Kontrola plodnosti tla na području VPŽ

Grad Orahovica potpisao je Sporazum o sufinanciranju i provedbi Projekta pod nazivom „Kontrola plodnosti tla na području Virovitičko-podravske županije“, radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, a sve s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanja visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz istovremeno smanjenje ekološkog opterećenja okoliša te unapređenja i modernizacije poljoprivrede na području Virovitičko-podravske županije.

Projektom se planira obraditi 92 kontrolne točke plodnosti tla a sva potrebna financijska sredstva osiguravaju u jednakim dijelovima Grad Orahovica i Virovitičko-podravska županija.

Svi nositelji poljoprivredne proizvodnje biti će na vrijeme obaviješteni o provedbi projekta, te je svakako poželjno da isti budu i sudionici projekta. Do sada je provedeno uzorkovanje tla, te se u skorašnje vrijeme očekuju i prvi rezultati.

Važno je naglasiti da su ovakva ispitivanja dio zakonske obveze i regulative a sve kako bi se spriječilo prekomjerno onečišćenje tla kao i dodatno opterećenje okoliša.