U Orahovici održana tradicionalna 28. Čobanijada uz rekordan broj sudionika: Najbolji čobanac skuhali Aco i prijatelji

Turistička zajednica i Grad Orahovica u središnjem su orahovačkom gradskom parku organizirali tradicionalnu 28. Čobanijadu, natjecanje u kuhanju poznate slavonske delicije, čobanca. Prijavio se rekordan broj kuhara, čak 50 ekipa iz svih gradova i mjesta ovog dijela Slavonije okušalo se u kuhanju koje je pratio puni orahovački gradski park. Organizator je svim kuharima pripremio dva kilograma mesa, litru vina, ložište, drva te stol i klupe, a ono što je najvažnije, svi sudionici su na kraju zaključili kako je ovo bila najbolja Čobanijada do sada i kako je na njoj vrijedilo sudjelovati. Treba svakako reći kako je ovogodišnja Čobanijada bila humanitarnog karaktera jer je suorganizator Lovačka udruga ”Vepar” kuhala čobanac koji se prodavao, a sav prihod, kao i prihod od prodaje lepinja, išao je za rad Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica.

– Od srca hvala Turističkoj zajednici i Gradu Orahovici na ovoj humanitarnoj akciji, prikupili smo značajna sredstva koja će nam puno značiti u našem radu. Ono što nas najviše veseli je da su se naši Jaglaci izvrsno proveli, družili su se sa svima, uživali uz Gazde i pokazali koliko vole biti dio ove društvene zajednice, što je i nama glavni cilj – rekla je predsjednica Jaglaca Đurđa Šimatović.

Nakon tri sata kuhanja, stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Zoran Putniković, kao predsjednik te Vladimir Pleša i Dražen Radišić, kao članovi, kušali su 50 uzoraka i donijeli konačan sud.

Cobanijada-2

– Moram priznati kako su uzorci bili jako dobri. Jako mali broj je onih koji nisu ostavili dojam na nas, a rekao bih da je gotovo 15 uzoraka bilo “tu negdje”, odlučivale su nijanse. Hvala svim sudionicima-kuharima koji su se odazvali i usudio bih se reći da je i po kvaliteti uzoraka ovo jedna od najboljih Čobanijada do sada – rekao je Putniković.

Najviše bodova i pobjedu na 28. orahovačkoj Čobanijadi odnijela je ekipa Aco i prijatelji iz Orahovice, drugo mjesto pripalo je ekipi Tigrovi VPŽ dok je broncu osvojio duo Velent-Vukalović iz Orahovice.

– Nije mi ovo prvi puta da sam pobijedio, radim po svom standardnom receptu i eto, kažu da je dobro. Važno je bilo sudjelovati, svi smo uživali – rekao je kratko glavni kuhar pobjedničke ekipe Aleksandar Jovanović.

Posebno oduševljen cijelim danom bio je orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Što reći na kraju ovakve priredbe, naš park je bio prepun, ljudi su bili prezadovoljni, a odradili smo i vrijednu humanitarnu akciju. Hvala svima koji su pridonijeli organizaciji i posebno hvala svim ekipama koje su kuhale jer ovo je do sada bilo neviđeno i naravno čestitam najboljima. Hvala i našim Jaglacima koji su cijelo vrijeme bili u parku, plesali i pjevali i time nam je zadovoljstvo još veće. Vidimo se nagodinu u još većem broju – rekao je prije samog proglašenja pobjednika, gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Cobanijada-9

U tijeku programa održane su zanimljive dječje igre u organizaciji kreativne udruge Piccollo, a poseban štih cijeloj priči dao je nastup markuševačkih Beatlesa, Tamburaškog sastava Gazde koji je rasplesao cijeli park.

– Evo mogu reći treća sreća za nas u Orahovici. Naime, već smo ranije ove godine dogovorili nastup u Orahovici i dva puta nas je spriječila kiša, a sada konačno je sve bilo na svom mjestu i nije moglo biti bolje. Prekrasno vrijeme, puno ljudi, miris čobanca i odlična organizacija, svi smo ludo zabavili i jedva čekamo novi povratak u ovaj lijepi grad. Hvala svima – rekao je pjevač Gazda Marko Bujanović.

Orahovačka Čobanijada je ponudila doista za svakog po nešto, bio je tu veliki napuhanac za djecu, štandovi za kokicama i balonima, jednostavno događaj koji je postao jedna od prepoznatljivosti grada Orahovice. (www.icv.hr, vg)

U Orahovici održana tradicionalna 28. Čobanijada uz rekordan broj sudionika: Najbolji čobanac skuhali Aco i prijatelji