Obilježen Dan neovisnosti

U središtu grada kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te kod Križa na Gradskom groblju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, izaslanstvo Grada Orahovice predvođeno gradonačelnicom Anom – Marijom Petin, u kojem su bili i članovi Gradskog vijeća, te predstavnici Mjesnih odbora, odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima povodom Dana neovisnosti.

Svijeće su upalila i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te političkih stranaka. 

Prije 28.godina na današnji dan 1991.godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

“Nažalost naša Država je svoje temelje utkala na krvlju hrvatskih branitelja. Hvala vam, što ste se odazvali da danas s pijetetom i zahvalnošću se prisjetimo svih njih koji su svoje živote dali za slobodnu državu Hrvatsku. Nadam se da ćemo njihove žrtve i njihovo tadašnje povjerenje opravdati svojim radom i djelovanjem za boljitak svih nas i za razvoj svoje sredine, svoje Slavonije i svoje Hrvatske. Ovo je najmanje što možemo učiniti, a to je da odamo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, i svima onima koji su žrtvovali sebe da mi danas živimo slobodno.” – rekla je danas, čestitajući Dan neovisnosti, gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin.

Svetu misu zadužnicu u župnoj crkvi u Orahovici, a za sve poginule hrvatske branitelje, služio je župnik orahovački velečasni Željko Strnak.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-10-07-danneovisnosti{/gallery}