Održana skupština Gradskog društva Crvenog križa

2019 03 29 GDCK002

Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica  održalo redovnu, godišnju skupštinu na kojoj su između ostalih bili nazočni i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer te načelnik općine Zdenci, Tomislav Durmić. 

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, izvješće o radu za proteklo razdoblje podnio je predsjednik Pavao Ramić gdje je istaknuo jednu sjednicu Nadzornog odbora, sedam sjednica Upravnog odbora i dvije sjednice Skupštine GDCK, održano je gradsko-školsko natjecanje ekipa podmlatka i mladih Crvenog križa u provjeri znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, sudjelovanje na natjecanju u OŠ V. Nazor Virovitica, korisnicima socijalne pomoći je prije Uskrsa podijeljen 151 paket pomoći u hrani, na slatinskom jezeru Javorica u sklopu Vatrogasnih vježbi održana je pokazna vježba operativnih snaga Crvenog križa, odrađena je akcija podjele rabljene robe socijalno ugroženim osobama s područja Orahovice, Crnca, Čačinaca i Zdenaca, povodom 50. Orahovačkog proljeća održana je izložba medicinskih pomagala na središnjem gradskom trgu, povodom Svjetskog dana prve pomoći u centru grada održana je pokazna vježba mladeži GDCK u pružanju prve pomoći te se mjerio tlak građanima, održana je sabirna akcija „Solidarnost na djelu“ uz pomoć 164 učenika osnovnih škola, u Zdencima je organizirana svečanost podjele plaketa i zahvalnica dariveteljima krvi, održana je i akcija prikupljanja hrane kojoj su se odazvali orahovački učenici, nastavnici i profesori.

Naglasio je Ramić kako je u radu GDCK tijekom godine sudjelovalo 56 volontera od čega 21. žena i 35. muškaraca koji su ostvarili 1015 radnih sati, a organizirano je i 12 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojima je prikupljeno 545 doza krvi.

Spomenuo je predsjednik Ramić i problem prostorija gdje se nalazi društvo koje su u dosta lošem stanju i prostor skladišta u zgradi starog „Saveza“ koja je u ruševnom stanju, a na prostoru grada Orahovice nema adekvatnih prostora gdje bi se moglo uskladištiti ovolika količina medicinskih i ortopedskih pomagala kakvu ima malo koje društvo u RH.

Nazočnima se nakon završetka skupštine obratila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer koja je pohvalila sve aktivnosti i projekte Gradskog društva crvenog kiža te naglasila kako je GDCK jedan od glavnih partnera u provođenju socijalne politike na području Orahovice i šire:

– „Grad Orahovica zahvalan je Gradskom društvu na svom doprinosu koji provode kroz svoje programe za naše građane, a posebne pohvale predsjedniku i ravnatelju te svim volonterima, posebno mladima koji su se aktivno uključili u rad društva.

Svakako se treba osvrnuti na problem prostora u kojem Gradsko društvo crvenog križa ima svoje prostorije, a tako i na zgradu skladišta u ulici Vladimira Nazora te još od kako je došla na čelo grada 2017. Gradska vlast prati natječaje iz fondova Europske unije kako bi se povukla sredstva za obnovu zgrade jer bi ulaganja bila pre velika da se to sve financira iz Gradskog proračuna, a za sada nažalost još nije bilo takvih natječaja.“ – rekla je pročelnica Šafer.

Načelnik općine Zdenci pohvalio je rad društva sve napore koje ulažu u svoje projekte i aktivnosti, a tako i u prikupljanje krvi za što se prijavljuje sve manje ljudi, a potrebe bolnica su sve veće.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-29-GDCK{/gallery}