Poljoprivredno poduzeće blagoslovilo vinograde i proslavili Vinkovo

2019 01 22 PP Orahovica Vinkovo003

Blagdan sv. Vinka jedan je od pet zapovjednih vinogradarskih blagdana i označava službeni početak nove vinogradarske godine. U utorak, 22. siječnja 2019. godine, na blagdan sv. Vinka, u nazočnosti velikog broja gostiju Poljoprivredno poduzeće Orahovica organiziralo je proslavu Vinkova kod vinograda na Jezercu.

Okupljene je pozdravio Josip Tokić, voditelj radne jedinice vinogradarstva i voćarstva koji je  rekao kako je ovo sada već tradicionalan događaj u organizaciji PP Orahovica i zahvalio se svima koji su došli proslaviti ovaj blagdan:

– „Iza nas je jedna jako dobra vinogradarska godina, a prije točno godinu dana smo se na ovom mjestu pomolili zaštitniku vina i vinogradara sv. Vinku, da nam godina bude dobra. Meni osobno je najbolja u zadnjih sedam godina od kako sam ovdje, ali i mnogi drugi koji su dulje u Poljoprivrednom poduzeću kažu da ne pamte bolju.  Nadam se da će se ovaj snijeg i zima na vrijeme povući kako bismo mogli krenuti u rezidbu.“ – rekao je Tokić.

Velečasni Željko Strnak blagoslovio je vinograde te je po starinskom običaju zalio vinovu lozu vinom nakon čega je uslijedila molitva svih nazočnih.

Vješanjem kobasica i slanine o trs te zalijevanjem loze starim vinom priziva se bolja berba i bolje vino u 2019. godini.

{gallery}SlikeGodina2019/2019-01-22-PP Orahovica-Vinkovo{/gallery}