Održan Zbor građana MO Tončekovac

Po pozivu gradonačelnice Ana – Marije Petin jučer je u Velikoj gradskoj vijećnici održan treći Zbor građana, ovoga puta Mjesnog odbora Tončekovac, na kojem su nazočni mještani saslušali izvješće o radu za proteklu godinu te planove za tekuću godinu. Nazočne je na samom početku pozdravio predsjednik MO Željko Borić, a u uvodnom je obraćanju istaknuo dobru suradnju s Gradskom upravom i gradonačelnicom, naglasivši da je na području ovog Mjesnog odbora pokrenuto i odrađeno niz projekata.

Potom se mještanima obratila gradonačelnica Ana – Marija Petin koja je spomenula neke od izvršenih projekata. Tako je rekla da je u protekloj godini u ulici Vladimira Nazora postavljen novi križ, investicija vrijedna 12.257 kn, zatim je na zahtjev građana, radi učestalih poplava, izvršena sanacija, betoniranje i produbljivanje kanala u ulici Matije Gupca, vrijednost radova iznosili su 29.375 kuna. Radilo se i na rekonstrukciji kolnog ulaza u ulici A.G. Matoša u iznosu 10.418 kn, saniran je odvojak ulice Vladimira Nazora u kojem se radilo na nasipavanju ceste i čišćenju kanala oborinske odvodnje, a građani su se mogli informirati i o tome da je u ulici Matije Gupca postavljeno autobusno stajalište. U navedenoj ulici do sada nije bilo stajališta i školski autobus je djecu sakupljao na samom raskrižju. Postavljanjem ovog autobusnog stajališta osigurana je puno veća sigurnost najmlađim sugrađanima. Gradonačelnica Petin posebno je apostrofirala uređenje ulice Branka Jaklića u kojoj je izgrađen novi nogostup, postavljena je javna rasvjeta te zaštitna ograda za pješake, koju su stanovnici te ulice iščekivali godinama. Vrijednost ove investicije iznosila je više od 800.000 kuna, a upravo taj projekt bio je naznačen kao jedan od prioriteta aktualne gradske vlasti.

U planovima za 2020. godinu gradonačelnica je naglasila iskopavanje kanala od ulice Branka Jaklića do ulice Vladimira Nazora u vrijednosti 215.000 kn, a u sklopu navedenih radova odmah bi se riješio i problem kanalizacije u istoj ulici. Također je spomenula kako je u planu održavanje oborinskih kanala te sanacija i nasipavanje na nerazvrstanim cestama.

Nekoliko mještana sudjelovalo je potom u raspravi te je upućeno i nekoliko konstruktivnih prijedloga gradonačelnici i predsjedniku Mjesnog odbora, poput asfaltiranja pojedinih odvojaka, restauriranja prvog i najstarijeg križa na Gradskom groblju, zatim održavanje i obnove dotrajalih sprava dječjeg igrališta u ulici Matije Gupca. Također su predložili rekonstrukciju parka i sadnju novog drveća u ulici Petra Preradovića na što im je gradonačelnica odgovorila da je u planu obnova i rekonstrukcija svih parkova na području Orahovice. Ono što je najviše zanimalo stanovnike Mjesnog odbora Tončekovac je zgrada tzv. starog „Saveza“ , za koju su rekli da je iznimno opasna za sve građane, radi svoje dotrajalosti. Na taj upit, gradonačelnica Petin im je odgovorila da gradska vlast prati natječaje iz fondova Europske unije kako bi se povukla sredstva za obnovu zgrade jer Grad Orahovica takav projekt sam ne bi mogao isfinancirati.

Na kraju sastanka predsjednik MO Željko Borić i gradonačelnica Ana – Marija Petin zahvalili su se nazočnim sugrađanima na svim konstruktivnim prijedlozima u cilju podizanja boljih uvjeta življenja u Gradu, koji će se postići samo zajedničkim trudom i radom.