Održana komemoracija na Mjesnom groblju u Četekovcu za žrtve iz Čojluga, Četekovca i Balinaca prije 28 godina

2019 09 04 Cetekovac078

Na Mjesnom groblju u Četekovcu, održan je komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve ubijene u selima Balinci, Četekovac i Čojlug prije 28 godina.  Kao i svake godine, skup je i danas  počeo točno u 9,05 sati, u vrijeme kada je toga 4. rujna 1991. godine započeo srbočetnički minobacački napad na potpapučka sela Balinci, Čojlug i Četekovac.

Uz odavanje počasti ubijenim civilnim žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća,  današnjoj komemoraciji su nazočili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Vijenac je položila i zapalila svijeću u spomen na žrtve, saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, a osim nje, vijenac i svijeće, položila izaslanstva gradova i općina s područja VPŽ, kao i Donje Stubice. Vijenac su položile i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, uz zamjenike župana Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, te predsjednika Županijske skupštine VPŽ, Mirana Janečića. Počast su odali i brigadni general Mijo Validžić u ime Ministarstva obrane, saborski zastupnik Tomislav Žagar, izaslanstvo PU Virovitičko-podravske uz načelnika Sinišu Kneževića u ime ravnateljstva policije. Bilo je tu i izaslanstvo domaćina, Općine Mikleuš koje je predvodio načelnik Milan Dundović, koji se prisjetio tog tragičnog dana prije 28 godina. U znak sjećanja na nevine žrtve Udruga HVIDR-a Slatina, kroz projekt ”Istina o pobjednicima”, u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca, organizirala je Hodnju za nevine žrtve Mikleuš-Četekovac.

Hodnja, u kojoj su sudjelovali članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije i policija, a putem im se priključivali i stanovnici stradalničkih mjesta, započela je u Mikleušu. Sudionici Hodnje putem su stali kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i polaganjem upaljenih lampiona odali im dužnu počast, da bi potom nazočili komemoraciji na četekovačkom mjesnom groblju.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-09-04-Cetekovac{/gallery}