U Tončekovcu podignut Majpan

2019 05 01 Majpan010

U srijedu 30. travnja 2019. stanovnici Mjesnog odbora Tončekovac skupili su se za radnu akciju podizanja „Majpana“ kojoj su se pridružile i gradonačelnica Ana – Marija Petin i voditeljica ureda Lana Jurkin.

Dvadesetak mlađih i starijih orahovčana prvo je pripremilo mjesto pored križa u ulici Vladimira Nazora te su konopima podigli stablo visine 20-ak metara u uspravan položaj.

Podizanje majpana stari je katolički običaj u Slavoniji i Baranji, vjerojatno seže u pretkršćansku prošlost. Posljednjeg dana travnja mladići odlaze u šumu i sijeku najvišu vrbu, te je dovoze u selo. Večer uoči prvog svibnja ukopava se u zemlju. Vrbu se na vrhu okiti zastavom i bocama pića.

Svibanjsko stablo, ili majsko stablo, vrlo često majpan, od njemačkog Maibaum, jedan je od simbola prvomajskih proslava. Riječ je o starom pučkom običaju i tradiciji. Inače sve to, naravno, ima veze s cvjetanjem i listanjem, buđenjem prirode, odnosno proljećem. Svibanj je u starorimskom kalendaru bio treći mjesec u godini, a kasnije, u julijanskom i gregorijanskom kalendaru, to je peti mjesec. Ime je dobio po bogu Maiusu, koji je štovan kao patron rasta. Njemu u čast priređivane su svečanosti, svojevrsni pozdravi proljeću, majske procesije, cvjetna korza, a u središtu svih ceremonija uvijek je bila zelena grana ili drvce, što su se darivali kao znak ljubavi.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-05-01-Majpan{/gallery}