U restoranu „Ružica grad“ održana promocija knjige Dine Mataza „Nad Papukom nebo proplakalo”

2019 09 26 DinoMataz010

U srijedu 25. rijna 2019. u restoranu „Ružica grad“ održana promocija knjige mladog povjesničara, dokumentarista i pisca Dine Mataza.

Knjiga naslova „Nad Papukom nebo proplakalo” je priča od samih početka nastojanja Hrvata  s kraja 80-ih godina da se osamostale i početka rata na području bivše općine Orahovica i Podravska Slatina pa sve do oslobođenja ovih krajeva 91. godine.

Priča u knjizi je ispričana je kroz nekoliko fiktivnih likova, u kojima se može prepoznati svaki od nas Orahovčana, i povezana sa stvarnim događajima na ovom području iz tog vremena. Knjiga je napisana kroz 25. poglavlja na 218 stranica kroz koje možete pratiti protagoniste koji prolaze kroz pakao rata.

Promociji knjige su uz Dinine roditelje i prijatelje te suradnike, nazočili mnogi hrvatskih branitelja s područja Grada Orahovice i susjednih općina, te zamjenik župana Virovitičko-podravskog Darko Žužak, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer, predsjednik Odbora odbora za Hrvatske branitelje županije Virovitičko-podravske Mato Bubaš, ratni zapovjednici obrane Orahovice pukovnici Ivan Husnjak i Goran Sokol, te brojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ratni dozapovjednik druge bojne 132 brigade, pukovnik Goran Sokol opisao je kako Dino Mataz prepoznao značaj Domovinskog rata na ovom području te nakon što je snimio  film o Domovinskom ratu na Orahovačkom prostoru, napisao i knjigu koja će zauvijek ostati kao trajni dokument Domovinskog rata na ovom području. U svom obraćanju Darko Žužak, zamjenik župana, zahvalio se Diinim roditeljima što su odgojili ovakvog mladića i kojem su usadili veliko domoljublje i ljubav prema Hrvatskoj.

Pročelnica JUO Grada Orahovice Marija Šafer, zahvalila se Matazu na napisanoj knjizi, zaželjevši mu u ime Grada Orahovice još puno uspjeha u daljnjem radu.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-09-26-DinoMataz{/gallery}