je započelo jučer u društvenoj dvorani školi radionicom pod nazivom ”Deliberacija”. Riječ je o debati na određenu temu koje su provele članica Izvršnog odbora Hrvatskog debatnog društva Branimira Penić.

– U orahovačkoj srednjoj školi došli smo obaviti jednu deliberaciju što znači jedan oblik rasprave kroz koju je cilj odraditi i jednu određenu obuku za srednjoškolce. Od srca hvala orahovačkoj srednjoj školi koja je s nama radila i surađivala više od godinu dana, a posebno hvala profesoricama Valeriji Zubak i Ani Matezić-Sudarić koje su bile voditeljice cijele priče i ovoj školi. Današnja tema rasprave su besplatni udžbenici za srednjoškolce, jesu li potrebni ili ne i koliko taj vid dobivanja radnog materijala za obrazovanje njima znači – rekla je Penić.

U ime škole i ravnatelja Davora Jegera, nazočne je pozdravila pedagoginja srednje škole Snježana Konopek predstavivši programe i rad škole.

– Iako smo mala škola uključeni sumo u veliki broj aktivnosti u sklopu škole, grada i na nivou školskih natjecanja, od županijskih do državnih. Drago nam je da smo danas domaćini Hrvatskom debatnom društvu koje uz veliku pomoć naših profesorica i učenika te sudionika debatnog kluba provodi ovu učeničku deliberaciju, a koja je u sklopu projekta pod nazivom ”Demografsko procijepljenje” – rekla je Konopek.

Rasprava je bila iznimno živa i zanimljiva, a većina učenika podupire odluku o besplatnim udžbenicima.

– Prije svega besplatni udžbenici su važni onim obiteljima koji imaju slabiju ili nikakvu platežnu moć da i njihova djeca mogu učiti iz adekvatnih knjiga i pravilno se obrazuju – rekao je gimnazijalac Casper Unferderber, a također gimnazijalka Magdalena Jelenčić dodala:

– Iako je srednje škole neobavezna pa tako neki misle da je neobavezno i dati besplatne udžbenike, mislim da svatko ima pravo na obrazovanje i stjecanje znanja i da mu to na sve moguće načine treba olakšati i osigurati – rekla je Jelenčić.

(www.icv.hr, vg)

Započelo obilježavanje Dana Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica: Učenici na radionici debatirali o besplatnim udžbenicima za srednjoškolce