Sudionici biciklističkog ultramaratona Grude-Vukovar prošli kroz Orahovicu

07. listopada iz susjede Bosne i Hercegovine, iz Gruda, krenuo je biciklistički ultramaraton Grude – Vukovar, koji se vozi povodom 28. obljetnice pogibije heroja Domovinskog vrata i heroja obrane Grada Vukovara, general bojnika Blage Zadre, koji je svoj život na oltar Domovine, položio 16. listopada 1991. godine.

Inicijativu za održavanje ovog prvog biciklističkog ultramaratona pokrenuo je Ivica Lozina iz Imotskog, umirovljeni bojnik 4. gardijske brigade, koji je ovaj prvi ultramaraton organizirao u suradnji s Udrugom maratonaca “Glasnici istine”.

Maraton je startao u Bosni i Hercegovini u Ledincu, mjestu rođenja generala Zadre, a utrka će završiti sutra, 16. listopada u Vukovaru na Trpinjskoj cesti, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja. Biciklisti, sudionici ultramaratona Grude-Vukovar , danas voze dionicu od Slatine do Osijeka, a na tom putu prošli su kroz Orahovicu gdje ih je dočekalo izaslanstvo Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnicom Ana-Marijom Petin, te predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada i susjednih općina, koji su uz zajedničku molitvu i upalili svijeće za sve poginule branitelje. Predsjednik Udruge maratonaca Glasnici istine, Pavo Tutenov , zahvalio se gradonačelnici Petin na srdačnom dočeku, a ultramaratonce je danas u Orahovici pozdravio i predsjednik odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije , Mato Bubaš, koji je izrazio nadu da će se ovaj prvi ultramaraton nastaviti održavati i u budućnosti. Dobrodošlicu biciklistima poželjela je danas i gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin, koja se zahvalila organizatorima što ovakvim aktivnostima čuvaju uspomenu na sve hrvatske branitelje, koji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Biciklistički ultra-maraton Grude-Vukovar, u dužini od 800 kilometra voze Mirko Marić iz Mostara, Robert Kasumović iz Osijeka, Zdravko Poljak iz Pitomače, Pavo Tutenov I Darko Dolovski iz Slatine te Stipe Leko Ćipa iz Ledinca. U posljednjoj etapi ultramaratona biciklisti će sutra, na obljetnicu pogibije Blage Zadre, iz Osijeka prema Vukovaru krenuti u 10 sati, a dolazak je predviđen za 11:55. Na Trpinjskoj cesti, koja je u vrijeme Domovinskog rata dobila I naziv “Groblje tenkova”, maratonci će vukovarskom heroju, generalu Blagi Zadri, odati počast za nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara I Hrvatske. Biciklistički ultramaraton Grude-Vukovar, ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-10-15-Maraton{/gallery}