Kroz eksperimente i igru s djecom predstavljena knjiga „Mali meteorolog“

2019 02 28 MaliMeteorolog008

U četvrtak 28. veljače 2019. u kino dvorani, Gradska knjižnica Orahovica, organizirala je u suradnji sa Školskom knjigom predstavljanje knjige „Mali meteorolog“.

Jedan od autora knjige, Krešimir Čanić, za djecu osnovnoškolce i roditelje održao zabavne i edukativne eksperimente te pokazao zašto je „Mali meteorolog“ odlična knjiga za učenje kroz igru.

Okupljeni su imali priliku izvesti tornado u boci, pratili su promjene u tlaku, izradili su vjetrulju. Kroz zabavne eksperimente dobili su mali uvid u prirodoslovlje i odgovorili si na mnoga pitanja o raznim pojavama s kojima se susreću svaki dan: kako nastaje vjetar, kolika je temperatura, znači li padanje tlaka suho vrijeme ili skoro padanje kiše ili snijega te na brojna druga pitanja.

Vjetrulje koje su izradili na kraju su ponijeli kući, a kroz lijepo druženje vidjeli su kako znanost može biti zabavna i pristupačna jer se zapravo svaki od tih eksperimenata koje su radili može napraviti i kod kuće.

Uz ove pokuse djeca su još naučila tajne kriptografije uz olovke s nevidljivom tintom koja se vidi samo pod UV lampom, kriptiranje poruka štapom i trakom papira koje su koristili stari Spartanci te kriptiranje poruka izrezanim papirnatim oblicima.

Knjiga „Mali meteorolog“ u kojoj se nalaze ti i mnogi drugi zanimljivi eksperimenti moći će se posuditi u Dječjem odjelu Knjižnice slijedeći tjedan.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-02-28-MaliMeteorolog{/gallery}