Udruga umirovljenika i starijih osoba održala prvu redovnu izvještajnu skupštinu

2019 04 25 Umirovljenici002

U četvrtak 25. travnja u restoranu Ružica grad održana je redovna izvještajna Skupština Udruge umirovljenika i starijih osoba Orahovica, koju je vodila predsjednica Elza Blagajac, a nakojoj su među ostalim gostima bili nazočni gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, voditeljica ureda Turističke zajednice Lana Jurkin, Tajnik umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije Antun Karl, Josip Troha predstavnik umirovljeničke udruge iz Čemernice, Vlado Tomljanović predstavnik umirovljeničke udruge iz Rezovca, dopredsjednik umirovljeničke udruge iz Slatine Nikola Grahovac, predsjednik Dijabetičke udruge Orahovica Ivica Martinčević.

U nastavku je predsjednica Blagajac pročitala izvješće o radu za 2018. godinu u kojemu je naglasila da je udruga u 2018. postojala tek 7 mjeseci, ali je bila jako aktivna pa su tako svaki mjesec organizirana druženja uz glazbu za članove i goste, posjete drugim udrugama iz županije, odlazak na kupanje u Bizovačke i Daruvarske toplice te u susjednu Mađarsku. U srpnju je organiziran domjenak na izletištu Jezero, udruga je sudjelovala na manifestacijama u organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice kao što su čobanijada, fišijada, kestenijada te na obilježavanju Dana starijih osoba. Na kraju godine organiziran je Božićno-novogodišnji domjenak i tako je završena 2018.

U planu rada za 2019. godinu predsjednica je navela mjesečna druženja, petodnevni odlazak u toplice, u suradnji s Gradom i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravlje, smjer fizioterapija, organizirati terapije za starije, sudjelovanje u gradskim manifestacijama, educirati starije za rad na računalu, organizirati tjedne vježbe za starije, izlet u Baranju, predavanja o prevenciji raznih bolesti, pomoć starijima u nabavci ogrjevnih materijala, organizirati aktivnosti u domovima umirovljenika, rekreativne šetnje do jezera, sudjelovanje na sportskim susretima itd.

Pročitana su izvješća Nadzornog odbora i financijsko izvješće te financijski plan nakon čega su sva izvješća jednoglasno prihvaćena od strane članova Skupštine.

U nastavku su se obratili gosti među kojima i gradonačelnica Ana – Marija Petin koja je pozdravila sve članove te pohvalila najmlađu udrugu u Orahovici i prisjetila se kako je to bilo 2018. kada je udruga nastala, a sada je prošlo već godinu dana od tog dana.

– „Stojimo vam na raspolaganju kao što smo vam bili i u protekloj godini kada smo uspjeli pronaći prostor, uredili ga i pomogli udruzi da se smjesti.

Međunarodni Dan starijih osoba nastaviti ćemo obilježavati u čast vama i drago mi je što ste ga stavili u vaš plan rada. Isto tako i informatičko osposobljavanje i usavršavanje starijih gdje će udruga biti nositelj aktivnosti, a Grad će pokriti troškove.

Ove godine uvodimo sportske igre umirovljenika u Sklopu Orahovica Outdoor festivala na koje ste svi pozvani, a održati će se 11. svibnja u 15,00 sati gdje ćete se moći natjecati u raznim, lakšim, sportskim i društvenim igrama. Zabavljat će vas tamburaši, a za sve umirovljenike biti će skuhan grah.

Moram naglasiti da smo kroz vašu udrugu dobili partnera s kojim možemo razgovarati o temama i problemima starijih osoba pa ćemo tako zbog svih vas provoditi projekt „Zaželi – „Pomoć u kući starima i nemoćnima na području Grada Orahovice“ i sve one osobe kojima je potrebna ovakva pomoć neka se prijave te će dobiti žensku osobu koja će se brinuti o određenim potrebama kroz dvije godine. Sredstva za ovaj projekt su osigurana kroz Socijalni fond i 30 žena biti će zaposleno na dvije godine i skrbiti će za oko 150 osoba starije životne dobi.“ – zaključila je gradonačelnica te se još jednom zahvalila na dobroj suradnji.

Na kraju Skupštine, predsjednica Blagajac je dodijelila zahvalnice za dobru suradnju od kojih je jednu dobila gradonačelnica, a jedna, koju je preuzela Lana Jurkin,  je dodijeljena svim zaposlenicima Gradske uprave zbog pomoći u radu, dobre suradnje i ljubaznosti prema članovima udruge.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-04-25-Umirovljenici{/gallery}