Obilježena peta godišnjica od smrti brigadira Pave Vukelića – Paje

Obitelj, prijatelji, suborci, sugrađani ali i visoki državni dužnosnici, predvođeni ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, danas su prigodnim programom obilježili, petu godišnjicu od smrti brigadira HV Pave Vukelića – Paje, heroja Domovinskog rata.

Današnji program počeo je u jutarnjim satima na Gradskom groblju u Orahovici na mjestu posljednjeg počivališta brigadira Vukelića.   Počast doajenu Domovinskog rata odali su brojni štovatelji njegovog lika i djela, pa su tako vijence osim obitelji, koju su predvodili supruga Nada i kćerka Ana, položili, u ime Udruge 81. gardijske bojne „Kumovi“ brigadni general Renato Romić i saborski zastupnik Josip Đakić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Generalskog zbora kojeg je predvodio general Mladen Kruljac. U ime gradova Orahovice i Virovitice te županije Virovitičko-podravske vijenac su položili gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i zamjenik župana Darko Žužak. Također počast Pavi Vukeliću Paji na orahovačkom Gradskom groblju  odalo je i izaslanstvo Grada Našica i Opće bolnice Našice te izaslanstvo 132. brigade HV Našice, kao i Hrvatska reprezentacija u šaranskom ribolovu, te članovi Hrvatskog vijeća obrane predvođeni generalima Stankom Soptom i Zlatanom Jelićem i na koncu mnogobrojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Počast brigadiru Vukeliću ali i sivom ostalim poginulim hrvatskim braniteljima, odana je potom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i u središtu Orahovice kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Program se   potom nastavio komemorativnim skupom u Centru za posjetitelje  gdje su se brojni gosti i uzvanici prigodnim riječima prisjetili brigadira Vukelića, ali i pogledali premijerno dokumentarni film o životu brigadira Pave Vukelića Paje, kojeg su pripremili poručnik Dubravko Kovač i bojnik Davor Špoljarić.

Brigadni general i predsjednik Udruge 81. gardijske bojne „Kumovi“ Renato Romić, pozdravljajući nazočne, prisjetio se svog velikog prijatelja:

“Prošlo je punih pet godina od kad nas je napustio heroj Domovinskog rata Pave Vukelić. U filmu ste vidjeli što je i tko bio Pajo, i kakvu je ulogu imao u Domovinskom ratu. On će zauvijek živjeti u mom srcu vjerujem i u srcu svih nas koji smo ga poznavali” – rekao je brigadni general Renato Romić.

Komemorativni skup pozdravila je i gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana – Marija Petin, koja je rekla kako je Pajo u Oraovici ostavio veliki i neizbrisiv trag:

“Pajo je bio veliki čovjek i nikada više Orahovica neće imati takvu osobu. Pajo je bio prijatelj svima koji su ga poznavali i njegova veličina i optimizam  vječno će živjeti u našim srcima. Da je Pave Vukelić Pajo, brigadir hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata, veliki prijatelj i sportaš, čovjek koji nikada neće umrijeti dokaz je i ulica koja nosi njegovo ime, ali i niz memorijalnih sportskih turnira koji se u njegovo ime održavaju ne samo u Orahovici nego i u drugim gradovima i u raznim sportovima. Grad Orahovica, svi Orahovčani,  uvijek ćemo imati osjećaj i pamćenje za Paju, ali i za sve hrvatske branitelje koji su beskompromisno stali na branik Domovine i nisu štedjeli sebe da danas mi i naša djeca budemo slobodni. Ponosni na Paju, i na sve hrvatske branitelje” – rekla je danas gradonačelnica Orahovice Ana- Marija Petin.

General – pukovnik Slavko Barić, bio je prvi ratni zapovjednik Pave Vukelića:

“Čast je bilo poznavati i živjeti s Pajom, čast je što smo mogli dijeliti izuzetno važne trenutke ne samo za Orahovicu nego i za Republiku Hrvatsku. Pajo je plijenio jednostavnošću, u smisli prihvaćanja zadaća ili donošenja Odluka. On je takvom lakoćom vodio postrojbu jer su vjerovali u njega. Pajo je jedan od onih koji je davao zadaću samo onda ako ju on može izvršiti, uvijek je  bio prvi.  Bio je svjestan i svoje veličine, dao je svojim vojnicima sve što im je mogao dati” – rekao je general Slavko Barić.

U ime Virovitičko-podravske županije, komemorativni skup pozdravio je zamjenik župana Darko Žužak:

“Baner podrške generalu Gotovini na njegovom discu, govorio je sve o našem Paji. Unatoč svim pritiscima koje je imao, nije ga skinuo dok general Gotovina nije bio slobodan. Pajo u našim si mislim i počivaj u miru” – poručio je dožupan Žužak.

O Pajinom putu govorio je i saborski zastupnik Josip Đakić koji je rekao kako je u njegovom srcu i dalje tuga:

“Sjećanja i nakon pet godina se bude i vračaju uspomene na jednog takvog divnog domoljuba, ratnika i Hrvata. Od početka rata pa do oslobođenja Hrvatske Pajo je proveo u odori Hrvatske vojske, želeći joj slobodu. Sve  pobjede dijelili smo skupa i svi mi koji smo ga znali govorili smo da se takvi rijetko rađaju. Najbolji i najhrabriji, čovjek, vitez, Hrvatina i ljudina” – rekao je Đakić.

Na koncu današnjeg komemorativnog skupa o Paji je govorio general pobjedničke Hrvatske vojske,  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

“Hvala svima vama što ne zaboravljate doprinos i ulogu brigadira Vukelića u obrani svoje Domovine. Dokaz poštovanja prema Paji je i veliki broj vas koji ste došli danas iz gotovo cijele Hrvatske ali i BiH. Dokaz je ovo prijateljstva stvorenog u Domovinskom ratu. Brigadir Vukelić je zapravo svojim životnim i ratnim putem  oslikao Domovinski rat i to vrijeme stvaranja domovine Hrvatske. Njegova spremnost na žrtvu oslikava ljubav prema Domovini. Živio je za svoju Domovinu od prvog do zadnjeg trenutka i nikada nije dovodio u pitanje našu pobjedu. Njegov životni put i njegova osobnost i odnos prema Domovini trebaju nam biti inspiracija za daljnji život. Ponosan sam što sam ga poznavao” – rekao je danas u Orahovici ministar Tomo Medved, koji je zaključio kako se brigadir Vukelić svojim životom  i svojom žrtvom svrstao uz bok onih najvećih među nama i onih najvećih u našoj hrvatskoj povijesti.