Gradonačelnik Orahovice Saša Rister očekuje još jednu izazovnu godinu: Očekujemo dovršetak turističkog centra, dječjeg vrtića i izgradnju gradske tržnice

Foto: ilustracija, K. Toplak

Iza Grada Orahovice i gradskog tima je vrlo zahtjevna godina, ali i godina povijesti. Naime, u 2022. godini započeo je najveći gradski projekt u povijesti – uređenje Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”. U tijeku je i rekonstrukcija dječjeg vrtića, a završeni su radovi na uređenju Poduzetničke zone. S novom godinom stigao je euro i novi izazovi, ali, kako kaže gradonačelnik Saša Rister, gradski tim je spreman za nove izazove, za nove projekte. Glavni cilj je bolji, ugodniji i sigurniji život svih građana.

Kako je izgledala prošla godina, a što Orahovčani mogu očekivati u novoj 2023. otkrili smo u razgovoru s gradonačelnikom.

– Svima je dobro poznato da je Orahovica u 2022. godini bila veliko gradilište. Prije svega započeli su radovi u sklopu najvećeg projekta u povijesti Orahovice – uređenja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad” ukupne vrijednosti 10,8 milijuna eura (81,3 milijuna kuna). Radovi se izvode na četiri gradilišta i unatoč određenim problemima, ipak idu svojim tijekom te očekujemo da bi trebali biti završeni ove godine – kaže S. Rister.

I drugi veliki projekt, rekonstrukcija Dječjeg vrtića “Palčić”, vrijedan gotovo 1,39 milijuna eura (11 milijuna kuna), trebao bi biti gotov do sredine ove godine.

POTICAJ PODUZETNIŠTVU

– Treći vrijedan gradski projekt smo završili, a to je gradnja prometne i komunalne infrastrukture – FAZA 1 – Poduzetnička zona Orahovica ukupne vrijednosti 1,39 milijuna eura (10,5 milijuna kuna). Iznimno sam sretan što je taj projekt završen i što je naša Poduzetnička zona spremna i otvorena za sve potencijalne ulagače i poduzetnike – napomenuo je Rister.

Bilo je tu još niz tzv. manjih projekata poput uređenja nogostupa u dijelu Ulice kralja Zvonimira, uređenja prilazne ceste i nogostupa kod Glazbene škole te najnoviji projekt izgradnje plinovoda prema Orahovačkom jezeru, čime će i mještani Duzluka dobiti plin, potom rekonstrukcija mosta na staroj pruzi, završetak uređenja autobusnih stajališta za djecu u Duzluku, a komunalno poduzeće je završilo i projekt uređenja dječjeg igrališta u Novoj Jošavi.

– Teško je izdvojiti samo jedan projekt kao poseban. No, moram napomenuti da sam iznimno sretan, kao i naši sugrađani, što su započeli radovi na jezeru i vrtiću, te što je završena Poduzetnička zona. Možda bi bilo najbolje reći da smo zadovoljni i sretni što se svi naši projekti nastavljaju i polako idu svome kraju. Tu je i nedavno potpisan ugovor za projekt “Zaželi”, a također bih istaknuo da smo odradili gotovo sve potrebno i za izgradnju nove, moderne gradske tržnice. Pamtit ćemo prošlu godinu po velikom radu i trudu svih nas u nastojanju da našim sugrađanima osiguramo bolje i normalnije uvjete za život – smatra S. Rister.

Naglasio je kako se trude pomagati svim dobnim skupinama građana. Sufinanciraju boravak djece u dječjem vrtiću i Obrtu za čuvanje djece u Orahovici. U proračunu za iduću godinu izdvojili su sredstva za stipendije učenika i studenata, a sufinancirat će i prijevoz učenika do škola u drugim gradovima i njihovog smještaja u studentske i učeničke domove. Što se tiče umirovljenika, uz nastavak projekta “Zaželi” tu su i redovne pomoći. U 2021. godini povećali su i naknade za novorođenčad, što se nastavlja i ove godine.

ULAGANJA U SPORT I KULTURU

Prije dvije godine gorući gradski problem riješen je uz pomoć Županije pa su u 2022. godini sredstva za javne potrebe u sportu iznosila 92.961 euro (700.000 kuna), a u 2023. osiguran je iznos od 92.905 eura, uz još dodatnih 75 tisuća eura za izgradnju novog nogometnog igrališta dimenzija 60 x 40 m s umjetnom travom.

– Udruge su također važan segment života našega grada i njima ćemo, kao i do sada, pomagati i biti im prijatelj i partner. U ovoj godini želimo urediti Dom za mlade, a tu bih svakako spomenuo i projekt izgradnje novog vatrogasnog doma koji smo pokrenuli lani i uz DVD Orahovica već napravili velike korake. U njegovanju kulturne baštine izdvojio bih partnerstvo na svim manifestacijama tog karaktera poput “Stara jela za novo doba” KUD-a Crkvari, sudjelovali smo u uređenju okoliša Ružice grada, a maksimalno se trudimo i očuvati građu pronađenu arheološkim istraživanjima podno Ružice grada. Naime, trenutno nemamo prostor za zavičajnu zbirku ili muzej, ali na tome se intenzivno radi.

Dok ne osiguramo adekvatan prostor, dio građe je postavljen u hodniku Gradske uprave kako bismo javnosti ipak pokazali dio velikog orahovačkog povijesnog bogatstva – kaže gradonačelnik.

U ovoj godini uz završetak započetih investicija gradonačelnik Saša Rister izdvaja izgradnju gradske tržnice, novog malonogometnog igrališta s umjetnom travom, fitnessa na otvorenom, a tu je još niz važnih projekata komunalne infrastrukture te uređenja nerazvrstanih cesta, ulica, nogostupa u gradu i prigradskim naseljima, uređenje dječjih igrališta…

– Ne smijemo zaboraviti ni digitalizaciju rada Gradske uprave koja je jedan od važnijih projekata i koji je značajan ne samo za zaposlenike Grada, već i za sve naše sugrađane – zaključuje gradonačelnik Rister.

(www.icv.hr, vg)