Grad Orahovica pokrenuo provedbu projekta obuke neplivača

Grad Orahovica, Osnovna Škola Ivane Brlić Mažuranić Orahovica i GD CK Osijek, danas su potpisali Ugovor o međusobnoj suradnji na programu obuke neplivača. Potpisanim Ugovorom utvrđeni su međusobni interesi za suradnjom na provedbi programa Obuke neplivača u Centru za edukaciju u Orahovici za učenike 3. i 4. razreda orahovačke Osnovne škole.

Obuka neplivača za 60. učenika 3. razreda i 45. učenika 4. razreda provest će se na bazenu u Centru za edukaciju u Orahovici prema Planu i programu poduke neplivača, odobrenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za polaznike četvrtih razreda obuka neplivača bit će provedena u razdoblju od 14. do 25. listopada, dok će polaznici trećih razreda obuku provoditi od 04. do 15. studenoga. Provedbu programa provodit će stručne osobe, a polaznicima obuke po završetku obuke bit će izdane diplome s naznačenim stupnjevima usvojenosti tehnika plivanja.

“Jako mi je drago da krećemo u taj projekt, jer je odobren od strane Ministarstva prosvjete i obrazovanja. Ravnateljica škole, u dva tjedna koliko će obuka trajati, osigurat će i provođenje nastave u prostorijama CK na Merkuru. Grad Orahovica 100% će financirati ovaj projekt, a u Proračunu smo osigurali za tu namjenu oko 16 tisuća kuna. Ovaj program nastavit ćemo i naredne godine za polaznike trećih razreda i tako svake naredne godine. Vjerujem da će roditelji biti zadovoljni provođenjem ovog vrlo zanimljivog projekta” – rekla je nakon potpisa Ugovora gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin.

Ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica Maja Škraba pohvalila je potez gradske vlasti, rekavši kako je plivanje jedna od temeljnih vještina s kojim dijete mora izaći iz Osnovne škole:

“Pozdravljam potez Grada i gradonačelnice Petin. Najlakše je u toj dobi naučiti plivati i na tome moramo svi skupa raditi. Naučiti plivati nije dobro samo zbog našeg Jezera, već učenici imaju dosta ekskurzija i škola u prirodi. Mi želimo da oni budu spremni u takvim situacijama, kada im je znanje plivanje potrebno. U ovoj priči ne radi se samo o poticanju na zdrav život, već se ovdje radi i o usvajanju osnovnih životnih vještina” – rekla je ravnateljica Škraba.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom nije krio niti ravnatelj GD CK Osijek Denis Čosić, koji je također pozdravio inicijativu Grada Orahovice:

“Upravo na inicijativu Grada Orahovice i gradonačelnice Petin danas potpisujemo ovaj Ugovor. Crveni križ provodi ovaj program od 2005. godine kada je otvoren bazen u Orahovici, a program provodi magistar kineziologije. Ovim programom značajno ćemo doprinijeti sigurnosti djece i njihovom životnom napretku” – rekao je Čosić.

Na koncu je ravnateljica Škraba napomenula, kako će učenici u naredna dva tjedna, biti smješteni na Merkuru gdje će biti provedena i nastava:

“Nakon što budu bili testirani, bit će formirane tri skupine. Jedna skupina bit će na bazenu, a druge dvije skupine imat će organiziranu nastavu sa svojim učiteljima. Nastava kroz to vrijeme neće biti ugrožena. Roditeljima poručujem da će im biti umanjena cijena školske kuhinje, jer će dobiti organiziranu prehranu na Merku koju također financira Grad Orahovica. Roditelji će i dalje učenike dovoziti pred školu, a od škole do Merkura i nazad djeca će biti prevožena školskim autobusom” – rekla je ravnateljica Škraba.

Grad Orahovica u bliskoj budućnosti planira pokrenuti i edukaciju škole plivanja za osobe s poteškoćama u razvoju.