Održana 140. godišnja skupština DVD-a Orahovica: Nakon uspješne prošle, čeka ih još ‘veća’ i sadržajnija 2022. godina

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica održalo je svoju redovnu, 140. godišnju, izvještajnu skupštinu u nazočnosti zapovjednice Županijske vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, predsjednika Vatrogasne zajednice grada Orahovice Marija Gubeljaka te predstavnika društava iz ZG Orahovice i članova društva domaćina.

Početno izvješće o radu Upravnog odbora podnio je predsjednik Tomislav Pezić istaknuvši kako je u svojoj prvoj godini mandata izuzetno zadovoljan učinjenim.

-Prije svega moram reći kako je ogromna čast i privilegija biti predsjednikom ovog društva. Hvala svim članovima Upravnog odbora, operativcima i svima koji pomažu u radu našeg društva, jer uz takve ljude je sve lakše. Zahvaljujem se posebno donatorima za sredstva kojima smo kupili nove interventne odore, zatim veliko hvala našoj zapovjednici Mateji Fras Venus na ogromnoj i svesrdnoj pomoći radu našeg društva i hvala gradonačelniku Saši Risteru koji nam jako puno pomaže pri izradi projekta za gradnju novog vatrogasnog doma – rekao je Pezić.

Detaljnije o radu operative i društva općenito govorio je zapovjednik Robert Orina naglasivši kako je društvo u 2021. imalo ukupno 43 intervencije.

-Imali smo 18 požarnih, 21 tehničku intervenciju, dvije dislokacije i dvije lažne dojave. Na ovu brojku treba dodati 64 ostale operativne aktivnosti kao što su prijevoz vode, pranje obale jezera, pranje ustava vodenice u parku i druge usluge za potrebe Grada. Kada govorimo o dislokaciji, ponosni smo što bili dio ekipa koje su pomogle u saniranju šteta u Sisku nakon razornog potresa, a također smo nakon olujnog nevremena. Istaknuo bih još kako su naša dva operativca Tomislav Pezić i Ivan Tomac u prošloj godini uspješno položili ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima – rekao je između ostalog Orina.

Skupstina DVD Orahovica 2 Custom

Nakon svih podnesenih izvješća plan rada predstavio je predsjednik Tomislav Pezić istaknuvši najvažniji dio plana.

– Pred nama je godina u kojoj obilježavamo 140 godina našeg društva i 50 godina Puhačkog orkestra, okrenuli smo niz sadržaja i aktivnosti u sklopu ovih velikih obljetnici i samo da epidemiološka situacija bude dobra pa sve uspijemo odraditi kako smo zamislili. Pripremamo dokumentarni film o 140 godina društva, knjigu o 50 godina puhačkog orkestra, izrađujemo dva velika panoa društva i puhačkog orkestra, a u konkurenciji smo i za organizaciju smotre vatrogasnih orkestara Hrvatske – zaključio je Pezić.

Sva izvješća i planovi su potom jednoglasno usvojeni, a potom su nazočne pozdravili predsjednici društava zajednice i predsjednik zajednice Mario Gubeljak.

U nastavku, nazočnima se obratila zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus pohvalivši rad društva posebno apelirajući.

-Vatrogascima općenito, pa tako i vama, potrebno je još više zajedništva, zajedničkog rada i jedinstva kako bi vatrogastvo postalo ono što je nekada bilo, a to je društvo okupljanja građana i mještana, a vatrogasni dom mjesto gdje će se svatko ugodno osjećati. Moram pohvaliti vaše društvo na odlično odrađenom domaćinstvu noćne vatrogasne vježbe iznenađenja koja je bila iznimno zahtjevna, ali vi ste sve odradili na visokom nivou. Hvala vašim operativcima koji su odradili odličan posao na dislokacijama, posebno u Sisku i pohvaljujem Tomislava Pezića i Ivana Tomca koji isu položili iznimno težak ispit za vatrogasce s posebnim odgovornostima – rekla je Fras Venus.

Skupstina DVD Orahovica 3 Custom

Gradonačelnik Saša Rister pridružio se čestitkama društvu za predan i marljiv rad te se posebno osvrnuo na gorući problem društva, izgradnju novog vatrogasnog doma.

-Ove godine smo povećali proračunska sredstva za vatrogastva, a ovo društvo svojim radom pokazuje opravdanost svega toga. Što se tiče novog vatrogasnog doma, presretan sam što smo zajedno Upravni odbor i mi kao Grad uspjeli napraviti vrlo važan korak, naime idejni projekt je napravljen i sada je pred nama izrada glavnog projekta. Dogovorili smo kako će DVD potpisati ugovor s projektantom i biti nositelj glavnog projekta koji bi do ljeta trebao biti gotov. Potom čekamo prvi natječaj na koji se DVD može prijaviti za izgradnju doma koji bi trebao izaći na jesen, a ono što je najvažnije mi ćemo biti spremni jer ovo je kapitalni projekt kako za grad Orahovicu tako i za županiju – zaključio je Rister.

Skupstina DVD Orahovica 4 Custom

Skupštinu su uveličali i uljepšali članovi Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica odsviravši nekoliko skladbi prije skupštine ispred vatrogasnog doma te intonirajući državnu i vatrogasnu himnu na otvaranju skupštine.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)