Održan 11. memorijal posvećen bivšem vatrogascu i heroju Domovinskog rata Damiru Hornungu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica organiziralo je tradicionalni vatrogasni memorijal posvećen nekadašnjem vatrogascu i poginulom hrvatskom heroju Damiru Hornungu. Uoči memorijala izaslanstvo DVD-a Orahovica na čelu s predsjednikom Tomislavom Pezićem i zapovjednikom Robertom Orinom te gradonačelnikom grada Sašom Risterom položili su vijenac i lampione na grobnom mjestu Damira Hornunga odajući mu posebnu počast. Memorijal se održao u nazočnosti obitelji Hornung, zapovjednice VZ VPŽ Mateje Fras Venus i orahovačkog gradonačelnika Saše Ristera.

Sastojao se od vatrogasnih disciplina, odnosno vježbi koje testiraju brzinu, spretnost i spremnost vatrogasaca. Tako se šest ekipa, DVD Kutjevo, Beljevina, Dolci, Feričanci i domaćin Orahovica okušalo u brzom oblačenju zaštitne opreme, namatanju cijevi, vježbi s brentačama i vježbi s autocisternom s dva c mlaza.

U uvodu memorijala sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Orahovica Tomislav Pezić izrazivši zadovoljstvo i sreću što je memorijal ove godine pripremljen.

– Znamo koliko nas muči ova situacija s koronavirusom, no ipak smo uspjeli organizirati ovaj Memorijal u čast našem Damiru koji je bio čovjek uvijek spreman pomoći drugome, istinski vatrogasaca i veliki čovjek, a nadasve veliki domoljub koji je dao život za svoju Hrvatsku u Tenji 07. srpnja 1991. Kao vatrogasac bio je hrabar, požrtvovan, nesebičan i pouzdan, a takav je bio i kao hrvatski branitelji ovo je doista najmanje što za njega možemo učiniti. Hvala svim ekipama od srca što su došle i hvala Gradu i gradonačelniku na podršci te naravno Vatrogasnoj zajednici županije i našoj zapovjednici Mateji Fras Venus – rekao je Pezić, nakon kojeg se u ime obitelji Hornung obratio mladi Damir Hornung, nećak pokojnog heroja koji je po stricu dobio i ime.

– U ime obitelji od srca hvala orahovačkim vatrogascima što ustraju u organizaciji ovog Memorijala, hvala svim ekipama i svima koji su pomogli u organizaciji. Našoj obitelji ovo neizmjerno puno znači – rekao je Damir.

Zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus pohvalila je DVD Orahovicu na organizaciji ovakvog Memorijala.

– Osim što je ovo predivna gesta prema poginulom hrvatskom branitelju, treba svakako reći da je ovaj Memorijal i odlična prigoda za pripremu i testiranje spremnosti vatrogasaca za sve intervencije koje ih i u njihovom pozivu čekaju. Stoga pohvaljujem je DVD Orahovicu na organizaciji ovakvih događaja koje drugo ovakvo na području naše županije i vjerujem kao svi zajedno sudjelujete i na ostalim sličnim događajima kako bi vaša i naša operativa na intervencijama bile što uspješnije – rekla je Fras Venus, a potom je orahovački gradonačelnik i službeno otvorio Memorijal.

– 30 godina je prošlo od pogibije hrvatskog heroja Damira Hornunga i samo na ovakav način, memorijalima i obilaskom grobnog mjesta njegovo ime nikada neće biti zaboravljeno. Hvala DVD-u Orahovica što ustraje u ovoj organizaciji i trudi se kako bi ista svake godine bila sve bolja i sadržajnija – rekao je Rister. (www.icv.hr, vg)