Održana svečanost zatvaranja 16. Ljetne škole mladih u Centru za edukaciju Merkur

2019 08 27 CrveniKriz003

Svečanim programom, performansima i nastupima mladih iz naučenih tema, zatvorena je 16. ljetna škola mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici održana na odmaralištu Merkur.

Svečanom programu nazočili su izaslanik Predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Domagoj Mikulić, počasni član Crvenog križa i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, gđa. Branka Arlović i sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović, zamjenicu izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog križa Roberta Markta, gđa. Marina Pinjagić Telak, zamjenik župana Osječko-Baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, izaslanik gradonačelnika Osijeka Ivan Ham, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, voditeljica Turističke zajednice grada Orahovice Lana Jurkin, načelnik PU Osječko-Baranjske Ladislav Bece, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo ravnatelj Županijske razvojne agencije Stjepan Ribić, predsjednik Savjeta mladih OBŽ Marko Kapular, ravnatelj Osječkog crvenog križa Denis Ćosić te drugi visoki gosti.

Na 16. po redu ljetnoj školi sudjelovali su i društva prijatelji iz Doboja i Tuzle iz Bosne i Hercegovine te Novoga Sada i Sombora iz Republike Srbije te iz RH iz Gline, Orahovice, Ivanca, Županje, Trogira i Zagreba.

U nastavku svečanosti zatvaranja ljetne škole odana je počast preminulim istaknutim i zaslužnih djelatnika i volontera GDCK Osijek, Lize Bunjevac, prof.dr. Ivice Čandrlića, Željka Čikija, Stjepana Hama, Micike Kotur i Dr. Prokopija Uzelca po kojima objekti u Centru za edukaciju nose ime, a ovdje na svečanosti nalaze se članovi njihovih obitelji. Ravnatelj GDCK Osijek i rukovoditelj 16. Ljetne škole Denis Ćosić u sklopu svog izlaganja objasnio je kako su napravljene spomen ploče djelatnicima koji su stvarali i bili zaslužni za razvoj Crvenog križa u cijeloj regiji pa i u svjetskim razmjerima, a koje će se objesiti na pročelja objekata u centru.

O nastavku se obratio Marko Đukić, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, koji je i osobno poznavao svih šest osoba navedenih u izlaganju. Opisao je Đukić tko su točno bile te osobe te naveo njihove zasluge pa i anegdote iz života tih šestero djelatnika koji su i jedni od osnivača i zaslužni za izgradnju današnjeg centra u Orahovici.

Svečanost je nastavljena performansima, odnosno igrokazima članova pojedinih radionica. Polaznici škole realistično su prikazali današnje probleme mladih u neopreznom rukovanju Internetom, aktualne probleme s iseljavanjem mladih, trgovinom ljudima i osposobljavanje mladih za prvu pomoć s realističnim prikazom ozljeda.

Nakon performansa, u nastavku svečanosti zatvaranja, ravnatelj crvenog križa OBŽ, Marko Đukić u sklopu svog izlaganja naglasio je kako je ovo još jedna od škola koja je pokupila sve odlične ocjene, a i opisao na koji su se način obučavali polaznici ovogodišnje škole.

Izaslanica gradonačelnice Ane – Marije Petin, grada domaćina Orahovice, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Orahovice Lana Jurkin, prenijela je pozdrave gradonačelnice Petin te naglasila kako je biti volonter i biti volonter crvenog križa, zapravo velika čast i ovo što rade polaznici Ljetne škole je zasigurno je jedno od najljepših iskustava koje će doživjeti kroz život. Jurkin se zahvalila što se već 16 godina ljetna škola održava baš u Orahovici te se nada i daljnjoj odličnoj suradnji.

U ime gradonačelnika Osijeka obratio se Ivan Ham, koji je igrom slučaja i unuk Stjepana Hama jednog od šestero koji su dobili spomen ploče. Ham je pohvalio ljetnu školu i rekao da ona zapravo provodi „Školu za život“, pri čemu se misli na životne vještine i životne vrijednosti.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak pohvalio je rad crvenog križa i istakao ravnatelja Đukića kao jednog koji je isto jako zaslužan za razvoj i uređenje ovog centra i koji je svojom upornošću i vizijom postigao veliki rezultat te Orahovica ima jedan jako lijepi centar za edukaciju.

U nastavku su se obratili i zamjenik župana OBŽ Goran Ivanović, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog Marina Pinjagić Telak te sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović. Na kraju su se obratili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić koji je pohvalio napredak mladih i na koji način se taj napredak odražava na razvoj društva u kojem odrastaju polaznici ljetne škole te izaslanik Predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Domagoj Mikulić koji je spomenuo kvalitetu i način na koji voditelji obučavaju mlade u ljetnoj školi kroz što pokazuje njihova solidarnost i briga prema bližnjima te njihova požrtvovnost i tim riječima je zatvorio 16. Ljetnu školu mladih.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-08-27-CrveniKriz{/gallery}