DJEČJE IGRALIŠTE „DOLCI“ DOBILO ZAVRŠNU VIZURU

                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                 

Danas je u naselju Dolci postavljena oprema za novo dječje igralište, što označava privođenje kraju aktivnosti iz gradskog projekta Građenje i opremanje dječjeg igrališta „DOLCI“. Ugovorena vrijednost građevinskih radova koje je izvela osječka tvrtka GRAPA d.o.o. iznosi 144.558,75 kn, dok je vrijednost postavljene opreme od strane ugovorenog dobavljača VOJTEK OPREMA d.o.o. iz Belog Manastira 75.137,50 kn. Za realizaciju cjelokupnog projekta preostaje provesti još završne aktivnosti promidžbe i vidljivosti što osim informativne ploče za radove uključuje i postavljanje naljepnica na opremu te sve administrativne poslove vezano za gradilište kako bi investitor preuzeo radove i pustio igralište na korištenje građanima.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin obišla je radove i postavljenu opremu izrazivši zadovoljstvo finalnim izgledom igrališta. Naglasila je da je realizacija ovog projekta i načina ulaganja u ruralna područja Orahovice dokaz da se može i treba raditi na izgradnji i obnovi javne infrastrukture i u naseljima, s ciljem ravnomjernog razvoja i poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva. To je prvi ovakav projekt na području Orahovice financiran iz Programa ruralnog razvoja, ali sigurno ne i posljednji jer je u planu izrada dokumentacije za ovakve i slične zahvate i za ostala naselja. Gradnja i opremanje slijedećeg dječjeg igrališta bit će u Novoj Jošavi na neizgrađenom gradskom zemljištu pored Vatrogasnog doma za što je izrađena tehnička dokumentacija i priprema se projektni prijedlog na slijedeći natječaj LAGA „PAPUK“ za provedbu tipa operacije 1.1.1.

Izgrađeno dječje igralište u Dolcima na nekadašnjoj neuređenoj nekretnini nasuprot Vatrogasnog doma ne samo da je pridonijelo novoj vizuri naselja, već je mališanima osiguralo sigurnu igru na atraktivnim igralima, a njihovim roditeljima kutak za odmor i druženje na otvorenom. Osim toga, ovakva ulaganja javnim sredstvima od kojih je čak 90% bespovratnih iz Europske unije, imput su stanovnicima ruralnih područja da i sami nastave uređivati svoje naselje. Naravno, građani neće tu ostati prepušteni sami sebi, nego će Grad i dalje skrbiti i ulagati sredstvima iz gradskog Proračuna.

Igralište je opremljeno s ukupno 5 vrsta dječjih igrala, na dvije lokacije postavljena je klupa s košem za otpatke s ozelenjenim „otokom“. Prostor je u cijelosti ograđen a do ulaznih vrata vodi pješačka staza s betonskim opločnjacima.

Podsjetimo, projekt je prijavljen u listopadu 2018. na natječaj LAG-a „PAPUK“ a nakon sklapanja Ugovora o financiranju u travnju ove godine, započele su aktivnosti. Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 251.203,75 kn, EU sufinancira 90% prihvatljivih troškova sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, LEADER – Podmjera 19.2., tip operacije 1.1.1. iz Lokalne razvojne strategije LAG-a „PAPUK“: „Poticanje ulaganja u osnivanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturu te pripadajuću infrastrukturu“.

Gradonačelnica još jednom napominje da će se nakon donošenja Proračuna Grada Orahovice i nakon što kontrolno i upravljačko tijelo u provedbi projekta obavi sve potrebne kontrole na terenu i u administraciji, nastaviti s uređenjem okoliša na toj lokaciji u Dolcima, jer ovo moderno dječje igralište zaslužuje uređen i susjedni vanjski javni prostor kako bi se zaokružila funkcionalna i oblikovna cjelina u prostoru.

{gallery}SlikeGodina2020/2020-07-10-igralistedolci{/gallery}