Udruga “Jaglac” Orahovica – prigodnim programom obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera, prigodnim programom u bivšoj Kino dvorani u Orahovici obilježila je u srijedu Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac”, Orahovica.

Osim izložbenog štanda, na kojem su korisnici programa “Jaglac – moj drugi dom” prezentirali radove izrađene na radionicama, posjetitelji su mogli vidjeti i predstavu naziva “Moderna legenda o Ružici”, u izvedbi orahovačkih “Jaglaca”, a jučerašnji program bio je i prigoda za predstavljanje programa i projekata kojima je Udruga “Jaglac” nositelj ili u kojima sudjeluje kao partner.

Govoreći o važnosti Međunarodog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera, nazočnima se uvodno obratila predsjednica Udruge, Đurđa Šimatović, koja je upozorila kako nažalost još uvijek nije donesen zakon o sustavnom financiranju saveza i udruga i osoba s invaliditetom, zakon o osobnom asistentu, zakon o inkluzivnom dodatku i novi zakon o socijalnoj skrbi, te podsjetila na čitav niz problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. “Sve navedeno itekako brine roditelje, koji se pitaju što će biti s njihovom djecom ukoliko se stvari ne promjene na bolje”, poručila je Šimatović.

Također je podsjetila kako je “Jaglac” jedina udruga na širem orahovačkom području koja ima licencu za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka, te rekla kako je u suradnji s Gradom Orahovica i susjednim općinama potrebno iznaći rješenje kako bi se rad poludnevnog boravka osiguravao u kontinuitetu.

Posebno se zahvalila i volonterima koji, kako je rekla, “pripadaju grupi predanih ljudi koji mijenjaju svijet nabolje” , te im je uputila čestitku povodom dosadašnjeg volonterskog angažmana.

Na kraju svoga obraćanja predsjednica Šimatović se zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli radu Udruge, a posebno se zahvalila donatorima, Gradu Orahovici, obiteljima Smiljanić i Zelić, Virovitičko – podravskoj županiji i Osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić, koji su “Jaglacu” ove godine darovali dvije vrijedne nekretnine i dva parkirna mjesta ispred prostora Udruge.

U nastavku programa potom je prikazan promotivni film projekta “Učim, radim, pomažem”, financirn iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa “Zaželi” – programa zapošljavanja žena, a nakon toga je o programima i projektima Udruge “Jaglac” govorila koordinatorica programskih aktivnosti, Lidija Stojković.

Podsjetila je kako “Jaglac” djeluje od 2002. godine i trenutno broji 158 članova, od čega je 46 osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju. Udruga trenutno broji 36 djelatnika i čak 97 volontera, koji su tijekom ove godine do sada odradili 1148 volonterskih sati.

Govoreći o projektima koji su trenutno u provedbi, Stojković je navela projekt “Jaglac – moj drugi dom”, kroz koji je za 30 korisnika osiguran poludnevni boravak, zatim projekt “Moj asistent 3”, kojim je 21-oj osobi omogućen osobni asistent, te projekt “Učim, radim, pomažem”, kroz koji je zaposleno 6 žena, a koje pružaju pomoć u kući za ukupno 30 korisnika. Osim navedenih projekata, kojima je “Jaglac” nositelj, koordinatorica Lidija Stojković navela je još nekoliko projekata u kojima Udruga sudjeluje kao partner. Zaključila je kako bi bilo nemoguće sve navedeno realizirati bez velikog truda i zalaganja svih djelatnika, te velikog broja volontera kojima se posebno zahvalila na nesebičnom angažmanu.

Programu Udruge “Jaglac” povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i međunarodnog dana volontera, nazočili su i brojni gosti, među kojima su bili i djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstojnik Područnog ureda Virovitica, Hrvoje Belobrk, rukovoditeljica odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje , Blaženka Bajan te voditeljica Zavoda za zapošljavanje, Ispostave Orahovica, Vesna Kelava, dok je ispred Grada Orahovice nazočne pozdravila Lana Jurkin koja je na kraju “Jaglacima” podijelila prigodne poklon pakete Grada Orahovice. Prigodni program završio je zajedničkim druženjem “Jaglaca” i njihovih gostiju u Kino dvorani.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-12-05-Jaglac{/gallery}