U Orahovici prikazan film o Vukovarskim braniteljima „Glavu dole, ruke na leđa“

2019 09 22 GlavuDoleRukeNaLedja002

Svi znamo kakve su strahote prolazili branitelji i civili u Domovinskom ratu, no neki događaji još uvijek su dosta nepoznati i dio javnosti nije potpuno svjestan što se sve proživljavalo kako bi Hrvatska bila neovisna.

Za to je u Orahovici u kino dvorani dvorani promoviran dokumentarno-igrani film „Glavu dole, ruke na leđa” redatelja Stjepana Majića – Pipe, u kojem su svoja svjedočanstva i priče o strahotama koje su proživljavali iznijeli hrvatski vojnici, branitelji Vukovara, logoraši srpskih koncentracijskih logora.

Orahovicu je posjetio i Predrag Mišić -Peđa, jedan od sudionika obrane Vukovara  i logoraša te aktera u filmu, Srbin, koji je u svom obraćanju rekao da Vukovar nisu branili samo Hrvati, branili su ga Mađari, Česi, Nijemci, Francuzi, ali i šest posto Srba.

Nazočne su također pozdravili predsjednik UHBDVDR-a Orahovica, udruge organizatora, Miroslav Tot, koji je i sam prošao strahote srpskih logora u Begejcima te potom i orahovačka gradonačelnica i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, dok su među mnoštvom nazočnih bili i predsjednik UHDVDR Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, članovi i predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi građani Orahovice.

– „Ova promocija odvija se u sklopu projekta naše udruge „Suvremen i zdrav život branitelja“, u sklopu kojeg želimo nastaviti sa zadaćom očuvanja uspomene na Domovinski rat, ali na jedan drugačiji moderniji način, dakle kroz promocije knjiga i filmova, književne večeri i tome slično. Ova večer je za mene posebna jer sam i sam prošao maltretiranja u srpskim logorima, poznate su mi te emocije i zato sam ponosan što sam sa udrugom koju vodim, dobio priliku organizirati ovakav događaj. Mi smo se svi skupa nekako uspjeli vratiti u život i zato se nadam da će ovakvih filmova biti još na našem području kako bi svima bilo jasno što su sve hrvatski branitelji podnijeli za slobodu naše Hrvatske“. – rekao je Tot.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin se zahvalila svima koji su se odazvali na projekciju filma i udruzi organizatoru:

– „Cilj i rad braniteljskih udruga je promoviranje istine o Domovinskom ratu i zaštita digniteta branitelja, a mi ne smijemo nikada zaboraviti ono što se dogodilo ili dopustiti da se istina na bilo koji način iskrivi.“ – rekla je gradonačelnica Petin nakon čega je krenuo film.

Svjedočanstva su to bila ljudi koji su branili svoje domove, obitelj, prijatelje, ulicu i grad, zbog čega su bili zvjerski premlaćivani, fizički i psihički mučeni u logorima strave gdje su bili smješteni poput stoke, a s njima i desetak žena koje su također bile mlaćene i silovane. Orahovačka publika odgledala je film sa suzama u očima i bez ijedne izgovorene riječi čak i nakon završetka filma, a pred nazočne izašao Predrag Mišić – Peđa brišući suze s lica i teško pronalazeći riječi.

– „Hvala vam od srca, hvala što ste došli u ovako velikom broju, to svima nama puno znači. Ova povijest je povijest hrvatskog naroda. Sve one države do 1991. i ovakve i onakve su bile i prošle, ovu našu smo stvorili, mi smo je obranili. Ne znam tko se toga treba stidjeti, ali moram reći i večeras 27. godina je prošla, a niti jedna optužnica nije podnesena, a mi imena imamo i jako dobro znamo tko je sve to radio, međutim samo na tome je sve završilo. Što se tiče filma, ekipa koja ga ja radila je toliko mala i još se nadamo da će HRT prihvatiti taj film. Film smo napravili da bi pokazali istinu. Naša je ideja, da 18. studenoga kada cijela Hrvatska diše za Vukovar, ovaj film u cijeloj Hrvatskoj i cijelom svijetu pokažemo u isto vrijeme i valjda će se onda svi sjetiti nečega“ – završio je Mišić.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-09-22-GlavuDoleRukeNaLedja{/gallery}