Gradonačelnica Petin potpisala ugovore s orahovačkim poljoprivrednicima

Gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, jučer je u Maloj gradskoj vijećnici potpisala ugovore s poljoprivrednicima čiji su zahtjevi ispunjavali uvjete Javnog poziva za dodjelu potpora iz Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Orahovice za 2019. godinu, koji je objavljen sredinom lipnja mjeseca.

Riječ je o poticajnim mjerama male vrijednosti za koje je Grad Orahovica u proračunu osigurao 300 tisuća kuna, a poljoprivrednici su potpore mogli ostvariti za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, unapređenje stočarske proizvodnje, osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada te, te za osnivanje i zajedničko djelovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Na ovaj Javni poziv pristiglo je ukupno 35 prijava, a njih 20 je i prihvaćeno, za što je utrošeno 100 tisuća kuna, dok je 15 odbijeno jer nisu ispunjavale uvjete propisane Javnim pozivom. S obzirom da je od ukupno raspoloživih 300 tisuća kuna iskorištena samo jedna trećina, gradonačelnica Petin je rekla da će preostala sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna biti na raspolaganju poljoprivrednicima sve do iskorištenja, te ih je pozvala da se prijave i ostvare pravo na potpore.

Osim toga, kada je riječ o mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Grad Orahovica je u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom proveo i projekt “Kontrola plodnosti tla na području Virovitičko-podravske županije”, na koji se prijavilo 24 korisnika, a za što je iz gradskog proračuna isplaćeno nešto više od 14 tisuća kuna.