Održano predstavljanje poduzetničkog Inkubatora u Orahovici

2019 05 28 Inkubator001

U organizaciji Udruženja obrtnika Orahovica, jučer je u prostorijama udruge održana informativna radionica, na kojoj su zainteresiranim poduzetnicima predstavljene mogućnosti budućeg Poduzetničkog inkubatora u Orahovici, državne potpore za samozapošljavanje i proširenje poslovanja te program poticanja poduzetništva na području Grada Orahovice u 2019. godini.

O tim su temama zainteresiranim poduzetnicima govorili Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Renato Poldrugač, viši stručni savjetnik za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica i Marija Šafer, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice, a radionici su nazočili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin te predsjednik i tajnik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, Zoran Horić i Božidar Jeremić, a sve nazočne uvodno je pozdravio predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica, Damir Vanek.

Poduzetnički inkubator u Virovitici, prvi takve vrste u županiji, s radom je počeo još 2013. godine i trenutno u njemu boravi 12 poduzetnika koji zapošljavaju preko 50 osoba.”S obzirom da se taj projekat pokazao kao iznimno uspješan, logičan slijed je bio izgradnja poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici, kako bi kao potporna institucija bili na usluzi poduzetnicima na području cijele županije”, rekao je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.

Predstavljajući budući poduzetnički inkubator u Orahovici, Mijok je rekao kako se radi o zgradi koja sadrži 20 funkcionalnih prostornih jedinica, ima 6 proizvodnih i 12 uredskih prostora te salu za sastanke, sanitarne čvorove i čajnu kuhinju. Poduzetnici će imati na raspolaganju kompletnu infrastrukturu, kako bi mogli uspješno obavljati svoje poslovanje, a ono što je najvažnije, naglasio je Mijok, u prvoj godini bit će u potpunosti oslobođeni troškova najma prostora. Projekt izgradnje i opremanja inkubatora u Orahovici završit će u rujnu, a prvi poduzetnici usluge inkubatora trebali bi početi koristiti u listopadu ove godine, zaključio je Mijok.

O potporama koje poduzetnicima nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje govorio je Renato Poldrugač, viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica, koji je rekao kako kroz dvije mjere iz programa samozapošljavanja poduzetnici mogu ostvariti potpore u visini do 55 i do 70 tisuća kuna. Trajanje mjere je godinu dana, a namijenjena je nezaposlenim osobama, prijavljenima na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Osim potpora za samozapošljavanje, od ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje je osigurao i potpore za proširenje poslovanja, a namijenjene su poduzetnicima koji su već iskoristili mjere za samozapošljavanje i ispoštovali sve odredbe ugovora sa Zavodom za zapošljavanje, te žele proširiti svoje poslovanje s nekom drugom djelatnošću.

Program poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva na području Grada Orahovice, uz neke manje korekcije, sličan je prošlogodišnjem programu, rekla je Marija Šafer, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice. Iz sredstava Proračuna za ovaj program osigurano je 500 tisuća kuna, a ukoliko bude potrebe, ta sredstva će rebalansom biti i povećana.Program se sastoji od 4 mjere: za poduzetnike početnike, za kupovinu opreme i strojeva, za novo zapošljavanje i za obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika i obrtnika.

Na 4 mjere iz Programa poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva na području Grada Orahovice, zainteresirani poduzetnici će se moći javiti putem Javnog poziva, koji je otvoren do 31. listopada ili do iskorištenja sredstava, zaključila je pročelnica Šafer.

Zamjenik župana VPŽ, Darko Žužak, rekao je kako su svi inkubatori izgrađeni s ciljem razvoja poduzetništva, te da se nada da će uz sve ove pogodnosti koje nude županija, grad Orahovica ali i Hrvatski zavod za zapošljavanje, jedan broj ljudi se odlučiti na pokretanje vlastitog posla.

Predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, Zoran Horić, kazao je kako Poduzetnički inkubator nudi brojne prednosti poduzetnicima, ali ima i neke sitne nedostatke, koje kako je rekao, nisu nerješive. Istaknu je važnost ovakvih radionice na kojima poduzetnici, osim što mogu dobiti konkretne informacije, mogu i iznijeti svoje prijedloge, a sve s ciljem kako bi se ovi ali i budući projekti realizirali na obostrano zadovoljstvo. (www.radioorahovica.com)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-28-Inkubator{/gallery}