Treći Memorijal “Branko Jaklić”

Jučer je u Dolcima u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica održan treći Memorijal Branka Jaklića, hrvatskog heroja, koji je braneći svoju Domovinu, poginuo 05. prosinca 1991. godine, u Gornjoj Pištani.

Počast hrvatskom branitelju jučer su odali njegova obitelj, prijatelji, suborci, hrvatski branitelji i mnogi drugi. Memorijal je počeo odavanjem počasti na groblju u Dolcima, gdje se nalazi posljednje počivalište poginulog Jaklića. U samom središtu Dolaca kod spomen biste održan je komemorativni skup na kojem su nazočili savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica te izaslanik ministra Tome Medveda,   Anto Krišto, Tomislav Petrušić potpredsjednik GV Grada Orahovice i izaslanik gradonačelnice Ane – Marije Petin, predsjednik županijske Hvidre Mato Bubaš, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica Marija Maračić, članovi Mjesnog Odbora Dolci te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svi oni odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. U ime organizatora Memorijala, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, Miroslav Tot rekao je kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva hrabrih hrvatskih branitelja te kako se mora i dalje ustrajati u čuvanju istine o Domovinskom ratu. Nakon obraćanja Josipa Nemeca, predsjednika UDVDR VPŽ, jučer se prigodnim riječima u ime roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica, obratila predsjednica Udruge Marija Maračić, koja je se zahvalila braniteljskim udrugama i organizatoru na kako je rekla vječnom čuvanju uspomene na njihovu djecu. Rekla je Maračić kako su oni pokapali svoju djecu mimo svih prirodnih zakona, pa samo oni znaju što je bol i patnja. U životima roditelja, koji su izgubili svoju djecu, ima malo lijepih trenutaka, a jedan lijepi trenutak je jučerašnji dan, jer njihova djeca nisu i nikada neće biti zaboravljena, zaključila je Maračić. Izaslanik gradonačelnice Petin, potpredsjednik GV Tomislav Petrušić izrazio je svim hrvatskim braniteljima zahvalnost za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

“Branko Jaklić svojim je životom zadužio slobodu svih nas. Bez vašeg doprinosa u Domovinskom ratu, naša država ne bi danas bila ono što je, slobodna i samostalna. Braniteljske Udruge s našeg područja jedne su od najaktivnijih jer one ulažu puno truda kako svi naši branitelji, koji su položili život za svoju Domovinu, nikada ne budu zaboravljeni te kako se nacionalni identitet nikada ne izgubi. Strašno važno je danas biti ovdje ali važno je i godinama unaprijed zakazati ovaj sastanak jer to je znak da nikada ne smijemo zaboraviti da smo stvorili državu koju imamo danas” – rekao je jučer Petrušić.

U ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, obratio se njegov izlaznik Anto Krišto koji je rekao kako je Branko dao ono najsvetije od sebe za Domovinu Hrvatsku, svoj život. Zaključio je Krišto kako sve nas žrtve hrvatskih branitelja obvezuju na promicanje istine o Domovinskom ratu, a susreti poput jučerašnjih potrebni su svima kako bi nas podsjetili na agresiju i zločine koji su počinjeni. Nakon zajedničke molitve koju je predvodio orahovački župnik Željko Strnak, u Mjesnom domu u Dolcima postavljena je i otvorena izložba ratnih fotografija, a potom su od Dolaca do mjesta Jaklićeve pogibije u Gornjoj Pištani, četiri hodočasnika, hodnjom odali pijetet hrvatskom heroju Branku Jakliću.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-12-05-BJaklic{/gallery}