U Orahovici je stanje sigurnosti zadovoljavajuće

Jučer je u Maloj gradskoj vijećnici, pod predsjedanjem gradonačelnice Orahovice Ane – Marije Petin, održana prva sjednica Vijeća za prevenciju. Otvarajući sjednicu gradonačelnica Petin upoznala je članove Vijeća o Odluci osnivanja.

Odlukom je utvrđeno kako je Vijeće ustrojeno u cilju prevencije kriminaliteta i ostalih oblika devijantnog ponašanja, zbog poboljšanja kvalitete života te zbog veće sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini. Vijeće za prevenciju broji 17 članova i čine ga: gradonačelnica Ana – Marija Petin, predsjednik Gradskog vijeća Radoje Medenica, pročelnica JUO Marija Šafer, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, predstavnik sudbene vlasti Krunoslav Gerhard, potom Ljiljana Randelj ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina, ravnateljica Dječjeg vrtića Palčić Orahovica Borislava Kordoš, ravnatelji Osnovne i Srednje škole u Orahovici Maja Škraba i Zorislav Milković, orahovački župnik Željko Strnak. U Vijeće za prevenciju još su izabrani ispred Turističke zajednice, voditeljica Lana Jurkin, Igor Hozić predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Orahovice, predstavnik Savjeta mladih Luka Petin, predstavnik civilnih Udruga s područja Orahovice Suzana Đebro Maričić, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus, predstavnik orahovačkih ugostitelja Manuela Jergović te Tonino Rađenović, direktor Radio Orahovice.

Načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot rekao je jučer kako je stanje sigurnosti u Orahovici dobro. Napomenuo je kako je u prvih deset mjeseci tekuće godine počinjeno 81 kazneno djelo. U dva slučaja počinitelji su uhvaćeni na mjestu počinjenja, 26 kaznenih dijela počinjenja su po poznatom počinitelju, a 55 po nepoznatom. Od 55 nepoznatih slučajeva, četrdeset jedan počinitelj je naknadno otkriven, dok je 14 kaznenih dijela ostalo nerazjašnjeno.

Broj kaznenih dijela na orahovačkom području iznosi 10% od svih kaznenih dijela na području Policijske uprave Virovitičko-podravske. U prvih deset mjeseci evidentirano je 66 prometnih nesreća, rekao je Bot, od toga 47 s materijalnom štetom. 19 osoba je ozlijeđeno, od toga samo četiri teško. Nije evidentirana niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama, rekao je načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, koji je kazao da je tijekom deset mjeseci tekuće godine evidentirano ukupno 2280 svih prekršaja u prometu. U segmentu prekršaja narušavanja javnog reda i mira evidentirao je 28 prekršaja koji se većinom odnos na tučnjave, ali i na omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika. U raspravi koja je uslijedila, gradonačelnicu Petin zanimalo je mišljenje zapovjednika Bota o općem stanju sigurnosti u Orahovici. Zapovjednik je rekao da je stanje zadovoljavajuće:

“Uspoređujući druge gradove u okruženju te druga i manja mjesta u županiji, oni imaju puno većih problema od Orahovice. U Orahovici je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Najveći koeficijent zadovoljstva je kad se svojim gradom možeš prošetati, kad te nitko ne dira, kada nema razbijanja tuđe imovine i narušavanja javnog reda i mira. Zadovoljstvo se očituje u građanima” – rekao je načelnik Bot.

Gradonačelnica Orahovica dotaknula se problema droge i opijata. Rekla je kako je droga pošast 21. stoljeća i kako joj se svim mogućim sredstvima treba pokušati stati na kraj. Također ju je zanimalo koliko ima istine o pojavi migranata na orahovačkom području. Pitala je Petin da li postoji migrantska ruta na našem području i da li stanovnici Orahovice moraju biti zabrinuti: Zapovjednik Bot, odgovorio je da nema mjesta panici:

“Ništa nije zabrinjavajuće. Migranti na ovom području bili su sporadični jer oni imaju rute koje ne idu preko našeg područja i nisu primarne. Ovo su alternativni pravci, i tu ih mogu zateći samo mobilne jedinice koje su u civilu. Ovo nije, ponavljam, primarni put i ovdje se zateknu samo onda kada zalutaju, ali to se gotovo ne događa , jer su oni vrhunski opremljeni” – rekao je Bot.

Članovi Vijeća jučer su razgovarali i o glazbenom festivalu Ferragosto Jam pa je gradonačelnica Petin rekla kako je glazbeni festival Ferragosto Jam, primjer dobre organizacije policije i odrađivanja posla. Zapovjednik Bot je zaključio:

“Toliko ljudi na jednom mjestu bez iti jednog incidenta. Mi smo zabilježili tek nekoliko gubitka mobitela, ali nismo imali niti jedno narušavanje javnog reda i mira i niti jednu prijavu krađe. Bilo je zaticanja opijata i po tom pitanju su presude donošene. Imali smo pomoć kolega iz Našica, Požege i Donjeg Miholjca te iz naše Uprave. Zabilježili smo i samo dva kvrcanja automobilima, ali to je toliko beznačajno da nije vrijedno spomena. Jako smo zadovoljni kako su se posjetitelji Ferragosta ponašali, ali i mi smo to držali pod kontrolom” – zaključio je jučer načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot.

Na koncu jučerašnje prve sjednice Vijeća za prevenciju zaključeno je kako će se o svim zbivanjima na području Orahovice, svakog ponedjeljka izvještavati javnost putem lokalne radio postaje, te kako će se od sada sjednice Vijeća za prevenciju održavati svaka četiri mjeseca.