130 studenata pohađa Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici

2019 04 09 Fakultet009

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi je fakultet u 21. stoljeću u Slavoniji i najmlađi fakultet u području biomedicine i zdravstva u Republici Hrvatskoj. Osnovan je odlukom Senata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 25. travnja 2017. godine.

Na Fakultetu se izvode studijski programi: Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij Dentalna medicina, Sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Sestrinstvo, Sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Fizioterapija, Sveučilišni preddiplomski studij Dentalna higijena, Poslijediplomski specijalistički studij – Neurologija, Poslijediplomski specijalistički studij – Psihijatrija, Poslijediplomski specijalistički studij – Oftalmologija s optometrijom.

2016. godine u Orahovici je počeo s radom dislocirani Sveučilišni preddiplomski studij fizioterapije, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, a već u narednoj studentskoj godini, 2017./2018., omogućen je i upis na Sveučilišni diplomski studij. Sporazum o suradnji Fakulteta i Grada Orahovica, potpisali su 6. rujna 2017, prof.dr.sc. Aleksandar Včev, dekan fakulteta i Ana-Marija Petin dipl.oec. gradonačelnica Orahovice, a 28. rujna 2017. održana je svečanost otvaranja nove zgrade Fakulteta u Orahovici.

Fizioterapija je autonomna struka čiji bi praktičari trebali raditi u otvorenom i ravnopravnom profesionalnom odnosu s ostalim zdravstvenim stručnjacima. Fizioterapeuti procjenjuju bolesnike i zatim planiraju i provode terapiju koristeći različite oblike fizikalnih sredstava (pokret, električnu energiju, vodu, toplinu, minerale, blata, klimatske uvjete, ultrazvuk, laser, elektromagnetsko polje, i sl.) u suradnji s bolesnicima ili korisnicima i njihovim obiteljima, a pod nadzorom i po uputama doktora medicine-specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Program studija prilagođen je suvremenim potrebama struke, primjeren je sposobnostima studenta te aktualnim potrebama suvremenog zdravstva i zdravstvenog turizma.

Trenutno preddiplomski i diplomskoi studij Fizioterapije u Orahovici pohađa 130 studenata iz svih dijelova RH od kojih na prvoj godini ima 29 studenata, na drugoj 28, trećoj 22, četvrtoj 28 i petoj godini studija 22 studenta.

Profesor koji drže predavanja na studiju ima 24 i desetak asistenata. Na predavanju studentima 3. godine preddiplomskog studija Fizioterapije, zatekli smo prim.doc.dr.sc. Romanu Gjergja Juraški dr. med. iz Zagreba.

O studiju i životu studenata u Orahovici ispričala nam je studentica Josipa Mavretić iz Osijeka koja je Orahovicu opisala kao jako lijep gradić:

– „Vrijeme provodim u učenju, idem u teretanu, u orahovačke kafiće izlazimo najčešće samo popodne, a što se tiče izlazaka vikendom većina studenata odlazi kući u svoja mjesta i rijetko tko ostaje u Orahovici.

Za studij Fizioterapije sam se odlučila jer sam kao mala imala problema s koljenom i odlazila sam na fizikalne terapije gdje mi se svidio rad s ljudima pri oporavku od ozljeda jer ja to više gledam s nekakve sportske strane. Fizioterapija u sportu me više privlači nego ona u zdravstvenim ustanovama poput bolnica i domova zdravlja. Jednog dana kada završim studij, htjela bih se i baviti tim vidom fizioterapije, znači sa sportašima i u nekoj takvoj ustanovi, eventualno u nekim toplicama.“ – rekla je Josipa.

Pričali smo i s Tonijem Josićem iz Županje, asistentom i doktorantom na fakultetu koji se u Orahovicu nedavno i doselio kako bi mogao raditi ovdje:

– „Nas asistenata koji u Orahovici držimo seminare i vježbe ima oko desetak dok su nositelji kolegija profesori.

Orahovica nam se svima sviđa kao mjesto, mada je malo udaljenija od svega, ali je zato bliže prirodi pa tako i vaše jezero izgleda fantastično i eto ja sam se odlučio i doseliti ovamo jer jednostavno volim manje sredine.“ – rekao je Toni.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-04-09-Fakultet{/gallery}