Održan sastanak partnera projekta Uređenje Turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica grad”

Grad Orahovica kao Korisnik bespovratnih sredstava projekta Uređenje Turističko-rekreacijskog centra „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“ bio je dana 07.05.2021.godine po treći put domaćin projektnim partnerima – predstavnicima JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, TZ Virovitičko-podravske županije, TZ grada Orahovice i VIDRE – razvojne agencije Virovitičko-podravske županije koja pruža tehničku pomoći kroz sve faze projekta.  Cilj sastanka na kojem su nazočili i članovi projektnog tima Korisnika te stručnjak za javnu nabavu Grada Orahovice, je razmjena informacija o provedenim aktivnostima i kratkoročnim planovima provedbe i realizacije nabava u narednom periodu.

Saša Rister, povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice,  koji je odgovorna osoba Korisnika s ugovorenih 68.193.647,92 kune bespovratnih sredstava EU, istaknuo je važnost kontinuirane suradnje partnera i ovakvih sastanaka te međusobno informiranje svih dionika u provedbi, ponajprije komunikacijom na razini kontrolno tijelo (SAFU) – voditelj projekta – VIDRA, koja nakon pisanja projektne prijave Korisniku i partnerima pruža cijelo vrijeme konkretnu podršku i savjetovanje u provedbi.

Na sastanku se razmatrao dopunjeni Plan nabave i rokovi provođenja postupaka do kraja tekuće godine, te status projekta u ovom trenutku nakon ukupno podnesena šest izvještaja o napretku projekta. Podsjetimo, povjerenik Rister je nakon preuzimanja dužnosti,  na sastanku kod ravnatelja SAFU-a u siječnju ove godine,  prezentirao dinamički plan provođenja aktivnosti i nacrt izmjena u planu nabave u okviru izvanredne situacije u kojoj se Grad našao zbog nedonesenog Proračuna, bez da se produljuje ugovoreni rok završetka projekta do 1.5.2023.  Prijedlog je službeno odobren, projekt nastavljen u svim segmentima, a pokrenuta je i najveća nabava – ona za radove procijenjene vrijednosti više od 52 mil. kuna bez PDV-a.

Unatoč trenutnoj nemogućnosti sklapanja ugovora s dobavljačima za iznose koji premašuju raspoloživ predujam projekta, projekt se provodi, priprema se dokumentacija i pokreću/provode planirane nabave. Uz odličnu  suradnju s partnerima i VIDROM, pravovremene kontakte s kontrolnim tijelom, u skladu s zakonom propisanom procedurom javnih nabava te u uvjerenju da će Orahovica nakon lokalnih izbora imati Proračun, povjerenik napominje da je realno očekivati da do jeseni 2021. godine radovi na Jezeru započnu na sve 4 lokacije i da se završe u planiranom roku kao i sam projekt. Gradnjom infrastrukture u funkciji Škole u prirodi (Odmaralište za djecu, 14 bungalova, sanitarije na plaži te sportska i dječja igrališta sjeverno od vodene površine jezera), uspostavit će se Edukativni centar sa raznovrsnim sadržajima i smještajnim kapacitetima, što će biti „vjetar u leđa“ razvoju dodatne turističke ponude i potencijala kompleksa s kupalištem, razvoju Orahovice ali i Virovitičko-podravske županije, koja je s razlogom ovaj projekt kandidirala na svojoj listi strateških projekata za financiranje iz „Projekta Slavonija“.

Projekt vrijedan ukupno 81.377.429,88 kuna započet u rujnu 2019. godine sufinancira se u visini 84,13% iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.