Održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Orahovice: Poskupljuje cijena komunalnog otpada za građane

Vijećnici Gradskog vijeća grada Orahovice održali su svoju ukupno 6. sjednicu u ovom sazivu, a po radnom naslovu izvanrednu sjednicu. Glavna tema bila je zbrinjavanje komunalnog otpada, odnosno donošenje odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja i dodjeli obavljanja komunalnog otpada te odluke o mjerama sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada na području grada.

O mjerama poskupljenja koje su uvjetovane Zakonom, na sjednici je pričao direktor komunalnog društva “PAPUK d.o.o.” Tomislav Katalinić naglasivši kako će odvoz otpada poskupiti u skladu s potrebama koje su određene Zakonom.

-Prije svega moram reći da bit primjene novog Zakona kroz cijenu usluge nije da se građani i mještani zajedno s privredom kazne kroz povećanje cijena, već da se podigne svijest oko odvajanja otpada kako bi se u konačnici smanjila količina istoga na našoj deponiji, a opet u skladu sa Zakonom. Tim načinom manipulacije otpadom, manje iznose računa će imati oni korisnici usluge koji adekvatno odvajaju otpad. PAPUK d.o.o. jednostavno mora primijeniti novi zakon o gospodarenju otpadom i smatramo da naše prodajne cijene moraju biti ekonomske putem kojih bi, prije svega osigurali normalno funkcioniranje radne jedinice odvoza i zbrinjavanja otpada, u konačnici i pružili bolju i bržu uslugu našim građanima. Na kraju, to i je poanta cijele priče, odrediti cijenu kojom ćemo mi moći pružiti uslugu građanima i mještanima. Navedene cijene detaljno su razrađene i siguran sam kako će se iste s vremenom prihvatiti. Nadam se kako će ove mjere probuditi svijest građana o odvajanju i savjesnom odlaganju otpada jer tu leži ključ svega – rekao je Katalinić.

Vijece Orahovica 2 scaled

Nakon kraće rasprave, sve odluke su donesene većinom vijećničkih glasova. Dvije posljednje točke dnevnog reda bile su rezervirane za zakup poljoprivrednog zemljišta putem kojih su vijećnici jednoglasno donijeli odluke o imenovanju povjerenstva za davanje u zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH te o raspisivanju Javnog poziva za zakup takvih zemljišta.

(www.icv.hr, vg)