Objava biračima – raspisivanje Izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj dana 30. ožujka 2023. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Odluke su objavljene u „Narodnim novinama’ broj 37 od 31. ožujka 2023. godine, a stupaju na snagu 03. travnja 2023. godine.

Za dan izbora određena je nedjelja, 7. svibnja 2023. godine.

Birači, pripadnici nacionalnih manjina za koje se provode izbori iz navedenih Odluka, mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača osobno, putem e-mail adrese marijana.demsic@vpz.hr ili telefonom na broj 743-144, svakim radnim danom, zaključno do srijede, 26. travnja 2023. godine, u vremenu od 7,00 do 15,00 sati ili putem sustava e-Građani.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina, a posebno oni koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u Službi za poslove župana i opće poslove u Virovitici ili putem sustava e-Građani.

Skreće se pozornost biračima da na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina mogu glasovati samo u mjestu svog prebivališta te da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje. Potvrde za glasovanje izdaju se u:

– VIROVITICI, Matični ured Virovitica, Trg Ljudevita Patačića 1,

– ORAHOVICI, Matični ured Orahovica, Franje Gavrančića 6

– SLATINI, Matični ured Slatina, Trg svetog Josipa 10

Dokumente vezane uz izbore možete pronaći OVDJE…