Održana Skupština DVD-a Orahovica – novi vatrogasni dom prioritet u slijedećoj godini!

Članovi DVD-a Orahovica, stožernog društva orahovačke Vatrogasne zajednice i jednog od najstarijih društava u Virovitičko – podravskoj županiji, održali su jučer 138. redovnu godišnju izvještajnu Skupštinu Društva, kojoj su uz članove, nazočili i brojni gosti, predstavnici vatrogasnih društava iz : Lipika, Oriovca, Požege, Slatine, Voćina, Crnca, Nove i Stare Jošave, Crkvara, Kutjeva, Feričanaca, Dolaca, Velikog Rastovca, Kršinaca, Stipanovaca, Četekovca, Čačinaca, Donje Motičine, Suhopolja, Podgorača i Bjeljevine, kao i zapovjednica županijske Vatrogasne zajednice, Mateja Fras-Venus, Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović i orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine, opsežno izvješće o radu i aktivnostima DVD-a Orahovice, kao i o aktivnostima operative, podnio je zapovjednik, Robert Orina, koji je podsjetio kako su orahovački vatrogasci tijekom 2019. godine imali 25 požarnih i 15 tehničkih intervencija, te 43 intervencije uklanjanja gnijezda stršljena, dok je u jednom slučaju bila riječ o lažnoj dojavi, što ukupno čini 84 intervencije. U izvješću je Orina naveo i sudjelovanje sedam vatrogasnih zapovjednika iz Virovitičko – podravske županije na obuci u pokrajini Tirol, te izrazio zadovoljstvo ostvarenom suradnjom, temeljem koje je i pokrenut projekt donacije vozila iz Tirola vatrogasnim društvima iz Virovitičko – podravske županije. Osim toga, orahovački su vatrogasci radili s djecom i mladeži, pripremajući ih za natjecanja, organizirali su jubilarni 10. Memorijal “Damir Hornung”, obilježili Dan sv. Florijana, servisirali vatrogasne aparate, te organizirali vatrogasne vježbe i sudjelovali na osposobljavanjima u organizaciji županijske Vatrogasne zajednice.

Veliki problem u protekloj godini orahovački su vatrogasci imali s neispravnim navalnim vozilom, te su im u nekoliko navrata pomogli vatrogasci DVD-a Čačinci. Taj je problem riješen kupovinom novog vozila, koje je u potpunosti financirano sredstvima gradskog proračuna, na čemu se Orina posebno zahvalio Gradu i gradonačelnici Petin. Na kraju je rekao kako je vozni park trenutno u tehnički ispravnom stanju, a sastoji se od dva vozila sa po 8 tisuća litara vode i visokim tlakom i kombi vozila za prijevoz vatrogasaca, dok će tijekom ožujka iz Tirola stići veliko navalno i veliko tehničko vozilo te autoljestve.

Potom je izvješće o radu puhačkog orkestra podnijela pročelnica, Blaženka Sekulić-Nekić, koja je rekla kako orkestar, kao jedini takav pri vatrogasnim društvima u županiji, trenutno broji 25 članova, te da se probe pod ravnanjem kapelnika, Zorana Vlajnića, održavaju dva puta tjedno. Orkestar je tijekom prošle godine sudjelovao u nekoliko gradskih manifestacija, a odazivao se i pozivima susjednih gradova, rekla je pročelnica Nekić, te se zahvalila Gradu Orahovici na kupovini nekoliko novih instrumenata, neophodnih za rad orkestra.

Rad na osposobljavanju i usavršavanju vatrogasnih kadrova, priprema djece i mladeži za natjecanja, suradnja s drugim vatrogasnim društvima, te inteziviranje aktivnosti za ishođenje dozvola i svega ostaloga potrebnog za izgradnju novog vatrogasnog doma, samo su dio aktivnosti koje će vatrogasci DVD-a Orahovica provoditi u tekućoj godini, rekao je prilikom podnošenja plana rada , zamjenik zapovjednika, Darko Šramek.

Nakon što su sva izvješća i planovi jednoglasno usvojeni, uslijedila je dodjela uvjerenja, diploma i povelja zaslužnim vatrogascima, te na koncu, pozdravna riječ gostiju, a tom su prilikom orahovačkim vatrogascima čestitke na dosadašnjem radu uputili i zapovjednica županijske vatrogasne zajednice, Mateja Fras-Venus, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, te orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin, koja se vatrogascima zahvalila što riskiraju svoje živote kako bi spasili živote i imovinu drugih. Rekla je Petin kako je cilj do kraja tekuće godine pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu, te u 2021. godini krenuti s izgradnjom novog vatrogasnog doma, s kojim bi orahovački vatrogasci napokon dobili prijekopotreban prostor za rad, vozila i opremu.

{gallery}SlikeGodina2020/2020-03-02-dvdorahovica{/gallery}