Povodom Dana Virovitičko-podravske županije održana svečana sjednica Skupštine VPŽ

2019 09 03 DanVPZ003

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije u utorak je u Kazalištu Virovitica proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije. Sjednici su, uz domaćina Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine i župana Igora Androvića, nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, ministar državne imovine Mario Banožić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, saborski zastupnici Tomislav Tolušić, Ana Marija Petin i Tomislav Žagar, veleposlanica republike Litve u RH Nj.E. Jūratė Raguckien, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, državni tajnici i pomoćnici ministara, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

– „Osvrćući se na prošlu godinu, istakao bih nastavak pozitivnih kretanja u ukupnom razvoju društva pa time i ove županije unatoč svim brojnim i kompleksnim problemima koji opterećuju sadašnji društveni trenutak kako u Republici tako i u našoj županiji. Mijenjaju se vizure naših sredina, naši gradovi i naselja dobivaju novi izgled, puno se toga gradi ili je izgrađeno što sve dokazuje da unatoč teškoćama nismo posustali u namjeri da svaka naša aktivnost bude usmjerena ka boljitku građana i njihovu opstanku i ostanku u ovom kraju“. – rekao je predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

U svom govoru župan Igor Andrović istaknuo je kako je Virovitičko-podravska županija prepoznala priliku i mogućnosti koje su otvorene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te uz pomoć tih, ali i vlastitih sredstava, ulažu u sve segmente života: u zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam te kako se ulaže u bolnicu, domove zdravlja, hitnu medicinu i liječnike. Grade se nove škole i vrtići, a stare energetski obnavljaju:

– „Županija smo koja po glavi stanovnika povlači najviše sredstava za poljoprivredu, a dokaz tome su projekti poput sustava navodnjavanja, multifunkcionalne hale Viroexpo, Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu te Tehnološko inovacijskog centra, koji tek kreću s izgradnjom“. – dodao je župan te rekao kako županijska Razvojna agencija VIDRA provodi 165 projekata u vrijednosti većoj od 700 milijuna kuna, a u pripremi ima još 117 projekata vrijednih 325 milijuna kuna.

Saborski zastupnik Tomislav Tolušić čestitao je Dan županije, rekavši kako je prošao cijelu Hrvatsku i sve županije, ali da ovakvih projekata drugdje nema:

– „Sve županije odlično rade svoj posao, to nije upitno, ali malo je onih koji svojim projektima odstupaju od uobičajenih standarda i koji njima mijenjaju ne samo izgled svog kraja nego i sve svoje građane, cijelog svog područja – naglasio je Tolušić. Istaknuo je kako se samo Virovitičko-podravska županija može pohvaliti sa svoja tri dvorca, dva hotela, četiri inkubatora, da je danas županijska uprava ona koja se može pohvaliti da ima elektranu, da želi proizvoditi sir, sušiti voće i povrće, imati znanstveni centar za drvnu industriju, 5D kino ili sama hraniti svoje studente u svom studentskom restoranu itd.

Dan županije čestitao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, a čestitkama povodom Dana županije pridružio se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazivši poštovanje prema postignućima koje Virovitičko-podravska županija ostvaruje za dobrobit svojih građana, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Istaknuo je važnost suradnje Vlade s lokalnom i regionalnom samoupravom, decentralizacije te spajanje državne uprave sa županijama u svrhu jačanja hrvatskih županija.

– „Projekt koji za vas znači život, razvoj gospodarstva te jednostavniji, ugodniji, brži i normalniji život je brza cesta. Ove smo godine u travnju otvorili dionicu od Vrbovca do Farkaševca, u tijeku je nova dionica koja ide od Farkaševca prema Bjelovaru, a dokumentacija za 94 kilometara dugačku cestu koja će spojiti Vrbovec, Bjelovar i Viroviticu sve do Terezinog polja za vas je prioritet broj 1. Ovaj projekt je u svim strateškim dokumentima, Hrvatske ceste o tome vode računa, Ministar Butković o tome vodi računa i nastojat ćemo da se taj projekt realizira“. – istaknuo je premijer Plenković.

Projekt Slavonija, Baranja, Srijem važan je za razvoj ovog dijela Hrvatske, rekao je premijer, a od predviđenih 18,5 milijardi kuna ukupnog proračuna, do sada je ugovoreno projekata vrijednih 10 milijardi kuna.

Na koncu, čestitke je uputila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši kako je prošlo manje od godinu dana otkako je bila u Virovitičko-podravskoj županiji u sklopu programa izmještenog ureda te kako joj je drago vidjeti da se ostvaruje dio planova o kojima su tada pričali.

– „Danas želim podsjetiti na žurnost rješavanja demografskog problema koji je najizraženiji u županijama izravno pogođenim velikosrpskom agresijom. Paradoks je našeg dosadašnjeg poratnog razvoja da su ta područja najviše razvojno ugrožena, a pred tim ne možemo i ne smijemo zatvarati oči“.  – rekla je predsjednica dodavši kako je od najveće važnosti tim županijama omogućiti pojačanu državnu skrb.

– „Demografski oporavak ostaje našom najvećom zadaćom jer bez ljudi nema razvoja. Novi kilometri prometne i komunalne infrastrukture uvijek su dobra stvar. Ali usporedno s time treba raditi na otvaranju radnih mjesta, povećanju plaća i donošenju učinkovitih demografskih mjera u prilog obitelji, majčinstva, djece i mladih“. – tvrdi predsjednica Grabar-Kitarović. Ističe kako joj je drago čuti da u Virovitičko-podravskoj županiji postoji suglasje i suradnja svih stranaka na dobrobit županije.

– „Moramo znati da mladi, a danas su to nažalost cijele obitelji, ne odlaze samo zbog posla i većih plaća nego i zbog klime u društvu i nezadovoljstva politikom na svim razinama upravljanja. To je razlog zašto sam danas ponovno ovdje kako bih poslala poruku kako smo prije svega mi političari dužni učiniti sve kako bismo hrvatskim krajevima omogućili razvoj koje će naše mlade vezati uz njihov zavičaj i uz Domovinu“. – rekla je predsjednica.

Nakon svečane sjednice izaslanstvo Predsjednika Vlade Plenkovića, župan igor Andrović i gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin obišli su novoizgrađeni poduzetnički inkubator u Orahovici. (vpz.hr, Foto: T.P.)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-09-03-DanVPZ{/gallery}