U Crkvarima održana manifestacija „Stara jela za novo doba“

2019 08 10 StaraJela001

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Crkvari, u subotu 10. kolovoza povodom dana svetog Lovre, zaštitnika Crkvara i Stare Jošave, održana je manifestacija „Stara jela za novo doba“ koju su posjetile gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin i voditeljica ureda Turističke zajednice Lana Jurkin..

Domaćice iz Crkvara i gostujućih mjesta pripremale su tradicionalna jela Slavonskog sela pa se tu moglo naći guščjeg paprikaša, bundeva, sarme sa žutim žgancima, kiselog kupusa s buncekom, kuhali su se kukuruzi, pekle lepinje, pripremao se kruh s masti i paprikom, topili su se čvarci, a pripremljen je i kruh iz krušne peći te još puno jela koja su se pripremala u „Stara“ vremena.

KUD Crkvari je za posjetitelje pripremio domaći grah, a članovi lovačke udruge „Vepar“ kuhali su slavonski čobanac. U nastavku programa prikazan je stari sport, povlačenje konopa prije čega su se natjecatelji vagali. U kategoriji muški, prvo mjesto osvojila je Udruga starih sportova „Slavonac“ iz Našica, drugo mjesto pripalo je ekipi KUD-a Crkvari, a u ženskoj katagoriji pobijedila je ekipa KUD-a Crkvari Ortran, druge su bile konopašice našičkog slavonca, a treća je bila ekipa KUD-a iz Šljivoševaca.

Nakon sportskog dijela nastavilo se s programom kulturno-umjetničkih društava prije čega je okupljene pozdravio predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj, a obratili su se i gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin i dožupan Virovitičko – podravske županije Darko Žužak:

– „Svaka pohvala organizatorima na ovoj odličnoj slavonskoj večeri. Ovo je pravi pokazatelj kako se čuva narodna, kulturna baština i naravno da smo mi kao gradska vlast prihvatili pokroviteljstvo i pomogli koliko smo mogli. Uz čestitike KUD-u Crkvari sigurna sam da će još godinama gajiti ovakve običaje i čuvati od zaborava sva ova stara jela i običaje.“ – rekla je gradonačelnica Petin.

– „Ovo je jedna posebna večer, večer koja vraća u one prekrasne stare dane kako jelima tako i starim sportovima, pjesmom i plesom. KUD Crkvari jedna je od udruga koja je neumorna u čuvaju starih običaja i u ime Županije im zahvaljujem i pozivam da ne odustaju jer ovo je veliko bogatstvo našeg kraja.“ – rekao je Žužak.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa moglo se pogledati nastupe KUD-a „Seljačka sloga“ Šljivoševci, KUD-a „Čačinci“ i domaćina KUD-a „Crkvari“, a manifestaciju je zatvorila ekipa Tamburaškog sastava „Kontra“. (fotografije V. Grgurić)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-08-10-StaraJela{/gallery}