Obilježena 27. obljetnica pogibije hrvatskog policajca Mire Košćaka

2019 06 12 MiroKoscak086

U srijedu 12. lipnja 2019. kod spomen obilježja u Slatinskom Drenovcu, prigodnim komemorativnim skupom, obilježena obljetnica pogibije hrvatskog policajca Mire Košćaka, koji je prije 27.godina, na današnji dan, kao pripadnik Specijalne jedinice policije Roda, Policijske uprave Varaždinske, poginuo u naletu njegovog vozila na protutenkovsku minu.

Komemoraciji su nazočili i brojni gosti koje je predvodila saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana—Marija Petin, a uz Petin još su nazočili, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Robert Puja, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, predsjednik udruge Specijalne policije Roda Varaždin general Goran Mihalić, predsjednik Hvidre Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš i drugi.

Robert Kuzmić predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., koja je i bila organizator svečanosti, prenio je pozdrave majke pokojnog Mire Košćaka, koja je zahvalila svima koji se sjećaju njezinog sina.

General Goran Mihalić zahvalio se svima što se svake godine obilježava obljetnica pogibije hrvatskog heroja, ali i svih ostalih poginulih branitelja , jer upravo zbog njihove muke, Hrvatska je danas slobodna.

Mirko Mališ načelnik općine Čačinci rekao je kako je pokojni Košćak, tog kobnog datuma imao samo 21 godini i nikada nije vidio svoga tada nerođenog sina:

– „Njegov sin danas ima više godina nago li je imao njegov pokojni otac, i upravo zbog njegovog hrabrog oca, Hrvatska je danas slobodna. Općina Čačinci organizira ovakve obljetnice,ne samo u Slatinskom Drenovcu nego i na ostalim mjestima na kojima su poginuli hrvatski branitelji“. – rekao je Mališ.

Zamjenik župana Virovitičko-podravskog Darko Žužak također se zahvalio svim koji na bilo koji način sudjeluju u obilježavanju takvih datuma. Virovitičko-podravska županija tijekom Domovinskog rata dala je oko 12 tisuća hrvatskih branitelja, rekavši kako najviše brine 1.700 umrlih branitelja od 1995.godine. Brojka je alarmantna rekao je Žužak, pa pozvao sve hrvatske branitelje na preventivne preglede.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, rekla je kako je upravo jučerašnje obilježavanje najmanje što se može učiniti za svaki izgubljeni život hrvatskog branitelja:

– „Zahvaljujem se svim udrugama što obilježavaju svaki datum pogibije hravstkiuh branitelja. Mi zastupnici u Hrvatskom saboru nikada ne smije dozvoliti da se dignitet Domovinskog rata nikada ne naruši zbog nekih drugih interesa. Naša je zadaća da branimo istinu Domovinskog rata na svakoj sjednici Hrvatskog sabora. To je najmanje što ja mogu učiniti i to i činim“. – rekla je saborska zastupnica Ana-Marija Petin koja je na koncu još jednom rekla kako samo sudionici Domovinskog rata moraju učiti djecu o pravoj istini.

Prije komemoracije, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990-1991. u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, organizirali su hodnju od Humljana do Slatinskog Drenovca. Program obilježavanja 27. obljetnice pogibije Mire Košćaka, završio je zajedničkom molitvom koju je predvodi župnik čačinački Nedjeljko Androš. (www.radioorahovica.hr)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-06-12-MiroKoscak{/gallery}