Potpisan ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta Uređenje Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”

U subotu, 11.rujna 2021.godine, na orahovačkom Jezeru, uz nazočnost gradonačelnika Grada Orahovice, Saše Ristera i Ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataše Tramišak, potpisan je Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta Uređenje Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, koji se provodi na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u razdoblju od 1.10.2019. do 1.5.2023. godine.

Projektnu prijavu Grad Orahovica je podnio krajem prošle godine. Radi se o ugovoru sufinanciranja vlastitog udjela sredstvima iz Državnog proračuna RH u navedenom EU projektu do maksimalno mogućeg iznosa u visini 50%  prema kriterijima natječaja i Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2020. godini , čime je Ministarstvo korisniku projekta dodijelilo bespovratna sredstva u vrijednosti od 6.373.917,27 HRK. Ugovorena sredstva namijenjena su za cijeli projekt, za potporu vlastitog udjela Grada Orahovice kao korisnika projekta i za vlastite udjele projektnih partnera.

Projekt Uređenja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica grad”, vrijedan ukupno 81.377.429,88 kuna započet u listopadu 2019. godine sufinancira se u visini 84,13% iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa   „Konkurentnost i kohezija“, a sredstva iz danas sklopljenog ugovora, olakšati će financiranje vlastitog dijela od 15,87% ili ukupno 12.864.398,32 kune.

Projekt je prošao na natječaju u sklopu poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema te mu je odobrena nepovratna potpora u iznosu od 68,2 milijuna kuna.  Bespovratna sredstva koja su osigurana današnjim potpisivanjem  Ugovora između Grada Orahovice i MRRFEU u iznosu 6.373.917,27 kuna izravna su nacionalna potpora u provedbi EU projekta, dok će ostatak financirati Grad i projektni partneri u skladu s proračunom projekta za koji su sredstva namijenjena.

-Vidimo tu jednu veliku perspektivu za budućnost, razvoj i privlačenje novih turista, razvoj turizma grada Orahovice, koji je već i poznat kao jedno atraktivno mjesto, tako da se nadam da će i ovaj ugovor danas koristeći sredstva iz državnog proračuna , pomoći u sufinanciranju realizacije velikog vrijednog projekta. Kako znamo da se cijeli projekt sufinancira sredstvima EU, i ovo dodatno sufinanciranje iz državnog proračuna. Vjerujem da će i samom gradu olakšati njegovu realizaciju u naredne dvije godine, kako bi sve aktivnosti projekta bile uspješno  implementirane, i kako bi uspješno realizirali EU projekt i EU sredstva.  – rekla je Ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataše Tramišak.

Na koncu se obratio i gradonačelnik Grada Orahovice, Saša Rister, koji se zahvalo Ministrici Nataši Tramišak na vrijednom ugovoru, jer svaka kuna će dobro doći da bi završili najveći projekt u povijesti Grada Orahovice. Te je rekao kako se prvi radovi očekuju sredinom mjeseca listopada.