Nastavljena je Erasmus priča vrijedne orahovačke udruge PAUK

PAUK-ova Erasmus+ priča počela je krajem 2018. kada je Udruga akreditirana i po prvi puta postala partnerska organizacija na ERASMUS+ projektu na temu ”Socijalna inkluzija i vještina pripovijedanja kao sredstvo socijalne inkluzije” koji je održan u Aluksneu u Latviji. Ta priča počela je sa sestrama Karakaš, Jelenom i Tanjom.

– Članove organizacije iz Latvije upoznala je moja sestra Tanja na svojim prethodnim Erasmus+ projektima u organizaciji drugih udruga. Nakon što smo se povezali s udrugom iz Latvije odlučili smo akreditirati udrugu kako bismo mogli sudjelovati kao partneri. Projekt je bio namijenjen osobama koje profesionalno ili volonterski rade s mladima te smo iz udruge poslali troje mladih. Ovo je za mene bilo zanimljivo i poučno iskustvo jer je bilo prvo partnerstvo i projekt koji sam koordinirala – kaže Jelena Karakaš.

Nakon projekta u Latviji, kroz Erasmus+ mrežu i poznanstva PAUK-ovci su ostvarili novo partnerstvo i to s udrugom iz Portugala.

– Projekt je bio razmjena mladih te su sudionici kroz neformalne metode učenja kao što su radionice, vježbe, rasprave, igranje uloga, simulacije, aktivnosti na otvorenom i drugo, učili kako uspješno razviti vlastite ideje i biti aktivniji članovi zajednice. Na projekt smo poslali pet mladih ljudi. S udrugom iz Portugala trebali smo imati još dvije suradnje, no nažalost zbog situacije s koronom one nisu nikada ostvarene. Slijedilo je partnerstvo s udrugom iz Španjolske kroz koje smo u Ourenseu poslali troje mladih ljudi. Projekt je bio posvećen životinjama, odnosno odgovornom ponašanju prema životinjama u gradovima i zajednicama te rješavanju problema povezanih sa životinjama poput napuštanja životinja, ispravno funkcioniranje azila i slično. Posljednje partnerstvo bilo je s udrugom iz Poljske i uključivalo je dva projekta koji su se nastavljali jedan za drugim, jedan u Poljskoj i jedan u Portugalu. Tema je bila mladi i poduzetništvo, razvijanje poduzetničkih vještina i istraživanje primjera dobre prakse iz prve ruke u navedenim zemljama. Na projektima je sudjelovalo troje mladih – priča Jelena Karakaš.

Nedugo nakon posljednjeg projekta krenula je pandemija koja je nažalost zaustavila PAUK-ovu Erasmus+ priču. Neki projekti su odgađani i otkazivani, a neki na kraju nisu bili ni prijavljeni.

– Drago mi je što sam imala priliku koordinirati ova četiri partnerstva koja su omogućila 14 mladih ljudi iz Orahovice i okolice da besplatno posjete navedene zemlje, sudjeluju u prilikama neformalnog obrazovanja na zbilja raznolike teme i razvijaju svoje vještine. Sada kada se situacija s koronom smirila nadamo se da ćemo u PAUKU nastaviti s tempom kojim smo imali i uskoro ponuditi nove Erasmus+ prilike – nastavlja Jelena koja je nakon svih iskustava s ovim projektom i sama osmislila jedan i to za orahovačku Srednju školu ”Stjepan Ivšić”.

– Nakon iskustva stečenog kao koordinator PAUK-ovih projekata i kroz sudjelovanje u Erasmus+ projektima, velika mi je želja bila da i sama napišem i provedem projekt. Uz pomoć sestre koja me i uvela u cijelu Erasmus+ priču i kolege i mentora Ivana Grgurića iz zagrebačke udruge Playtpus to se i ostvarilo. Za našu Srednju škola “Stjepan Ivšić“ napisala sam Erasmus+ projekt u okviru KA1, Razmjena mladih. Projekt je odobren krajem 2021. i održat će se sljedeći mjesec u Zagrebu. Tema ovog projekta je rješavanje sukoba, a cilj je kod mladih poboljšati razumijevanje sukoba i njegova nastajanja, razviti njihove komunikacijske vještine (s naglaskom na nenasilnu komunikaciju) i poučiti ih metodama i alatima za analiziranje i rješavanje sukoba. Na projektu će sudjelovati sveukupno 49 sudionika. Osim naše srednje škole u projektu će sudjelovati i učenici iz Gruzije, Sjeverne Makedonije i Španjolske. S obzirom da Razmjena samo što nije počela, uz punu podršku ravnatelja i pedagoginje intenzivno se pripremamo za njezinu provedbu. O cijeloj PAUK-ovoj Erasmus+ priči i ovom Erasmus+ projektu više će biti govora na Danu inspiracija koji će se održati u Srednjoj školi “Stjepan Ivšić“ 13. travnja  – zaključila je Karakaš.

(www.icv.hr, vg)