Udruge na području grada Orahovice

ŠKOLA NOGOMETA „ORAHOVICA“ ORAHOVICA 

ADRESA: Stjepana Radića 1, Orahovica

PREDSJEDNIK: Darijo Krmpotić

KONTAKT: 098/518-313

e-mail: snorahovica@gmail.com

Škola nogometa „ORAHOVICA“ osnovana je 2009. godine, pod imenom Škola nogometa „Papuk“ Orahovica, a do osnivanja samostalne udruge Škola nogometa je godinama djelovala u sklopu nogometnog kluba „Papuk“ Orahovica.

Na redovnoj Izbornoj skupštini dana 01.07.2019. godine voljom ogromne većine članova skupštine udruge, Škola nogometa mijenja ime u ovo postojeće.

U svom dosadašnjem radu Škola nogometa je ostvarila mnoge zapažene rezultate, zauzimajući vrlo visoko rangirana mjesta u ligama u kojima se natjecala, a u njoj je svoje prve „nogometne korake“ napravilo nekoliko kasnije vrlo poznatih igrača i igračica, koji su nosili dres hrvatskih nogometnih reprezentacija (Danijel Pranjić, Tanja Maričić/Kovač, Martina Šalek, Mateja Findrik).

Škola nogometa trenutno broji preko stotinu članova i radi s djecom u četiri starosne kategorije (U8, U10, U12 i U14). Članove udruge sačinjavaju pretežno djeca, uz podupiruće članove s područja Grada Orahovice i okolice. Udruga je članica Zajednice športskih udruga Grada Orahovice

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO CRKVARI

ADRESA: Crkvari 12, 33515 ORAHOVICA

PREDSJEDNIK: Ivica Podboj

KONTAKT: 033/674 – 251, 099/2143 – 326

DVD Crkvari osnovano je 18. veljače 1952. godine. Od 30. 01. 1948. do 18. 02. 1952. godine DVD Crkvari djelovalo je u sklopu DVD – a Nova Jošava. DVD Crkvari djeluje neprekidno od svog osnutka. U društvu trenutno djeluju 34 vatrogasca te 12 članova djece s kojima redovno odlaze na vatrogasna natjecanja.

 

OGRANAK MATICE HRVATSKE U ORAHOVICI

ADRESA: Trg Tina Ujevića 1, 33515 ORAHOVICA

PREDSJEDNIK: Zorislav Milković

KONTAKT: 033/400 – 249

Matica hrvatska djeluje od 1842. godine, a najveći je i najvažniji nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Svrha Ogranka Matice hrvatske Orahovica je promicati narodni i kulturni identitet hrvatskog naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. Matica hrvatska na orahovačkom području ima dugu i bogatu tradiciju. Prema izvješću Matice hrvatske za 1895. godinu u Orahovici je djelovalo Povjereništvo Matice hrvatske od 25 članova s povjerenikom učiteljem Lukom Vrbanićem. Osnivačka skupština Ogranka održana je u Orahovici 20. 12. 1970., a prvi predsjednik bio je Luka Lukić. Ogranak je tada brojio 385 članova. progonjeni bivši članovi iz 1970. godine ponovno osnivaju i obnavljaju matični Ogranak 22. 12. 1990., a za predsjednika biraju dr. Matiju Piglera.

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 31, 33515 ORAHOVICA

PREDSJEDNIK: Mato Orina

KONTAKT: 098/178 – 4110

E – mail: robertorina93@gmail.com

Društvo je osnovano 1882. godine. Kroz povijest u društvu su aktivno djelovali vodovi gasilaca te druge različite sekcije, među kojima su tamburaški orkestar, orkestar limene glazbe, a u sklopu društva i danas djeluju sekcije žena vatrogasaca, vatrogasni pomladak te se društvo može pohvaliti da je jedino u županiji koje ima svoj puhački orkestar. U svojoj dugoj povijesti, orahovački vatrogasci uvijek su dobrovoljno i časno u presudnom trenutku, bez obzira na životnu opasnost i posljedice, hitali na mjesto požara ili poplave da bi spašavali ljudske živote i njihovu imovinu. Danas je DVD Orahovica, uz svoje redovne vatrogasne aktivnosti, redovno na raspolaganju gradskoj vlasti i svim građanima Orahovice za sve poslove koje mogu odraditi.

 

UDRUGA UMIROVLJENIKA ORAHOVICA

ADRESA: Trg bana Ivana Mažuranića 6

PREDSJEDNIK: Tomo Pleša

KONTAKT: 033/673 – 777, 098/983 – 5834

Udruga umirovljenika Orahovica osnovana je prije više od 60 godina (točni podaci ne postoje). Djelovala je u nešto izmijenjenom obliku kroz čitavo ovo razdoblje. Udruga je neprofitna, a bavi se poboljšanjem uvjeta života u svojim skromnim mogućnostima za umirovljeničku populaciju.

 

ENIGMATSKA UDRUGA ORAHOVICA

ADRESA: Kneginje Ružice 5, 33515 ORAHOVICA

PREDSJEDNIK: Stjepan Varaždinac

KONTAKT: 098/1980 – 883

Udruga je osnovana 06. kolovoza 2005. godine, a broji 40 – ak članova. Od svoga osnutka, udruga aktivno sudjeluje na svim važnijim enigmatskim natjecanjima diljem lijepe naše. Udruga organizira natjecanja u školama i gradu Orahovici za vrijeme Prvenstva grada u rješavanju enigmatskih zadataka.

 

UDRUGA ZA INFORMATIKU I NAPREDNU TEHNOLOGIJU „INFOR“ ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 13a, 33515 ORAHOVICA

PREDSJEDNIK: Kristijan Gogić

098/594 – 246 – Marko Bošnjak, tajnik udruge

E – mail: udruga.infor@gmail.com

Udruga je osnovana 2005. godine sa ciljem razvitka i promidžbe informatičke pismenosti i tehničkog obrazovanja, okupljanja informatičara svih dobi, razina znanja i obrazovanja, njegovanja zajedničkog duha, humanosti, snošljivosti, međusobnog poštivanja, te suradnje i prijateljstva među ljudima neovisno o njihovoj političkoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti i svjetonazorima. Udruga svake godine organizira veliko natjecanje u računalnim igrama – LAN PARTY, izložbe, tečajeve i edukacije iz područja informatike za sve uzraste te informatičku igraonicu subotom i nedjeljom tokom cijele godine.

 

UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S MENTALNOM RETARDACIJOM ORAHOVICA

 

ADRESA: Kralja Zvonimira 53, Orahovica

PREDSJEDNICA UDRUGE: Đurđa Šimatović

KONTAKT TELEFON: 033/674-110; 091/198-45-52 (Sandra Vratković)

E-MAIL: jaglac@vt.t-com.hr

Udruga je osnovana 2002. godine u cilju okupljanja i učlanjivanja osoba s mentalnom retardacijom, roditelja mentalno retardirane djece, rođaka, staratelja, prijatelja i stručnih djelatnika u svrhu dobrovoljnog rada u korist osobama s mentalnom retardacijom. Danas broji 101 člana, od čega su 25 osobe članovi kluba “Jaglac”-inicijalni članovi.

Cilj udruge se ostvaruje kroz sljedeće djelatnosti: razvijanje oblika pomoći i samopomoći,  izučavanje i praćenje oblika rehabilitacije i potpore osobama s mentalnom retardacijom, te unapređivanja oblika zbrinjavanja mentalno retardiranih osoba, informiranje roditelja i obitelji osoba s mentalnom retardacijom o pravima i mogućnostima zbrinjavanja, predlaganje mjera i propisa nadležnim organima i službama iz područja zaštite i rehabilitacije osoba s mentalnom retardacijom, pokretanje, osnivanje potrebnih ustanova i oblika skrbi za osobe s mentalnom retardacijom kao i pomoći njihovim obiteljima. Udruga pomaže osobama s mentalnom retardacijom i njihovim obiteljima u ostvarivanju preventive, liječenja, rehabilitacije i zaštite, okupljanje i organiziranje roditelja na ustanovljavanju izvaninstitucionalnih oblika zbrinjavanja i korištenja slobodnog vremena mentalno retardiranih osoba u cilju pomoći obiteljima , prikupljanje, obrada i objavljivanje materijala o problematici mentalne retardacije, organiziranje stručnih skupova, savjetovanje, seminara, simpozija i slično, sudjelovanje u stručnim skupovima drugih udruga, osnivanje i rad radnih grupa, komisija, sekcija i sl., izdavanje novina, listova i drugih publikacija vezanih uz djelatnost Udruge, upućivanje predstavnika udruge u odgovarajuće društvene strukture i pozivanje njihovih predstavnika na sjednice i skupove Udruge

 

UDRUGA NAVIJAČA DINAMA ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 40, Caffe bar CD

PREDSJEDNIK: Damir Najmenik

KONTAKT: 091/187 – 2008

E – mail: najmenikd@yahoo.com

Udruga navijača Dinama iz Orahovice osnovana je 29. veljače 2008., ali je Dinamo oduvijek imao podršku svojih vjernih navijača iz Orahovice i okolnih mjesta. Udruga okuplja sve Dinamovce iz Orahovice i okolnih mjesta, bez obzira na godine. Cilj Udruge je promicanje GNK Dinamo Zagreb i pružanje podrške voljenom klubu, a taj se cilj ostvaruje: omasovljenjem članstva, organiziranim odlaskom na utakmice, promicanjem športskog navijanja, humanitarnim aktivnostima te suradnjom s drugim udrugama i građanima. Do sada su organizirali šest Plavih noći i svaka je bila humanitarnog karaktera.  Osim toga, Udruga sudjeluje na humanitarnim i memorijalnim turnirima, a sudjelovali su i u akciji prikupljanja pomoći za obitelji poginulih kornatskih vatrogasaca te su sa 1000 kn pomogli u obnovi orahovačke crkve Našašća sv. Križa. Svake godine u mjesecu svibnju polažu vijenac i pale svijeće ispred spomenika poginulih Dinamovih navijača u Domovinskom ratu, dok u studenom odlaze u herojski grad Vukovar.

 

DRUŠTVO PRIJATELJA HAJDUKA ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 54, Orahovica

PREDSJEDNIK: Tonino Rađenović

KONTAKT: 098/178 – 5531, 033/674 – 321

E – mail: tonino.radjenovic@vt.t-com.hr

Društvo prijatelja HAJDUKA Orahovica osnovano je 2008. godine, odnosno te godine rad je ponovo pokrenut, jer Udruga je u Orahovici postojala 1961. godine. U cilju očuvanja tradicije, širenja ljubavi prema Hajduku i Bijeloj boji, nekoliko zaljubljenika u Hajduk odlučilo je te 2008. godine ponovo pokrenuti Društvo. Osim odlazaka na utakmice Hajduka, članovi Udruge bodre i Hrvatske reprezentacije u različitim sportovima, bave se humanitarnim radom. U mjesecu travnju 2013. godine Udruga je uspjela u Orahovicu dovesti svoj omiljeni klub. Taj sportski događaj bio je najposjećeniji tijekom prošle godine u gradu. Također već pet godina svakog Badnjaka DP Hajduka svoje sugrađane počasti pečenim giricama i kuhanim vinom. Udruga sudjeluje u Gradskim manifestacijama, te organizira sportska druženja s ostalim Društvima prijatelja Hajduka iz Slavonije. Također, DP Hajduka Orahovica organiziralo je i prvu Bilu noć u Orahovici. Za svoj rad DP Hajduka, prilikom obilježavanja 100 godina postojanja kluba, nagrađeno je Poveljom zahvalnosti. DP Hajduka Orahovica jednino u Hrvatskoj ima svoj web portal www.hajduk-orahovica.com . Unazad tri godine posjetitelji stranice svojim glasovima biraju Orahovačko srce, nagradu za najboljeg igrača kluba. Orahovačko srce izraslo je u respektabilnu nagradu, jer o „Srcu“ su pisali gotovo svi mediji u Hrvatskoj.

 

KULTURNO – UMJETNIČKO DRUŠTVO CRKVARI

ADRESA: Crkvari bb, Orahovica

PREDSJEDNIK: Ivica Podboj

KONTAKT: 033/673 – 017, 098/338 – 211

Društvo je prvobitno osnovano kao kulturno – umjetnička sekcija DVD – a Crkvari 1995. godine. Na osnivačkoj skupštini 05. kolovoza 1997. godine KUD Crkvari utemeljeno je kao samostalno društvo. Društvo radi i djeluje u sekcijama: folklorna sekcija – odrasli, folklorna sekcija – djeca, pjevačka skupina, tamburaška skupina i počasna „Crkvaračka garda“. osnovni cilj rada i djelovanja društva je očuvanje i njegovanje kulturno – povijesnog naslijeđa, poglavito svoga kraja, kao i kulturne baštine drugih krajeva Hrvatske. Iz sadržaja rada društva izdvajamo: njegovanje folklorne baštine, izvođenje izvornih pjesama i napjeva, prikupljanje zaboravljenih pjesama i plesova iz naroda, oživotvorenje narodnih običaja…

Društvo je svojim nastupima stalan gost na lokalnim manifestacijama. Isto tako svojim nastupima društvo se predstavilo diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Istre, Velike Gorice do Županje. Zapaženi su nastupi društva u inozemstvu: Njemačka, Češka, Slovačka, Mađarska, BiH, Makedonija, Vojvodina. KUD Crkvari sudjelovalo je na međunarodnim smotrama folklora u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj i Makedoniji. Tijekom kalendarske godine društvo u prosjeku ostvari 30 – ak nastupa. KUD Crkvari ima svoje vlastite tradicionalne manifestacije: Crkvaračko prelo i smotru folklora prigodom obilježavanja dana Mjesnog odbora Crkvari za blagdan sv. Lovre, zaštitnika sela.

 

UDRUGA KUHARA GRADA ORAHOVICE

ADRESA: Ivana Frana Gundulića 7, Orahovica

PREDSJEDNIK: Dražen Šafar

KONTAKT: 098/782 – 263

E – mail: crni.safar@gmail.com

Udruga je osnovana 2009. godine u cilju podizanja kvalitete gastronomije i kuharstva na području grada Orahovice i njegove okolice. Članovi orahovačke udruge kuhara godinama su sudionici i osvajači medalja na svim visoko kvalitetnim i najjačim kuharskim natjecanjima i gastronomskim događanjima u Hrvatskoj. paralelno svojim uspjesima na pravi način promoviraju svoj grad i županiju. Orahovački kuhari danas imaju svoje ime i prezime u hrvatskom kuharstvu i stoga svako pojavljivanje na bilo kojem susretu ili natjecanju s grbom grada i županije na odori ima veliko značenje. Isto tako orahovačka udruga kuhara svojim znanjem i iskustvom uvijek je na raspolaganju kako gradu, tako i županiji za vrste manifestacija u kojima je njihova uloga potrebna. Udruga kuhara grada Orahovice jedina je udruga na području županije koja se bavi promocijom i očuvanjem gastronomske baštine Slavonije i Podravine. Svake godine druga educira mlade članove s područja grada Orahovice i okolice u cilju da kuharstvo na ovom području ima sigurnu budućnost, a isto tako u cilju promocije ovog kraja.

 

STOLNOTENISKI ŠPORTSKI KLUB ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 59, Orahovica

PREDSJEDNIK: Damir Vanek

KONTAKT: 098/231 – 359

E – mail: damir.vanek@vt.t-com.hr

Povijest orahovačkog stolnog tenisa duga je i bogata, a današnji klub osnovan je na korijenima nekadašnjeg uspješnog STK – a „Radlovac“. Novi, Stolnoteniski športski klub Orahovica osnovan je u lipnju 2006. godine s ciljem promicanja i popularizacije stolnog tenisa među svim uzrastima na području grada Orahovice i susjednih općina. Izvršni odbor kluba od svog osnutka ulaže ogroman trud da bi isti imao sve potrebne odrednice jednog pravog i zdravog sportskog kolektiva. Članovi kluba do sada su osvajali mnoge medalje i odličja na cijenjenim državnim i županijskim natjecanjima. SŠK Orahovica 2010. godine pokrenuo je Školu stolnog tenisa u kojoj danas radi 20 polaznika od 11 – 16 godina pod stručnim vodstvom trenera i voditelja škole Zvonka i Ivice Đerđa. U programu razvoja kluba želja je još više razvijati rad škole i pomoći najmlađim članovima da imaju što bolje i normalnije uvjete za rad. U tom cilju klub je pokrenuo program pod nazivom „Prvi koraci za zelenim stolom“ kroz koji žele još više omasoviti školu, nabaviti svu potrebnu opremu postojećim i mogućim novim polaznicima te organizirati bilo koju vrstu natjecanja kako bi polaznici škole imali potreban natjecateljski ritam i osjetili pravu čar stolnog tenisa.

 

UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA ORAHOVICA (HVIDR-a Orahovica)

ADRESA: Franje Gavrančića 6, prizemlje, soba boj 5

PREDSJEDNIK: Damir Vratković

KONTAKT: 033/673-332

E – mail: hvidra.orahovica@vt.t-com.hr

Udruga je osnovana 11. prosinca 1992. godine u Orahovici.

Udruga HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA ORAHOVICA (u daljnjem tekstu: Udruga HVIDR-a Orahovica) je dragovoljna udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva, te zajedničkih uvjerenja, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge. Udruga djeluje na zaštiti i zakonskom reguliranju socijalne i pravne zaštite svih članova Udruge, te osiguravanju uvjeta za aktivno sudjelovanje invalida Domovinskog rata u svim oblicima društvenog i političkog života. Područje djelovanja Udruge su Grad Orahovica, te općine Crnac, Čačinci i Zdenci.

Cilj Udruge HVIDR-a Orahovica ostvaruje se:

  • sudjelovanjem i potporom u radu državnih institucija RH na dosljednom provođenju odredbi svih zakonskih i podzakonskih akata kojima se reguliraju prava hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata
  • promicanjem istine o Domovinskom ratu
  • brigom o osiguravanju uvjeta reprofesionalizacije i adekvatnog zapošljavanja svojih članova
  • brigom o osiguravanju uvjeta za aktivno sudjelovanje svojih članova u svim oblicima društvenog i političkog života
  • brigom o promicanju u činove časnika i dočasnika, te brigom o dodjeli odličja i priznanja svojim članovima koji su to zaslužili
  • promicanjem tjelesne kulture (sport i rekreacija) radi unapređenja opće sposobnosti svojih članova
  • sudjelovanjem i potporom u radu državne komisije za otkrivanje zločinaca, zločina, ratnih profitera i dezertera
  • promicanjem hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrednota, te promicanjem i oplemenjivanjem moralnih i etičkih vrednota hrvatskog naroda.

 

 

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA POLICIJSKE POSTAJE ORAHOVICA 1990 – 1991

ADRESA: Antuna Mihanovića 12, Orahovica

PREDSJEDNIK: Robert Kuzmić

KONTAKT: 098/503 – 634

E – mail: hvidra.orahovica@vt.t-com.hr

Udruga je osnovana 12.11.2008. godine s ciljem zaštite prava prvenstveno ratnih pričuvnih policajaca Policijske postaje Orahovica koji su bili drastično oštećeni oduzimanjem već im dodijeljenih  udjela u Fondu hrvatskih branitelja, zaštite prava aktivnih policajaca, zaštiti digniteta Domovinskog rata, širenja istine o Domovinskom ratu, obilježavanja svih značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, obljetnica pogibije hrvatskih branitelja, uređivanja spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, zalaganje za imenovanjem ulica imenima poginulih hrvatskih branitelja. Udruga daje značajan doprinos u obilježavanju Dana grada Orahovice i općina Crnac, Čačinci i Zdenci, te sudjeluje u gotovo svim manifestacijama koje organiziraju navedene jedinice lokalne samouprave.

U svom dosadašnjem radu Udruga je ostvarila značajne rezultate u svim segmentima rada za što su 2013. godine od Grada Orahovice dobili zahvalnicu za svoj rad, a godinu dana ranije zahvalnicu je dobio predsjednik Udruge Antun Grabovac.

Pored niza aktivnosti koje provodi i organizira ili na kojima sudjeluje, posebno ističemo organizaciju obilježavanja obljetnice dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe ratnih pričuvnih policajaca Policijske postaje Orahovica (18.10.1990.) i organizaciju obilježavanja obljetnice oslobođenja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica (15.12.1991.)

 

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA LIJEČENIH OD PTSP-a VPŽ ORAHOVICA

ADRESA: Stjepana Radića 9, Orahovica

PREDSJEDNIK: Miroslav Milovuković

KONTAKT: 091/529 – 6337

E – mail: milovukovic@vt.t-com.hr

Udruga je osnovana 8. studenog 1997. godine u Orahovici s osnovnim sadržajem djelatnosti udruge: skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata liječene od posttraumatskog stresnog poremećaja. Udruga je u svom postojanju osim skrbi za hrvatske branitelje organizirala humanitarnu nogometnu utakmicu za djecu s posebnim potrebama gdje je skupljeno i donirano preko 20 000 kn, organizirano oko 50 tribina uz podršku dr. Elvire Koić i dr. Božidara Popovića. U organizaciji udruge napravljena su 2 spomen obilježja, jedan u gornjoj pištani u spomen na poginulog branitelja Branka Jaklića, te križ hrvatskih branitelja u Donjoj Pištani u spomen na poginule branitelje Slavka Špeha i Slavka Vulića. Organizirano je 7 memorijalnih utrka Kokoćak –Orahovica u spomen na Branka Jaklića, Milana Puhanića i Momira Krmpotića. U tijeku je obnova spomen obilježja u Kokoćaku poginulim hrvatskim braniteljima. Organizirana su razna natjecanja za djecu hrvatskih branitelja. Osim sudjelovanja na obljetnicama vezanih uz Domovinski rat, članovi udruge aktivno su sudjelovali u manifestacijama grada i županije.

 

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA „ORAO“ ORAHOVICA – NAŠICE

ADRESA: Kralja Zvonimira 180, Orahovica

PREDSJEDNIK: Davor Solić

KONTAKT: 091/565 – 2354

e – mail: uspdrorao@gmail.com

Web stranica : www.uspdr-orao.hr

Članovi udruge “Orao” Orahovica-Našice su svi ratni specijalci MUP-a RH ( bivši pričuvni i aktivni djelatnici ) kao i pripadnici drugih ustrojstvenih oblika Specijalne policije MUP-a RH iz Domovinskog rata.

Udruga je osnovana 08. rujna 2007. godine u Orahovici s ciljem okupljanja na jednom mjestu svih pripadnika koji su prošli kroz SJP. Nadalje, udruga je osnovana sa ciljem pružanja pomoći najugroženijim članovima udruge, te radi očuvanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu.

Udruga za svoje temeljne ciljeve u radu ima:

1.promicanje temeljnih vrijednosti Domovinskog rata

2. sjećanje na herojska djela, žrtve i ideale pripadnika Specijalne policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

3. zaštita društvenog statusa, dostojanstva, časti, ugleda i vitalnih interesa članova Udruge kao i interesa obitelji poginulih, ranjenih, te teško bolesnih pripadnika udruge “Orao”  Orahovica-Našice.

 

PČELARSKA UDRUGA „PČELICA“ ORAHOVICA

ADRESA: Ante Tomca 5, Orahovica

PREDSJEDNIK: Duško Grdić

KONTAKT: 033/673 – 486, 098/979 – 9280

Udruga je osnovana 24. 03. 2013. godine.

 

ŠAHOVSKI KLUB „ORAHOVICA“

ADRESA: P. Preradovića 3, Orahovica

PREDSJEDNIK: Mato Mesić

KONTAKT: 098/959 – 4071, 033/673 – 154

E – mail: zvjezdan.grandic@gmail.com

Šahovski klub Orahovica osnovan je 2000. godine nastavivši tradiciju igranja šaha u Gradu Orahovici. Valja spomenuti kako je do pred početak Domovinskog rata klub djelovao pod imenom „Mijo Udovčić“(prvi hrvatski velemajstor,rođeni Orahovčanin),međutim zbog ratnog stanja na području Grada aktivnosti kluba su prestale. Od godine svoga osnutka klub sudjeluje u natjecanjima koja su pod ingerencijom Hrvatskog Šahovskog Saveza,a neki od najvećih uspjeha su:osvajanje županijskog kupa u konkurenciji drugoligaških ekipa,osvajanje Treće Hrvatske Šahovske Lige Istok i plasman u Drugu ligu,prvo mjesto na kadetskom prvenstvu Slavonije I Baranje u konkurenciji jakih prvoligaških i drugoligaških ekipa. Svakako treba spomenuti i sjajne pojedinačne rezultate,pa je tako klub imao srebrnu medalju na Juniorskom  Prvenstvu Hrvatske,brončanu medalju na Ženskom Juniorskom Prvenstvu Hrvatske,kao i dvije godine uzastopno prvo mjesto na Državnom natjecanju „Igre Mladih“ u Splitu.

 

BICIKLISTIČKI KLUB „LOOD“ ORAHOVICA

ADRESA: Riječani 82, Orahovica

PREDSJEDNIK: Mario Vida

Web stranica: http://www.bklood-orahovica.hr/

E – mail: bklood.orahovica@gmail.com

Facebook stranica: www.facebook.com/bklood

Biciklistički klub LooD osnovan je sa ciljem poticanja, unaprjeđivanja i razvoja biciklističkog sporta, sudjelovanja na biciklističkim natjecanjima i organizaciji istih. Klub je osnovan 23. rujna 2008. godine, a osnovala ga je skupina zaljubljenika u brdski biciklizam iz Orahovice i drugih gradova. Sjedište kluba je u Orahovici, a područje djelovanja kluba je usmjereno na neposrednu okolicu grada Orahovice (planina Papuk). Klub trenutno broji 20-tak članova. Cilj članova kluba je uređivanje i održavanje biciklističkih staza koje bi se nalazile na području pod upravom Parka Prirode Papuk i na šumskim predjelima koji pripadaju općini Orahovica. Odlukom članova  izabrane su boje kluba: crna, žuta i siva, kao i logotip koji predstavlja članove istog. BK LOOD već pet godina aktivno i uspješno sudjeluje u Slavonskoj brdskoj-biciklističkoj ligi, te u sklopu iste organiziraju  jednu od atraktivnijih i težih utrka – XC utrku “Srednjovjekovnim stazama”. Svake godine sudjeluju i na otvaranju turističke sezone na orahovačkom jezeru, u sklopu koje organiziraju  biciklijadu po obroncima Papuka. Sa ZU HVIDR-a VPŽ u periodu od dvije godine proveli su projekt obilježavanja sjećanja na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. U sklopu projekta vozili su vožnje sjećanja Orahovica – Vukovar, Orahovica – Voćin, Orahovica – Tenja, Voćin – Vukovar, Orahovica – Knin, te Voćin – Škabrnja – Dubrovnik. Ove godine (2013.) sudjelovali su u vožnji za Dan županije gdje su s drugim klubovima iz županije odvezli više od 200 kilometara po Virovitičko podravskoj županiji, posjetili brojne gradove, mjesta i općine i položili vijence i svijeće na spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Također ove godine sudjeluju i na međunarodnoj biciklijadi u Mađarskoj pod nazivom 4. CRO-HU Bike Tour.

 

UDRUGA ZA PROMICANJE ALTERNATIVNE I URBANE KULTURE (P.A.U.K.)

ADRESA: Dalmatinska 69, Orahovica

PREDSJEDNIK: Mirko Kufner

KONTAKT: 098/567 – 361

E – mail: udrugapauk@gmail.com ili mirkokufner@gmail.com

Udruga PAUK osnovana je krajem ljeta 2009. godine s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih u Orahovici. Udruga organizira razna događanja, koncerte, radionice, izložbe, predavanja itd. U nepunih 5 godina postojanja prosječno svake godine sudjelovali su sa 15ak događaja u samom Gradu, a i šire, što je rezultiralo i dobivanjem plakete Grada Orahovice 2012. godine za najaktivniju udrugu u Gradu. Osnivanjem Udruge napravili su pravi “bum” u Gradu i prve godine brojali su gotovo 150 članova. Prvi projekt bila je radionica fotografije gdje je sudjelovalo mnoštvo mladih, slijedila su organiziranja mnogobrojnih više nego uspješnih koncerata (Opća Opasnost, Overflow, Dubioza Kolektiv, LET 3, Debeli Precjednik, Antenat itd) pretežito u prostoru bivše Kino Dvorane. Samim time bivšoj Kino Dvorani dali su novu namjenu što je kasnije rezultiralo da je postala multifunkcionalan kompleks za organiziranje raznih događanja. Od mnogobrojnih projekata u proteklom vremenu svakako vrijedi izdvojiti Božićni koncert Opće Opasnosti i humanitarnu akciju “Mladi za Stare” gdje su skupili mnoštvo financijskih i materijalnih sredstava i pomogli četiri obitelji sa bivšeg područja Općine Orahovica. Osim toga organizirali su mnoga uspješna predavanja od Krešimira Mišaka preko prof.dr.sc Semira Osmanagića pa sve do mr.sc. Drage Plećka. Preko ljeta organizirali su mnogobrojne akustične večeri na Orahovačkom jezeru i time privukli veliki broj mladih i u večernjim satima na popularno orahovačko izletište. Jedan od najvećih projekata je Sajam i Revija nakita ArsOr gdje već 3 godine mladi dizajneri izlažu i prodaju nakit vlastite izrade, a šlag na tortu tog projekta je prekrasna završna revija na kojoj modeli izlažu nakit najboljih dizajnera. Osim toga, valja istaknuti da su u bivšu Kino Dvoranu vratili i filmove pa je tako svake godine prije “noći vještica” filmski horor maraton u trajanju od 3 dana. Za kraj svake godine organiziraju tradicionalni Božićni koncert , a u sklopu njega izlažu i Božićne čestitke koje izrade članovi udruge,a prihod od prodaje istih koristi se u humanitarne svrhe i rad udruge.

 

DIJABETIČKA UDRUGA ORAHOVICA

ADRESA: Stjepana Radića 13, Orahovica

PREDSJEDNIK: Ivica Martinčević

KONTAKT: 091/646 – 0621

E – mail: vlatka.hrcan@gmail.com

Dijabetička udruga Orahovica osnovana je 2000. godine na želju i zahtjev 20 – ak dijabetičara i entuzijasta. Udruga djeluje i radi na području grada Orahovice te općina Čačinci, Zdenci, Crnac te putem Klubova dijabetičara svake godine u nekoliko navrata vrše kontrolu šećera u krvi i mjerenja tlaka. Udruga trenutno ima 110 članova uz tendenciju povećanja broja članova, jer se sa svakom akcijom mjerenja otkrivaju novi dijabetičari. Za članove Udruge svaki ponedjeljak organizirano je dežurstvo  mjerenja šećera u krvi te se jednom mjesečno za sve članove organizira stručno medicinsko predavanje o problemima bolesti dijabetičara. Godišnje u nekoliko navrata organiziraju akcije šetnjom do zdravlja za pokretne članove kao i širu akciju za Udruge Slavonije i Baranje „Slatki na Papuku“ na izletištu Orah. Udruga je članica HSDU RH u Zagrebu sa kojom uredno surađuju kao i sa gotovo svim  Udrugama Slavonije i Baranje uz međusobna sudjelovanja na godišnjim skupštinama ili obljetnicama udruga. Udruga ovisno o financijskoj situaciji organizira po želji izlet na odabrana odredišta. Surađuju sa farmaceutskim tvrtkama od kojih dobivaju stručnu literaturu, potreban bor aparata za mjerenje šećera u krvi kao i financijsku pomoć i sudjelovanje na obilježavanju svjetskog dana dijabetičara 14.11.

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO STARA JOŠAVA

ADRESA: Stara Jošava bb, Orahovica

PREDSJEDNIK: Dalibor Saher

ZAPOVJEDNIK: Zlatko Udovčić

KONTAKT: Predsjednik: 033/674 – 096

Zapovjednik: 033/674 – 044

DVD Stara Jošava osnovano je 01. listopada 1951. godine. Kontinuirano radi bez prekida sve ove godine. Broji 67 članova: 31 operativni član, 5 pričuvnih članova, 6 veterana, 10 članova mladeži, 15 članova podmladka.

 

UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S INVALIDITETOM ORAHOVICA

ADRESA: Kralja Zvonimira 9b, Orahovica

PREDSJEDNIK: Marija Macanić

KONTAKT: 033/674 – 195, 098/801 – 324

Udruga za pomoć osobama s invaliditetom osnovana je 13. svibnja 2008. godine. Udruga broji 98 članova, većinom s invaliditetom. Članovi udruge su i djeca s invaliditetom od 4 godine i nadalje, a pojedini članovi udruge su 100% invalidi, tj. kreću se u invalidskim kolicima ili pomoću drugih ortopedskih pomagala. Udruga broji i nekoliko volontera, financira se isključivo iz članarina, donacija iz proračuna grada Orahovice, općine Zdenci, Čačinci, Crnac, Virovitičko – podravske županije i donacija pravnih i fizičkih osoba. Udruga je neprofitna organizacija i vodi jednostavno knjigovodstvo, a djeluje u prostorijama mjesnog odbora Doljani.

Cilj udruge je okupljanje i učlanjivanje osoba s invaliditetom i njihovih obitelji na području grada Orahovice i širem području te okupljanje stručnih djelatnika koji bi svojim dobrovoljnim radom omogućili invalidnim osobama integraciju u društvo.

 

KUGLAČKI KLUB ORAHOVICA

ADRESA: Bana Jelačića 21, Orahovica

PREDSJEDNIK: Stjepan Dujmić

KONTAKT: 099/703 – 4573

E – mail: sdujmic5@gmail.com

Kuglački klub osnovan je 1983. godine. Tijekom svih ovih godina klub se natjecao na području pet Slavonskih županija, većinom u 4. hrvatskoj ligi, a zadnje dvije godine u 3. ligi. Tijekom svih ovih godina članovi kluba trenirali su i igrali u Našicama, Đurđenovcu i Donjem Miholjcu.

 

UDRUGA RATNIH VETERANA HRVATSKI DOMOBRAN ORAHOVICA

ADRESA: Bana Jelačića 21, Orahovica

PREDSJEDNIK: Stjepan Dujmić

KONTAKT: 099/703 – 4573

E – mail: sdujmic5@gmail.com

Udruga je osnovana 1993. godine. Tijekom svih ovih godina nastojala je očuvati istinu o hrvatskim domobranima koji su se borili za Hrvatsku domovinu. Pomagalo se pripadnicima vojski drugog svjetskog rata da ostvare svoja prava, a išlo se i na komemoracije žrtava ratnih zločina. Napisane su i knjige o stradanjima hrvatskih vojnika na području bivše općine Orahovica. Izvršeni su iskopi stradalih vojnika i civila koji su ubijeni i bačeni u jamu u Slatinskom Drenovcu.

 

DIJABETIČKA UDRUGA „ZDRAVLJE“

ADRESA: Bana Jelačića 21, Orahovica

PREDSJEDNIK: Stjepan Dujmić

KONTAKT: 099/703 – 4573

E – mail: sdujmic5@gmail.com

Udruga je osnovana 2008. godine. Tijekom svog rada vrši edukaciju svoga članstva o problemima šećerne bolesti. Udruga vrši kontrolu šećera u krvi te krvnog tlaka građanima na području bivše općine Orahovica.

 

 

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB „ORAHOVICA“

ADRESA: Trg Tina Ujevića 1, Orahovica

PREDSJEDNIK: Ljiljana Borić

KONTAKT: 098/9673 – 653 Andrijana Rukavina, tajnik

E – mail: rukavina.andrijana@gmail.com

Rukometni klub Orahovica počeo je sa djelovanjem 80-tih godina prošloga stoljeća. Sačinjavali su ga muški i ženski klub zajedno brojeći ukupno pedesetak članova. Osvajajući mnoge turnire i zauzimajući vrlo visoko rangirana mjesta u svojim ligama, 1995. godine klub osvaja prvo mjesto u drugoj ligi istok, te ulazi u Prvu B hrvatsku ligu. Iz škole rukometa proizašla je i jedna hrvatska reprezentativka Marija Popović koja je nastupala za hrvatsku reprezentaciju. U proljeće 2006. godine ženski rukometni klub se odvaja od muškog kluba, te 07.03.2006 godine na osnivačkoj skupštini dobiva ime „Ženski rukometni klub Orahovica“.

Trenutno broji stotinjak članova i rade sa djecom i djevojkama u četiri kategorije. Seniorska ekipa se takmiči u 3. hrvatskoj rukometnoj ligi istok,dok se mlađe kategorije natječu u županijskoj ligi Virovitičko podravske županije(djevojčice 2000-2001g,djevojčice 2002-2003g. i djevojčice 2004-2005g.) Ostale članove sačinjavaju roditelji, simpatizeri i podupirajući članovi sa našega područja.

 

 

ŠPORTSKO RIBOLOVNI KLUB „ŠARAN“

ADRESA: Bana Jelačića 47, Orahovica

PREDSJEDNIK: Stanislav Sikora

KONTAKT: 098/939 – 7577

E – mail: vladimir.macanic@pporahovica.hr

ŠRK „Šaran“ osnovan je  1956. godine. Danas broji tridesetak članova, od toga desetak kadeta, a natječu se u Županijskoj ligi. Ove godine kadeti osvojili su treće mjesto na državnom prvenstvu. U naselju Duzluk nalaze se ribnjaci, koji su u vlasništvu Športskog ribolovnog društva Šaran iz Orahovice. Ribnjaci su udaljeni svega 2,5 km od centra Orahovice, a smješteni u prekrasnim brežuljkastim predjelima, okruženi šumama i livadama.  U sklopu ribnjaka, na površini od 8.000 m2 nalaze se tri jezera, četvrto je u izgradnji, s postojećim ribolovnim domom.  Voda je ekološki čista, jezera bogata ribom (šaran, som, štuka, smuđ, tostolobik). Pecanje je dozvoljeno i gostima, uz dnevnu dozvolu i prema pravilima kluba. Postoji mogućnost iznajmljivanja ribičke opreme.  Za grupe od minimalno 10 posjetitelja moguće je organizirati riblje specijalitete (fiš-paprikaš, šaran na rašljama i sl.), također postoji mogućnost kampiranja.

 

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE GRAD ORAHOVICA

ADRESA: F. Gavrančića 6, Orahovica

PREDSJEDNIK: Milutin Jovanović

KONTAKT: 033/675 – 136, 098/921 – 2824, 099/853 – 7549

E – mail: vsnm.orahovica@gmail.com

Vijeće srpske nacionalne manjine grad Orahovica osnovano je 2003.godine i djeluje na području grada Orahovice. Vijeće radi na očuvanju kulturnih i vjerskih običaja na području grada Orahovice i Virovitičko- podravske županije. Surađuje sa ostalim vijećima na području Virovitičko-podravske županije i Vijećima susjednih županija. Vijeće u svom Programu rad ima zadatak da pomaže povratnicima u ishođenju njihovih prava u obnovi njihovih stambenih objekata kao i u ishođenju stambenoga zbrinjavanja. Ima zadatak na očuvanju tekovina II svjetskog rata. Vijeće ima svoju krsnu slavu Prenos moštiju svetog oca Nikolaja (22.05). Vijeće radi na unapređenju ljudskih odnosa na području grada Orahovice i šire društvene zajednice.

 

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO ORAHOVICA

ADRESA: PP 42, Orahovica

PREDSJEDNIK: Branko Peček

KONTAKT: 099/2144 – 297 – Zorko Štajner, 098/933 – 1171 – Nenad Terek

E – mail: zorko.stajner@vt.t-com.hr, nenad.terek1@vt.t-com.hr

Do osnivanja planinarskog društva prvi puta dolazi 1922. g. zajedno sa planinarima iz Našica pod nazivom “ Planinarsko društvo Krndija”. Za vrijeme drugog svjetskog rata dolazi do prestanka rada društva .Godine 1962 dolazi do ponovnog osnivanja Planinarskog društva koje bez prekida radi do danas.

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DOLCI

ADRESA: Dolci bb, Orahovica

PREDSJEDNIK: Samir Božićević

KONTAKT: 098/665 – 256

E – mail: samirbozicevic@gmail.com

DVD Dolci je osnovano daleke 1928. godine, te je iza DVD – a Orahovica najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo na području grada Orahovice. Neprekidnim radom u proteklih 85 godina, nesebičnim zalaganjem svojih članova, a u novije vrijeme i uz znatnu pomoć Grada Orahovice društvo napreduje, kako operativno tako i društveno. Društvo je uvijek nabavljalo adekvatnu opremu čemu svjedoče i naslijeđena vatrogasna šprica – konjska zaprega iz vremena prije drugog svjetskog rata, vatrogasni kamion, poklon DVD-a Orahovica koji je napunio 50-tu godinu, pa sve do najnovije opreme iz vremena od prije nekoliko godina. Članovi DVD-a Dolci izgradili su vatrogasni dom 1928. godine, koji je zamijenjen novim, useljenim Vatrogasnim domom, koji je i dom Mjesnog odbora, odnosna mjesta Dolaca.

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO NOVA JOŠAVA

ADRESA:Nova Jošava 51

PREDSJEDNIK UDRUGE: Željko Mihalek

KONTAKT TELEFON:091-935-0618

Društvo je osnovano 31.01.1948 godine.  Društvo neprestano djeluje od svog osnutka, a broji 63 člana od kojih 11 operativnih članova, a koji su osposobljeni za izlazak na požar po zakonima RH.

 

PUHAČKI ORKESTAR DVD – A ORAHOVICA

ADRESA: Trg sv, Florijana, Orahovica

PROČELNICA PUHAČKOG ORKESTRA: Blaženka Sekulić – Nekić

KONTAKT: 098/190 – 4523

E – mail: puhackiorkestardvdaorahovic@gmail.com

Prema povijesnim izvorima se može utvrditi da je puhački orkestar DVD-a osnovan   1906. godine.  U to vrijeme je bilo popularno „namire“  za koje se izdavala potvrda blagajnama i podnosiocima računa za kupljene predmete. Jedna takva  „namira“  je glasila u ime nabave glazbenih potrepština, a može se pronaći u Zbirci povijesnih udruga Orahovice . U zapisniku sa godišnje skupštine 1906 spominje se trubač „ koji je dobio zadatak da u slučaju poziva na uzbunu ili na vježbu ili bilo koji drugi zbor da kroz trgovište svira na svakih 30-40 koraka od najdaljeg vatrogasca i to na čitavoj liniji kako vatrogasci stanuju“. Od 1907. Godine rad glazbe se više ne spominje sve do 1972. Na inicijativu M. Tomšića, F. Hocenskog, Z. Špoljara, M. Kruljca i M. Gazde ponovno je počeo rad glazbene sekcije u DVD-u.  Puhački  orkestar postaje samostalna sekcija  1976. U proteklih 40 godina glazbenu sekciju su stručno vodili Zlatko Špoljar,Dragutin Kučak, Zvonimir Babić i Zoran Vlajnić.

Puhački orkestar danas sačinjava 28 članova, a u okviru orkestra djeluje i mala škola koju pohađa 6 učenika.  Orkestar  kroz povijest, a tako i danas promiče tradiciju, kulturu i umjetnost  kako u Orahovici tako i u  cijeloj Županiji u kojoj smo jedini takav orkestar. Učesnici smo i organizatori mnogih susreta puhačkih orkestar gdje smo vrlo dobro ocijenjeni.

 

ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA ORAHOVICE

ADRESA: F. Gavrančića 6, Orahovica

PREDSJEDNIK: Igor Hozić

KONTAKT: 0989171342

E – mail: info@www.novo.orahovica.hrsport.com

www.orahovicasport.com

Zajednica sportskih udruga grada Orahovice pravni je sljedbenik Saveza sportova grada Orahovice, to je športska udruga koja promiče interese orahovačkog sportaša i sportskih udruga. Broji oko 18 športskih udruga, te veliki broj sportaša i rekreativaca, čiji broj s godinama sve više raste, što potvrđuje Zajednicu kao važnu instituciju, ne samo u sportskom nego i u društvenom životu grada Orahovice. Temeljni ciljevi Zajednice određeni su Zakonom o športu i Statutom Zajednice športskih udruga grada Orahovice, a svode se na stručno i organizirano razvijanje športa na području grada Orahovice.

Kroz svoj plan i program organizacijski i financijski prati školski šport, športsku rekreaciju, kvalitetni šport, stručni rad i športska dostignuća, najznačajnije športske manifestacije u cilju afirmacije i popularizacije športskih udruga, športskih grana, kao i cjelokupnog športa. Uz redovne programske aktivnosti, vodi  brigu oko stvaranja što boljih uvjeta na svim segmentima športske djelatnosti. Kao krovna udruga orahovačkog športa ima zadaću brinuti o sportašima u našem gradu, udrugama, objektima te promicati vrijednosti športa. Zajednica športskih udruga grada Orahovice članica je Zajednice športova Virovitičko-podravske županije i krovne organizacije hrvatskog športa Hrvatskog olimpijskog odbora.

 

ŽUPANIJSKI ŠAHOVSKI SAVEZ VIROVITIČKO – PODRAVSKE ŽUPANIJE

ADRESA: Petra Preradovića 3, Orahovica

PREDSJEDNIK: Miroslav Tot

KONTAKT: 098/908 – 7429

E – mail: miroslav.tot@vt.t-com.hr

Županijski šahovski savez Virovitičko-podravske županije osnovana je u Orahovici 21.rujna 2007.godine s ciljem promicanja i popularizacije šaha među svim uzrastima na području Virovitičko-podravske županije ( od Orahovice do Pitomače).

Županijski šahovski Savez je dragovoljna i izvanstranačka Udruga koja u svoje redove okuplja zaljubljenike šahovske igre svih uzrasta neovisno o dobi i spolu  (učenike, srednjoškolce, studente, invalide, radnike,…).

 

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „ORAHOVICA“

Adresa: Trg pl.Mihalovića 4, 33515 Orahovica

Predsjednik udruge: Antun Petrušić

Kontakt telefon: 033/673-226,

Kratka povijest udruge:

Kulturno umjetničko društvo „Orahovica“ osnovano je davne 1961. godine. Udruga broji  48 članova iz sastava mješovitog zbora i tamburaša.