U planu projekat udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac za Centar za pružanje socijalnih usluga

2019 02 25 Jaglac002

U ponedjeljak 25. veljače 2019. održan sastanak gradonačelnice Ane-Marije Petin i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Marije Šafer te  dožupana Virovitičko-Podravske županije Darka Žužaka, načelnika općina Crnac Mate Damjana i Zdenaca Tomislava Durmića s predstavnicima Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Jaglac.

Na samom početku sastanka gradonačelnica Petin pozdravila je nazočne te naglasila kako bi ovaj projekt Udruge Jaglac bio zanimljiv za sve općine, a tako i za Virovitičko-podravsku županiju, pa je zamolila predsjednicu Udruge Jaglac, Đurđu Šimatović, da iznese izvješće i ostalim nazočnima o čemu se točno radi, te u kolikom obimu se može pomoći udruzi da se ovaj projekt realizira koji će svakako biti važan za cjelokupnu zajednicu s ovog područja.

Predsjednica Udruge Jaglac Đurđa Šimatović izjavila je kako bez prostora koji su im odobreni ne bi mogli niti raditi na ovakvim projektima jer je i jedan od uvjeta da prijavitelji programa imaju svoj prostor. Tako i za natječaj na koji se sada javljaju je važno da su u mreži pružatelja socijalnih usluga, a da bi bili u toj mreži već sada moraju imati prostorno ispunjene uvjete.

– „Udruga se razvila do te mjere da smo uvjereni da možemo raditi kao pružatelji socijalnih usluga gdje možemo pomagati osobama ovakvog profila u više segmenata, a ne samo u poludnevnom boravku te se namjeravamo javiti na natječaj koji je sada u pripremi gdje će iznosi biti do 20 milijuna kuna. U planu nam je najprije bilo da kupimo neku kuću koja bi se prilagodila da ispunjava uvjete da se u njoj mogu pružati usluge poludnevnog boravka, ali kroz razgovore s gradonačelnicom Petin ona nam je staru zgradu Saveza koja je u vlasništvu Grada. Zgrada je stvarno velika i na katu bi mogle biti prostorije za stanovanje, a u prizemlju prostorije za poludnevni boravak i profesionalna kuhinja te sve ostalo što treba da se uvjeti ispune. Ovime bi sve osobe ovog profila i nakon smrti skrbnika imale osiguran život u zajednici na koju su se i navikle. Iz Razvojne agencije Vidra su nas upozorili kako bi bilo dobro već imati projekt rekonstrukcije  kada s natječaj raspiše.“ – rekla je predsjednica Šimatić.

Gadonačelnica Petin je podsjetila da ovakvog smještaja nema u širokom krugu i puno bi značilo korisnicima pa tako i njihovim obiteljima da ne moraju odlaziti u neke dalje krajeve RH gdje već ovakve ustanove postoje.

– „Za početak trebala bi proći stručna procjena zgrade kako bi se vidjelo da li je bolje ići u rekonstrukciju ili će biti potrebno neke dijelove graditi ponovno.

Mi kao Grad smo spremni na partnerstvo u najvećem dijelu, a pozivamo tako i općine te Županiju na podršku što bi dalo projektu na važnosti pa kada se natječaj raspiše da Udruga Jaglac može potvrditi ta partnerstva.

Sada preostaje pripremiti sve što možemo jer još uvijek je nepoznato što će se u natječaju tražiti“. – rekla je gradonačelnica Petin.

Dožupan Darko Žužak da je savjet da bi se svakako moralo što prije raditi na dobivanju građevinske dozvole jer iako natječaj još nije raspisan, bilo bi ju dobro imati i ako se ne stignu pripremiti svi uvjeti za ovaj, svakako će biti i drugih natječaja na koje se ovako dobar projekt može prijaviti, a na kojima će svakako građevinska dozvola biti važan dokument. I sam proces dobivanja građevinske dozvole je dugotrajan pa postoji mogućnost da se Udruga ne stigne zbog toga javiti na sada najavljeni natječaj.

Načelnici Damjan i Durmić prihvatili su buduće partnerstvo u projektu, a gradonačelnica Petin predložila je dožupanu Žužaku neka provjeri može li se ovaj projekt prijaviti i preko Savjeta za Slavoniju. Daljnje informacije i koordinaciju kako projektne pripreme teku dogovarati će se na budućim sastancima.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-02-25-Jaglac{/gallery}