Sastanak predstavnika grada, ZŠUGO i sportskih klubova

Predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Orahovice Igor Hozić, u petak je bio domaćin sastanka na kojem je nazočilo svih petnaest sportskih Udruga s područja grada, a tema je bila vrlo aktualna „Financiranje sporta u 2020.godini“. Sastanku su osim predstavnika svih sportskih Udruga, nazočili i čelnici grada, gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin i pročelnica JUO Marija Šafer.

Predsjednik Hozić uvodno je upoznao predstavnike klubova o situaciji koja je nastala neizglasavanjem Proračuna za 2020.godinu, što znači da niti jedan sportski klub, dok Proračun za tekuću godinu ne bude donesen, neće dobiti nikakva sredstva, jer to po Zakonu nije moguće. U raspravi koja je uslijedila, čelnici klubova rekli su kako je novonastala situacija itekako teška te kako bi u pojedinim klubovima mogla nastati velika kriza, posebice u orahovačkom nogometnom i rukometnom klubu, kojima je novac potreban odmah. U još nekolicini klubova, poput ŽRK Orahovica, Škole nogometa i NK DOŠK novac će biti potreban vrlo brzo, jer natjecanja i treninzi samo što nisu krenuli.

Većina sportskih radnika zahvalila se Zajednici športskih udruga na dosadašnjoj suradnji, jer kako su rekli, puno toga kvalitetnog i dobroga, učinjeno je u protekle dvije godine u orahovačkom sportu, od povećanja sredstava do uvođenja reda u gotovo sve segmente sportskog života Orahovice. Sastanku nazočna gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin rekla je kako Grad Orahovica ne može i ne smije provoditi nikakve javne natječaje, potpisivati ugovore ili financirati nešto za što nema pokrića, i dok god aktualna vlast bude vodila brigu o Gradu pa i o orahovačkom sportu, takve stvari se neće događati.

Petin i Hozić, rekli su na koncu kako su spremni svojim znanjem ali i autoritetom, pomoći pri rješavanju novonastalog problema. Već ovoga tjedna posjetit će krovnu Hrvatsku sportsku organizaciju, Hrvatski Olimpijski odbor, tražeći pomoć i rješenje. Također, naglasili su da će pružiti podršku klubovima u pronalaženju financijskih partnera. Na koncu sastanka gradonačelnica Petin rekla je kako sa svojim suradnicima pokušava osigurati dodatnih 100 tisuća kuna za orahovački sport, koje bi u konačnici dovele do brojke od čak 700 tisuća kuna.

Predsjednik zajednice ŠU Igor Hozić ovako je ocijenio sastanak:

“Sastanak je bio više nego konstruktivan. Popisali smo neke želje pojedinih klubova kojima je novac potreban urgentno. U prvih pet mjeseci novca sigurno neće biti, pa istražujemo mogućnost kako pronaći novac i zadovoljiti bar ove kojima je on odmah potreban”rekao je Hozić.

Neizglasavanje Proračuna je veliki problem za orahovački sport, rekao je Hozić:

“Upozoravao sam što će se dogoditi i bio sam u pravu. Govorili su da neće biti problema, no kako vidite problemi su jako veliki. Nismo zatvorili ovu priču, nismo digli ruke od svega, već ovu situaciju pokušavamo riješiti s Gradom i klubovima i nadam se rješavanju problema” – zaključio je Hozić.

Situacija u Gradu, što se tiče sporta, ali i puno drugih stvari, neizglasavanjem Proračuna za 2020. u vrlo je ozbiljnoj situaciji, rekla je u petak gradonačelnica Petin:

“Situacija je vrlo ozbiljna. Upozoravala sam što se može dogoditi, no nitko nije to želio prihvatiti. Neozbiljnošću pojedinih članova GV, koji su bili samo rušilački raspoloženi, danas smo tu gdje jesmo. Najgora stvar je da se pojedini klubovi počnu gasiti, no nadam se da će prevladati razum, a mi ćemo pokušati što prije riješiti problem. Ići ćemo u Zagreb u HOO, iskoristi ću sve svoje mogućnosti kako bi mogli spasiti što se spasiti da. Brine me ovo ali nećemo odustati od naših ciljeva” – rekla je Petin.

PO prvi puta, čulo se na sastanku, kako su klubovi u protekloj godini, napokon mogli sezone završiti bez dugova. Niti jedan klub nije u minusu i to je veliki napredak, rekla je Petin:

“Drago mi je čuti da si svi bili u plusu da nema dugova i da su svi završili sezone bez stresa. Također me jako veseli što u klubovima ima sve više djece i članova, što se treneri educiraju. To je samo dokaz da smo uspjeli, da smo na pravom putu i da su ljudi zadovoljni” – dodala je Petin.

Na koncu je gradonačelnica rekla kako je na sastanku bilo prijedloga za dodatno povećanje sredstava za sport. O tome je rekla:

“Moramo prvo vidjeti kako ćemo prvo isfinancirati ova tri mjeseca. Kada saslušamo i pogledamo sva financijska izvješća svih klubova onda ćemo ponovo sjesti i vidjeti imali prostora za povećanja sredstava za sport. Ne želim nešto obećati što nećemo ispuniti, no pokušat ćemo orahovačkom sportu učiniti još toga dobroga, dodatnim povećanjem sredstva. Mislim da ima prostora” – zaključila je gradonačelnica Petin.

U narednih desetak dana rješenje bi trebalo biti pronađeno, prvenstveno za dobrobit orahovačkog sporta, jer sport u Orahovici napokon nije inficiran dugovanjima, nepodmirenim računima, neurednom i neuglednom sportskom opremom, već je vrlo važna grana društvenog života u Orahovici, danas isključivo i samo usredotočena na što bolji i kvalitetniji rezultat.