Održana godišnja izvještajna skupština DVD-a Orahovica: Izgradnja novog vatrogasnog doma prioritet je društva i društvene zajednice

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica održalo je svoju redovnu, godišnju izvještajnu skupštinu kojoj su nazočili u ime VZ VPŽ zapovjednik DVD-a Voćin Zdravko Ojkić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik VZG Orahovice Mario Gubeljak te mnoštvo vatrogasaca iz društava prijatelja domaćina.

Kroz izvješće o radu predsjednik Tomislav Pezić naglasio je kako je kroz prošlu godinu društvo imalo dvije velike i značajne aktivnosti.

-U 2022. obilježili smo 140 godina postojanja društva te 50. obljetnicu našeg Puhačkog orkestra, a druga važna stvar je nastavak realizacije projekta izgradnje novog vatrogasnog doma. Građevinsku dozvolu smo dobili, a evo prije nekoliko dana sam obavio razgovor s ravnateljicom Razvojne agencije VIDRA Eminom Kovač i dogovorili smo suradnju, što nam je iznimno važno i sada samo čekamo odgovarajuće natječaje. Naravno, odradili smo niz aktivnosti, prije svega na zaštiti od požara, ponovno smo oformili školu vatrogastva, odnosno rad s Malim vatrogascima što je krucijalno važno za rad društva – rekao je Pezić.
Detaljnije o intervencijama i aktivnostima društva u svom izvješću govorio je zapovjednik Robert Orina istaknuvši kako je društvo u prošloj godini imalo ukupno 47 intervencija, od toga 15 požarnih i 10 tehničkih te 22 ostale intervencije.

Izvješća o radu podnijeli su voditelj Malih vatrogasaca Boris Broš te pročelnica Puhačkog orkestra Katarina Vanek, a nakon ostalih podnesenih izvješća, predsjednik Tomislav Pezić iznio je i plan rada te financijski plan za 2023. godinu naglasivši kako je najveća želja društva i u narednom razdoblju učiniti što više koraka prema realizaciji izgradnje novog vatrogasnog doma, najavio je organizaciju nekoliko manifestacija poput tradicionalnog memorijala “Damir Hornung” te dječjeg natjecanja.

Nakon usvajanja planova, uručena su vatrogasna odlikovanja, uvjerenja o položenim ispitima za određena osposobljavanja te zahvalnice. Tako su diplome s pravom nošenja brončane vatrogasne medalje dobili Miroslav Šimek, Ivanka Broš, Zvonimir Bandalo, Tomislav Pezić, Boris Broš, Željko Hocenski i Robert Mandić, a srebrnu medalju dobio je Darko Šramek. Diplomu s pravom nošenja brončane vatrogasne plamenice dobili su Dajan Broš te Lidija i Mario Čalić, dok je zlatnu vatrogasnu plamenicu dobio Mario Hornung.

Uvjerenje za rukovanje dišnim aparatima dobili su Zvonimir Bandalo, Matej Orina, Dajan Broš i Stjepan Marković, zatim uvjerenja za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom dobili su Tomislav Pezić, Matej Orina i Mario Purgar. Diplomu za pohađanje seminara opasnosti od plamenih udara dobio je Ivan Tomac.

Potom su uručene i diplome o stečenim vatrogasnim zvanjima pa su tako za zvanje vatrogasac dobili Denis Šramek, Matej Orina, Zvonimir Bandalo i Robert Mandić, za zvanje vatrogasni dočasnik diplome su dobili Tomislav Pezić i Mario Purgar, dok je diplomu stjecanje zvanja dočasnik I. klase dobila Suzana Grgurić.

Diplome s pravom nošenja vatrogasne spomenice za 40 godina rada u društvu dobili su Mario Hornung, Mario Čalić, Željko Hajba i Aleksandar Jovanović, a zahvalnice za pomoć u radu društva primili su Vinarija Patkoš, Iskrena vina Matković te tvrtka Vatropromet.

Diplome i uvjerenja uručili su predsjednik VZG Orahovica Mario Gubeljak te u ime VZ VPŽ Zdravko Ojkić, dok je zahvalnice uručio predsjednik DVD-a Orahovica Tomislav Pezić.

Kroz riječ gostiju obratili su se predstavnici nazočnih društava, a potom i predsjednik VZG Orahovica Mario Gubeljak.

-DVD Orahovica noseće je društvo naše zajednice i sva mala društva uvijek se na njih mogu osloniti. Želja mi je da što prije ostvare svoju najveću želju, a to je izgradnja novog doma u čemu imaju punu potporu Zajednice – rekao je Gubeljak.

U ime VZ VPŽ i zapovjednice Mateje Fras Venus obratio se zapovjednik DVD-a Voćin Zdravko Ojkić.

-DVD Orahovica društvo je s velikom i bogatom tradicijom te iznimno marljivo i vrijedno društvo s puno odličnih aktivnosti i organiziranih manifestacija i mogu biti primjer svim društvima u županiji. Uvijek su spremni pomoći svakome i to je najvažnija odlika svakog vatrogasca, i naravno da im je županijska zajednica uvijek na raspolaganju. Čestitam svim nagrađenima – rekao je Ojkić.

Na kraju se obratio i orahovački gradonačelnik Saša Rister istaknuvši kako Grad i DVD Orahovica imaju odličnu suradnju.

-DVD Orahovica danas radi iznimno dobro i aktivno, Gradu i svima u gradu su uvijek na raspolaganju. Što se tiče novog doma, stalno smo u kontaktu i suradnji. I osobno sam razgovarao s Razvojnom agencijom VIDRA, dobio pozitivne odgovore i vjerujem kako ovaj projekt ide ka sigurnoj realizaciji jer izgradnja ovog doma je prioritet ne samo društva nego i kompletne društvene zajednice. Posebno mi je drago bilo čuti da društvo ima veliki broj djece i mladih jer ih je jako teško danas na nešto privući i ovo je zasigurno iznimno pohvalno za vodstvo društva te jamči sigurnu budućnost DVD-a Orahovica. Idemo zajedno dalje, čuvati naše sugrađane, a vatrogasci su uvijek ti koji su prvi kada se treba ‘podmetnuti’ i zato im od srca hvala – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Održana godišnja izvještajna skupština DVD-a Orahovica: Izgradnja novog vatrogasnog doma prioritet je društva i društvene zajednice