Povodom 51. Orahovačkog proljeća.Otvorena izložba „I poslije rata umjetnici”

2019 05 29 Orao002

„I poslije rata umjetnici” naziv je izložbe, koja je u organizaciji Udruge specijalne policije Domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice otvorena danas u prostorijama udruge povodom 51. Orahovačkog proljeća.

Predsjednik Udruge, Davor Solić, rekao je kako je namjera bila pokazati da hrvatski branitelji mogu biti kreativni, te da kroz kulturno stvaralaštvo, danas u poslijeratnom vremenu, mogu i žele se aktivno uključiti u društveni život lokalne zajednice. Posebno se Solić zahvalio obitelji Boltadžija, čiji su radovi, napravljeni tehnikom zlatoveza predstavljeni na izložbi, kao i Tončiju Sinovčiću i Zvonimiru Abramoviću na ustupljenim drvenim odnosno keramičarskim radovima.

Posebna gošća izložbe bila je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, koja je, govoreći o izložbenim primjercima rekla kako su oni jedan mali dio aktivnosti koje našički Zavičajni muzej provodi u sklopu projekta “Zlatna dob za nove početke”. Riječ je o projektu Ministarstva kulture, sufinanciranom od strane Europske unije, koji je u potpunosti namijenjen osobama starije životne dobi, među kojima je i veliki broj nekadašnjih hrvatskih branitelja. „Upravo je braniteljska populacija danas na marginama društva i nedovoljno prisutna u kulturnom i umjetničkom životu svoje sredine i to upravo na ovakav način želimo promijeniti”, poručila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak.

Izložbu je otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, te se zahvalila organizatorima koji ovakvim zanimljivim sadržajima obogaćuju program 51. “Orahovačkog proljeća”. Uz Udrugu specijalne policije “Orao”, na ovogodišnjem “Orahovačkom proljeću” izložbom se predstavila i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, pa je gradonačelnica Petin zaključila kako je Orahovici itekako potreban muzej, u kojem bi branitelji mogli izložiti svoje fotografije, kao podsjetnik na Domovinski rat i sve njegove heroje.

2019 05 29 Orao001

2019 05 29 Orao003