ORAHOVAČKI SPORT IMAO JE PRAVO NA FINANCIRANJE U 2020.GODINI

U Ministarstvu financija RH smatraju da su orahovačke sportske udruge tijekom 2020. godine imale pravo na sredstva za redovno financiranje iz Proračuna Grada Orahovice za 2020. godinu u kvartalnom iznosu od 150 tisuća kuna, odnosno 600 tisuća kuna godišnje, koliko je za sport bilo izdvojeno u Proračunu za 2019. godinu – najvažniji je dio opsežnog odgovora Ministarstva financija na ukupno 4 stranice kojeg je potpisala načelnica Sektora za financijski i proračunski nadzor, Slavka Malenica i koji je ovih dana stigao u Orahovicu, a s čijim nas je sadržajem danas, gostujući u programu Radio Orahovice, upoznao povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu, Saša Rister.
Podsjetimo, koncem siječnja, na sastanku kojeg su inicirali NK Papuk i Sportsko rekreacijsko društvo Orahovica, a kojemu su nazočili predstavnici svih sportskih klubova, poslan je upit svim mjerodavnim institucijama: Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta od kojih se tražio konkretan odgovor o mogućnostima financiranja sporta u Orahovici u situaciji kada nije izglasan gradski Proračun: 

– Iz odgovora koji je stigao u Orahovicu jasno je vidljivo da su u 2020. godini sportski klubovi imali pravo na financijska sredstva, ali ih nisu ostvarili jer u Odluci o privremenom financiranju nužnih rashoda i izdataka za prošlu godini niti jednom nije bio uvršten sport. Ostaje nam sada otvoreno pitanje za tekuću godinu. Ja sam osobno jučer kontaktirao Sektor za financijski i proračunski nadzor Ministarstva financija RH i dogovorio sastanak na kojem ćemo već slijedećeg tjedna razgovarati sa svim nadležnim službama kako bi zauzeli zajednički stav oko konkretnih koraka u trenutnoj situaciji. Moram naglasiti da situacija u kojoj se Grad trenutno nalazi je specifična i nije nigdje predviđena u Zakonu – rekao je Rister i poručio da će o financiranju sporta u 2021. godini sve biti razjašnjeno nakon sastanka slijedećeg tjedna u Zagrebu.