Orahovica će dobiti srednjoškolski smjer fizioterapije: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Srednja škola ”Stjepan Ivšić” i Grad Orahovica pokrenuli odličnu inicijativu

U cilju što boljeg obrazovanja, pomoći srednjoj školi u povećanju broju učenika te stvaranja vertikale cijele životne priče u Orahovici, od srednje škole do fakulteta te konačnog zaposlenja u budućem Centru za kardiovaskularnu rehabilitaciju, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Srednja škola ”Stjepan Ivšić” i Grad Orahovica pokrenuli su odličnu inicijativu uvođenja smjera fizioterapije u orahovačku srednju školu:

-Obavili smo radni sastanak u kojem smo dogovorili suradnju i pokretanje ovog smjera u orahovačkoj školi. Za opće predmete škola naravno ima svoje nastavnike, a predavače za stručne predmete bio dao naš fakultet. Isto tako, učenicima ovoga smjera će biti potrebna adekvatna praktična nastava koja će naravno biti provođena u našem novom Centru koji je u izgradnji i očekujemo da će biti gotov u rujnu ove godine, a uz koji će biti izgrađena i još jedna zgrada za vodenu terapiju uz pomoć Grada Orahovice. Uz sve to u Orahovici uskoro kreće i postdiplomski studij fizioterapije i kada sve to kompletiramo imat ćemo u ovom gradu vertikalu od srednje škole preko studija do konačnog zaposlenja u novom Centru što je i glavni cilj ove priče – kaže dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. Aleksandar Včev. Grad Orahovica će imati veliku ulogu u ovoj priči:

-Grad Orahovica je glavni suradnik od dovođenja fakulteta za dentalnu medicinu u Orahovici, surađuje u izgradnji novog Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju, i naravno da smo i sada na raspolaganju. Budući da sam kao član školskog odbora uočio sve manji broj upisane djece u srednjoj školi u Orahovici tada kao predsjednik gradskog Vijeća razgovarao sam s ravnateljem Milkovićem o pokretanju jednog razreda smjera fizioterapije jer imamo i fakultet. Tada, a sada ponovno i kao povjerenik Vlade RH, obavio sam s dekanom Včevom dva sastanka gdje je dekan obećao kako će pomoći srednjoj školi u povećanju broja djece pri upisu, i nakon zajedničkog dogovora s ravnateljem škole Zorislavom Milkovićem na posljednjem sastanku smo dosta stvari i konkretizirali. To znači da će u rujnu kada Centar bude gotov, srednja škola prema Ministarstvu poslati zahtjev za odobrenje toga usmjerenja. Moram svakako reći da će ovim oživjeti i razvoj zdravstvenog turizma u gradu uz našu veliku investiciju koja uskoro kreće na Jezeru- rekao je povjerenik Saša Rister. Srednja škole ”Stjepan Ivšić” od ovog projekta može dobiti puno toga dobroga, a potvrdio je to i ravnatelj Zorislav Milković:

-Prvo nam slijedi da naš sporazum s Fakultetom i Gradom Orahovicom institucionaliziramo te potpišemo jedan ugovor u suradnji, a sve u smislu kako bi škola mogla steći uvjete te već ove jeseni uputiti zahtjev za dobivanje rješenje za izvođenje nastave za fizioterapeutskog tehničara. Ako sve prođe u redu, taj bio smjer u našoj školi trebao krenuti u školskoj godini 2022./2023. i moram reći kako će ovo jako puno značiti za školu jer se nadamo kako će ovim dobiti učenike i izvan tradicionalnog upisnog područja, što bi značilo i okolnih gradova kako županije tako i Slavonije – zaključio je Milković.                         

 

                                                                                                                                                            Vladimir Grgurić