GRADSKI PROJEKT SUFINANCIRAN IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

                                                                                                       

U Maloj gradskoj vijećnici u JUO Grada Orahovice na početnoj konferenciji predstavljen je projekt Grada Orahovice koji se financira iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. i to na temelju prijave na natječaj LAG-a „PAPUK“ u listopadu 2018. godine. Radi se o infrastrukturi – Građenje i opremanje dječjeg igrališta „DOLCI“, a prema do sada određenim pripremama i izrađenoj tehničkoj dokumentaciji, zasigurno neće ostati jedini takav projekt, jer u cilju ravnomjernog razvoja prigradskih naselja Orahovice, u planu je gradnja i obnova igrališta i u ostalim naseljima uz EU financiranje od čak 90%.

Konferenciju je u ime gradonačelnice Ana-Marije Petin otvorila pročelnica Marija Šafer, te izrazila zadovoljstvo što su se nakon uspješno prijavljenog projekta još u listopadu 2018.godine i provedenih provjera od strane kontrolnih tijela, a nakon sklapanja ugovora o financiranju, stekli uvjeti da se započne s provođenjem projekta. Nakon informiranja prisutnih o programu financiranja i glavnim aktivnostima projekta, Šafer je dodala da Grad za slijedeći natječaj LAG-a „PAPUK“ iz istog tipa operacije ima pripremljenu svu potrebnu tehničku dokumentaciju, a radi se o gradnji i opremanju Dječjeg igrališta u Novoj Jošavi.

Na koncu Početne konferencije pročelnica Šafer dodala je kako se izgradnjom igrališta u Dolcima ispunjava dano obećanje mještanima tog prigradskog naselja, na radost sve djece i njihovih roditelja.

Voditeljica projekta, Irela Strabić, predstavila je projekt putem prezentacije, upoznajući prisutne o visini investicije i udjelu sufinanciranja, o posebnostima naselja Dolci, planiranim i započetim aktivnostima, te ono najvažnije, koji se rezultati očekuju po završetku projekta i koji su to ciljevi projekta čijom će se implementacijom poboljšati kvaliteta života u ruralnom naselju.  

Voditelj LAG-a „PAPUK“ Saša Rister, pozdravio je sve prisutne u ime predsjednika Mirka Mališa, izrazivši zadovoljstvo, da je jedan od projekata koji se financira putem LAG-a, krenuo s provedbom.

Recimo na kraju da je Grad Orahovica kao korisnik 90% prihvatljivih troškova koji se financiraju iz Europskog fonda za ruralni razvoj proveo sve postupke nabave i sklopio sve ugovore za aktivnosti iz projekta, što je preduvjet za daljnji administrativni tijek provedbe i podnošenje zahtjeva za nadoknadom sredstava. Najveća aktivnost – izvođenje radova započelo je krajem svibnja uvođenjem izvođača u posao, a po završetku gradnje i opremanja, mještanima Dolaca na raspolaganju će biti ograđeno dječje igralište veličine 329 m2 s ukupno 6 dječjih igrala (kombinirano, 2 njihalice, ljuljačka, dvostruka klackalica i vrtuljak), hortikulturno uređeno s postavljenim klupama i koševima za otpatke, a prilaz s javne prometne površine osigurati će se pješačkom stazom s betonskim opločnjacima. Osim propisanih elemenata vidljivosti za radove i opremu u vidu info ploče i naljepnica, na ulazu će postaviti i ploča s natpisom. Uz nabavu radova, opreme i usluge stručnog nadzora, tijekom cijele provedbe projekta provodi se promidžba, vidljivost i informiranje javnosti o napretku projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 251.203,75 kn od čega su prihvatljivi troškovi za financiranje 242.609, 13 kuna, temeljem natječaja iz Lokalne razvojne strategije LAG-a „PAPUK“ za provedbu tipa operacije 1.1.1. „Poticanje ulaganja u osnivanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturu te pripadajuću infrastrukturu“, ref. oznaka 02/18-111, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, LEADER – Podmjera 19.2., Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Prezentacija

(I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2020/2020-06-26-konferencija_lag{/gallery}