Van uporabe dječja igrališta, posebna pravila održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te sklapanja braka i životnog partnerstva

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je danas nove tri Odluke koje se odnose na stavljanje izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te Odluku o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, a koje je potpisao Načelnik stožera, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Odluci o zabrani okupljanja na dječjim igralištima (školska, vrtićka i gradska), stoji kako su pravne osobe koje upravljaju dječjim igralištima i otvorenim sportskim igralištima, dužne staviti igrališta izvan uporabe na način da se sve sprave za igru ograde zaštitnim trakama i na drugi primjeren način, kako bi se smanjila mogućnost bliskih kontakta i prenošenja bolesti COVID-19.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području RH te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću. Za vrijeme trajanja mjere iz ove Odluke, pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne, održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Obavijest o smrti (osmrtnica, parta) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba. Također se obustavlja organiziranje glazbenih usluga dostave cvijeća i svijeća.

Sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zabranjeno je održavanje svih oblika svadbenih svečanosti.

“Večeras ćemo obilježiti sedam gradskih igrališta koja stavljamo van uporabe. Jako nam je žao, no vjerujte ovo je jedina ispravna Odluka. Činimo sve kako bi zaštitili sve svoje sugrađane i mlade i stare. Jako sam zadovoljna kako se moji sugrađani ponašaju. Danas je bilo jako malo ljudi u Orahovici, svi su se povukli u svoje domove i poštuju Odluke Nacionalnog stožera. To je jedini ispravni put da pobijedimo ovo opaku bolest” – rekla je večeras gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin.

Stožer civilne zaštite Grada Orahovice dužan je osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz sve tri donesene Odluke, a koje možete pogledati ovdje: