Gradu Orahovici dodijeljena odluka o financiranju infrastrukture u poduzetničkoj zoni

Shema RADOVI Faza 1

U petak 24.05.2019. u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta upriličena je svečanost dodjele   Odluka o financiranju u okviru Poziva iz 2017. godine oznake KK.03.1.2.03. i naziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“, i to za 46 JLS iz cijele Hrvatske.

Svrha bespovratnih EU sredstva je obnoviti i/ili izgraditi javnu prometnu i komunalnu infrastrukturu unutar poduzetničkih zona kao planski uređenih prostora koji za cilj imaju olakšati poslovanje poduzetnicima i ubrzati procedure od ideje do građevinske dozvole. Gradu Orahovici dodijeljena je Odluka za financiranje radova Faze 1 u Poduzetničkoj zoni Orahovica u Dalmatinskoj ulici bb u iznosu 6.265.399,32 HRK bespovratnih sredstava, što je udio od 65% ukupno prihvatljivih troškova gradnje i opremanja ceste, parkirališta, nogostupa, odvodnje, vodovoda, jakih i slabih elektroinstalacija uključujući javnu rasvjetu te instalacije pina, u središnjem koridoru u smjeru sjeverozapad – jugoistok u duljini cca 630 m.

Projektom naziva „GRADNJA PROMETNE I KOMUNALNE INFRASTRUKTURE – Faza 1“  izvesti će se radovi sve navedene infrastrukture u skladu s prostornim planom UPU „Poduzetnička zona Orahovica“, s tehničkom dokumentacijom i posebnim uvjetima, zahvaljujući hrabrosti da se krene u izmjenu postojeće dokumentacije (1 glavni projekt za cijeli obuhvat zone) i od prije izdanih akata za gradnju (lokacijska dozvola i 1 građevinska dozvola za cijeli obuhvat zone), s ciljem fazne gradnje. Bez takvog pristupa parcijalna izvedba prema zakonu ne postoji, ne može se „ozakoniti“ jer se ne mogu ishoditi uporabne dozvole. U svrhu povlačenja sredstva iz EU fondova, Grad je 2017. izmijenio dokumentaciju i lokacijsku dozvolu za faznu gradnju, ishodio građevinsku dozvolu za Fazu 1. i prijavio projekt na javni poziv, a da je odabrani smjer rješavanja problema u zoni bio dobar, potvrda je upravo dodijeljene Odluke o financiranju infrastrukture temeljem nove građevinske dozvole – za Fazu 1.

Uz domaćina svečanosti, ministara Darka Horvata koji je uručivao Odluke, i brojne visoke dužnosnike, prisutnima su se obratili ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Spomenka Đurić. Istaknuli su da je od prijavljenih 66 projekta, pozitivno ocijenjeno njih 46 ukupne vrijednosti 425,3 mil kn, za što je temeljem dodijeljenih Odluka osigurano bespovratnih sredstva u iznosu čak  268,6 mil kn, iako je javni poziv bio otvoren na 76 mil kn. Prema izjavi državne tajnice u MRRFEU, želja je bila da se sredstva osiguraju za svih 46 prijavitelja koji su udovoljili uvjete natječaja te da se na najbolji način zatvori sve što nam je bilo na raspolaganju iz postojeće alokacije financijske perspektive 2014.-2020., kako bi se potaklo ulaganje i stvorilo povoljno okruženje za poslovanje.

Na dodijeljenim Odlukama o bespovratnim sredstvima, u ime svih JLS, zahvalio se gradonačelnik Novske, Marin Piletić.

Skori dovršetak gradnje potpornih institucija u vidu 3 Poduzetnička Inkubatora Virovitičko-podravske županije u zonama, izravne lokalne potpore i olakšice koje poduzetnici imaju na raspolaganju ulaskom u zonu, potaknuti će nove investicije a time i stvaranje novih radnih mjesta. (I.S.)

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-29-Poduzetnicka/2019-05-29-PoduzetnickaFotke{/gallery}

Logotipi