Obilježena 28. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara

2019 08 11 StjepanMlakar017

U nedjelju 11. kolovoza 2019. obilježena je 28. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara. Tog jutra, 11. kolovoza 1991. godine za policijsku patrolu iz Orahovice postavljena je zasjeda. Na cesti Humljani – Pušina svoj život položio je Stjepan Mlakar, dok su Franjo Sterle, iako teško ranjen, s 13 metaka od kojeg jedan još uvijek nosi kao bolnu uspomenu i Josip Jurković, nekim čudom lakše ranjen, preživjeli.

Obljetnici su nazočili rodbina i suborci pokojnog Stjepana, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada Orahovice Tomislav Petrušić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predstavnici Policijske uprave VPŽ, načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović, predstavnici Općine Čačinci i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.

Organizaciju obljetnica do sada je organizirala Udruga HVIDR-a iz Orahovice, a od ove godine preuzela je „Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskg rata policijske postaje Orahovica 1990 – 1991“ s predsjednikom Robertom Kuzmićem na čelu. Obilježavanje je započelo memorijalnim hodnjama u organizaciji UHBDVDR Orahovica od Čačinaca do grobnog mjesta Stjepana Mlakara u Četekovcu, odnosno u organizaciji UHBL PTSP VPŽ od Čačinaca do Mlakarovog spomen obilježja na mjestu pogibije.

U Četekovcu na grobnom mjestu Stjepana Mlakara skupu se obratio načelnik općine Mikleuš Dundović koji je rekao kako Mlakara i sve stradale u masakru u Četekovcu koji se dogodio ubrzo nakon njegova stradavanja nikada ne smijemo zaboraviti.

Nakon odavanja počasti Stjepanu i svim poginulim hrvatskim braniteljima na Četekovačkom groblju, komemoracija je održana kod spomen obilježja na mjestu pogibije. Nazočne je prvo pozdravio predsjednik udruge organizatora, Robert Kuzmić:

– „I nakon 28 godina smo se ponovno okupili ovdje kako bi obilježili dan kada je policijska ophodnja PP Orahovica iz zasjede napadnuta gdje je Stjepan poginuo, a Franjo Sterle i Josip Jurković ranjeni. Naša je dužnost čuvati uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja te promicati istinu o Domovinskom ratu, posebno na to podsjećati mlade generacije koje dolaze“. – rekao je Kuzmić.

Strašna i emotivna bila je priča medicinske sestre Zdenke Jurenac koja je toga tragičnog dana pružajući prvu pomoć spasila život policajcu Franji Sterleu:

– „Teško mi je danas pričati, 28 godina je prošlo, a meni se čini kao da je bilo jučer. U tom trenutku bili smo u redovnoj posjeti pacijentima u mjestu Pušina kada smo doznali da je pucano na naše policajce. Nismo ni sekunde dvojili, iako nismo znali što nas tamo čeka, da li se još uvijek puca. Jednostavno smo krenuli pomoći našim dečkima. Nažalost, Stjepan Mlakar je podlegao ranama, a Franjo Sterle je ležao u krvi i zapomagao. Učinila sam sve što sam mogla u tom trenutku i moj vozač Željko Zaklan i ja smo ga stavili u sanitetsko vozilo i krenuli put našičke bolnice. Na putu sam pokušavala Franju držati budnim i kad smo napokon stigli do bolnice već nas je u holu čekalo svo moguće osoblje i ja sam ih molila da daju sve od sebe da tog čovjeka spase. Na sreću, Franjo je danas s nama i čast mi je i ponos zbog toga, što sam hrvatskom branitelju uspjela spasiti život“. – ispričala je prepuna emocija Zdenka Jurenac.

Skupu su se obratili i izaslanik Općinskog vijeća općine Čačinci Krunoslav Gerenčir koji se u ime Općine Čačinci zahvalio obitelji i braniteljima što su se okupili kako bi odali počast Stjepanu Mlakaru te napomenuo kako se ovakve tragedije možda mogu oprostiti, ali se ne smiju nikada zaboraviti. Dopredsjednik Gradskog vijeća grada Orahovice Tomislav Petušić pozdravio je okupljene ispred Grada Orahovice i gradonačelnice Ane – Marije Petin i zahvalio na brizi o Hrvatskim braniteljima i obilježavanju ovakvih obljetnica. Prigodno se obratio i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak koji se zahvalio hrvatskim braniteljima što su branili Domovinu,a  posebno se zahvalio gospođi Zdenki i Željku što se iskazali ogromnu hrabrost spašavaju život Franji.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-08-11-StjepanMlakar{/gallery}