Čuvanje Isusova groba u župi Našašća svetog Križa

2019 04 20 Vatrogasci003

Tradicija čuvanja Isusovog groba započinje nakon Isusove smrti na križu i njegovog polaganja u grobnicu – spilju na Veliki petak. Prema dostupnim izvorima jedna grupa židova s vođama, okupila se nakon Pashalne večere. Razgovarali su da li će se obistiniti Isusova riječ da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. U svojem strahu od ostvarenja tih riječi izabrali su odbor, koji je slijedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža ispred Isusova groba koja bi spriječila da Isusovi učenici ukradu Isusovo tijelo te tako proglase da je uskrsnuo. Idućeg dana su židovski svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U znak spomena na taj događaj, održava se čuvanje Kristova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu.

Krajem 2. svjetskog rata na našim prostorima zamrla je ova višestoljetna tradicija. Tek početkom 90-tih godina prošlog stoljeća promjenom političkog uređenja i države započelo se sa snažnijom obnovom ove kršćanske tradicije.

Ova tradicija raširena je na prostorima Republike Hrvatske u više oblika. Početkom prošlog stoljeća ovu tradiciju prihvaćaju i vatrogasci posebice u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske. U vatrogasnom Vježbovniku iz 1932. godine piše: “U Velikom tjednu (što nije obavezno) postave se dva člana, jedan s lijeve, drugi s desne strane groba u svečanoj odori s kacigama na glavama u stavu mirno. Izmjena se vrši svaki sat uz vođu, koji je za tu svrhu određen.“

I Vatrogasna zajednica grada Orahovice nastavila je s tradicijom čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu. Dobrovoljna vatrogasna društva iz Crkvara, Dolaca, Nove Jošave, Orahovice i Stare Jošave izmjenjivala su se u crkvi Našašća sv. Križa i ovo je već peta godina za redom kako se ovaj stari, hrvatski običaj održava.

2019 04 20 Vatrogasci001

2019 04 20 Vatrogasci002