Tužna obljetnica: Prije 31 godinu poginuli su pripadnici ZNG-a Orahovica Damir Hornung i Franjo Jusup

U izravnom okršaju s neprijateljem na ulicama osječkog prigradskog naselja Tenja, 7. srpnja 1991. godine poginuli su pripadnici ZNG-a Orahovica Damir Hornung i Franjo Jusup. Dva mladića svoj su život položila na oltar Domovine, a 31 godinu poslije njihova rodbina, prijatelji i suborci prisjećaju ih se s još uvijek ‘svježom’ suzom u oku.

U organizaciji orahovačke HVIDR-e danas (četvrtak) je održano sjećanja na ova dva hrvatska heroja odavanjem počasti na njihovim grobnim mjestima u Čačincima i Orahovici.

Sjećanju su nazočili obitelji poginulih, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i voditelj ureda u Virovitici Anto Krišto, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik Općinskog Vijeća Čačinci Tomislav Tomić, izaslanstva Policijske postaje Orahovica na čelu s načelnikom Krunoslavom Botom te DVD-a Orahovica predvođeni zamjenikom zapovjednika Darkom Šramekom, kao i mnoštvo pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja.

U Čačincima se nazočnima obratio predsjednik Vijeća Tomislav Tomić, a u Orahovici gradonačelnik Saša Rister.

-Poseban pozdrav upućujem obitelji Hornung kojoj je bol i tuga u srcu još uvijek svježa. Damir je prije 31 godinu dao ono najsvetije od sebe, svoj život za slobodnu Hrvatsku i on je jedan od naših heroja koje nikada ne smijemo zaboraviti. Zato se zahvaljujem organizatorima koji ustraju na ovim obljetnicama jer to je najmanje što možemo učiniti za naše heroje jer naša Domovina je stvorena njihovom krvlju i čašću – rekao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Komemoracija je nastavljena u Tenji kod spomen obilježja Damiru i Franji te njihovim suborcima Zdravku Rittgaseru, Đuri Kišu te Marku Zegnalu.

-S ogromnim ponosom i pijetetom danas se prisjećamo naših heroja Damira i Franje i njihovih suboraca koji su ubijeni u okršaju s neprijateljem u središtu Tenje. Naša je dužnost njihova imena isticati i čuvati te prenositi njihova herojska djela na mlade generacije. Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i sudjelovali na odavanju počasti u Čačincima i Orahovici i posebno onima koji su nam se pridružili na komemoraciji u Tenji – poručio je predsjednik orahovačke HVIDR-e Stjepan Varaždinac nakon završetka komemoracije u Tenji.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)