Nastavak suradnje gradova Orahovice i Slatine

2019 03 01 Orahovica Slatina001

U posjet gradu Orahovici i na drugi radni sastanak s gradonačelnicom Anom – Marijom Petin došli su gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić, pročelnik slatinske stručne službe Krunoslav Šarabok i ravnatelj osnovne glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica.

Prvi ovakav sastanak je bio održan u Slatini pa su Gradonačelnica Petin i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Marija Šafer ugostile predstavnike slatinske vlasti i glazbene škole kako bi dogovorili nastavak zajedničke suradnje i ulaganja u osnovnu glazbenu školu čiji se područni odjel nalazi u Orahovici. Osim glazbene škole razgovaralo se o mnogim temama i projektima koji vežu ova dva grada, a gradonačelnica je spomenula kako planiraju na sljedeće sastanke zvati i gradonačelnika Virovitice, Ivicu Kirina, jer tri grada u Virovitičko-podravskoj županiji trebaju biti nositelji većine aktivnosti i velikih projekata te da se usput u ovaj razvoj povuče i sve ostale općine.

Prva od tema sastanka, bila je Osnovna glazbena škola Milka Kelemena za koju je Gradonačelnica Petin rekla kako Grad Orahovica ima odličnu suradnju te objasnila gradonačelniku Ostrošiću kako je dio prostorija stare zgrade suda uređen za korištenje glazbenoj školi, dok je Zemljišnoknjižni odjel preseljen u također novouređene prostorije u prizemlju jer se upisom sve većeg broja djece u glazbenu školu pa tako i otvaranjem novih odjela za klarinet, trombon, saksofon, flautu i druge pojavio problem prostora za rad glazbene škole koji se do sada odvijao u prostorima u starog vrtića, a preseljenjem djelatnika suda u Orahovici u općinski sud Slatinu otvorila se prilika te je sredstvima iz Gradskog proračuna uređen taj prostor.

Ravnatelj glazbene škole Antonio brzica je rekao kako je razina suradnje s oba grada podignuta na viši nivo čak i u usporedbi s prošlom godinom kada je stvarno bila na zavidnoj razini:

– „Uz to što je gradonačelnica, gđa. Petin ujedno je i majka naših troje učenika pa je i s te strane u direktnom dodiru s glazbenom školom te je upoznata sa svim našim problemima s kojima smo se susretali i susrećemo se.

Problem s prostorom postoji već 10 godina, znači od kada smo bili u osnovnoj i srednjoj školi, pa zatim u prostoru starog vrtića i evo napokon ovdje u prostoru zgrade suda imamo adekvatan prostor za našu djecu.

Ministarstvo pravosuđa dalo je gornji kat zgrade Gradu Orahovici na korištenje, a oni nama i sad možemo stvarno reći da imamo lijepe velike prostorije koje smo opremili za nastavu i vježbe sa svojim učenicima i profesorima.“- Rekao je Brzica.

Spomenuo je Brzica i sufinanciranje od strane županije koja je participirala u troškovima grijanja, a sada kako se prostor povećao svakako bi trebalo i s njima održati sastanak pa vidjeti kako nastaviti suradnju u tom smjeru, pošto je Grad Orahovica financirao uređenje prostorija, Grad Slatina nabavu dijela opreme možda bi županija mogla nastaviti financirati ove troškove kako se dodatno ne bi opterećivali roditelji.

Kako je ove godine u svibnju i 10-a obljetnica osnivanja područnog ureda glazbene škole u Orahovici gradonačelnica Petin predložila je da se svečanost održi u sklopu Dana grada.

Jedna od tema je već započeta u Slatini na prvom sastanku, a radi se o razvoju turizma u kojoj je gradonačelnik Ostrošić spomenuo ulaganja u uređenje jezera Javorica kraj Slatine u izletište sa sportskim i drugim sadržajima gdje bi se uklopio i medicinski turizam kako bi gosti koji odsjedaju u smještajnim kapacitetima u Orahovici mogli obaviti i kompletan liječnički pa tako i dentalni pregled pošto u Slatini postoje klinike koje to sve mogu odraditi. Uz to bi posjetitelji svakako obišli i Jankovac te Orahovačko jezero i Ružicu grad te bi se i u tim segmentima mogla dalje razvijati suradnja dvaju gradova i dvaju Turističkih zajednica.

Gradonačelnica Petin je spomenula i da Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju od kojih u Republici Hrvatskoj trenutno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji, a jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika radi poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ u Zagrebu:

– „Ovime bi se i u Orahovici drastično povećala posjeta osoba koje pate od navedenih bolestij jer u širem krugu Slavonije nema ovakvih centara, pa se i u tom smjeru razvija dio naših planova i projekata kao grada centra za medicinski turizam.“ – rekla je gradonačelnica.

Nakon sastanka i domaćini i gosti iz Slatine obišli su nove prostore glazbene škole u Orahovici gdje im je ravnatelj Brzica pokazao učionice, radionice  i vježbaonice te prostor za nastupe smješten u velikom središnjem hodniku zgrade.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-03-01-Slatina{/gallery}